Земеделците подкрепят мерките на Каракачанов за сектора! Не за веригите

1
111
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Производството на български плодове, зеленчуци и картофи е недостатъчно и е невъзможно да обезпечаваме българския потребител с български плодове, зеленчуци и картофи. Това се казва в позицията на близо 15 браншови организации от сектора.

В писмото си до министър-председателя Националната асоциация на картофопроизводителите, Българската асоциация на организациите на производителите, Националната асоциация на оранжерийните производители, Асоциация “Български пипер”, Националното обединение на младите фермери в България и областните консултативни съвети по плодове, зеленчуци и картофи в областите София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Смолян, Пазарджик, Плевен, Видин, Монтана и Ямбол, изтъкват, че създаденото напрежение в бранша измества вниманието от истинските проблеми.

Освен недостатъчното производство на български плодове, зеленчуци и картофи, те посочват и “неправомерното разходване на огромен финансов ресурс (над 7 милиарда лева за 14 години) с краен резултат изключителен дисбаланс в земеделието ни”, което настояват да се обсъди в лична среща с премиера. Подобна позиция изрази и фермерът Красимир Кумчев от пловдивското село Трилистник, който заяви, че българските стопани произвеждат само 20% от това, което нацията консумира”.

“Какви квоти, какви претенции към търговските вериги? Половината от площта да я отделят за български стоки – такива няма! В момента има само зеле, пресен лук и чесън, салати и репички. Претенцията към тях трябва да бъде да не отказват закупуване на плодове и зеленчуци от българските производители. А главното е – да се създадат условия за рязко увеличаване на родното производство. Пари има, само трябва да се спрат кражбите на средства от еврофондовете в земеделието”, коментира Красимир Кумчев.

Той е сред идеолозите на реформите в земеделието, наложени от пандемията от коронавирус, за които миналата седмица лобира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Днес той трябваше да внесе за гласуване в Министерския съвет още поправки:

1. КОНСУМАТИВИ

Държавата (МЗХГ) да гарантира консумативи за земеделците до края на 2020 год. Ако е необходимо, да бъде предоставена целева кредитна линия за вносителите на: фуражи (добавки към тях), семена, разсад, торове, препарати за растителна защита, резервни части за селскостопанката техника, системи за капково напояване, други ключови елементи от производство на плодове и зеленчуци.

2. КОНСЕРВИ

Държавата (Държавният резерв)да издаде гаранции за изкупуване продукцията от български сезонни плодове изеленчуци, които подлежат на замразяване и консервиране. Държавата (Държавният резерв) да възложи на ишлеме на български фабрики да консервират изкупената продукция. Трайността й обикновено е между 1 год. и 3 год. Консервите ще попълнят държавния резерв или ще останат на „отговорно пазене“ в предприятието. Могат да бъдат предложени за продан или предоставени на социалнослабите хора, в зависимост от развитието на кризата.

3. ЗЕЛЕНЧУЦИ

ДФ “Земеделие” да предостави допълнителна субсидия за производството на всички видове зеленчуци. Ако размерът и е 30% върху дохода, получен от произведена и продадена продукция, ще са нужни 150 млн. лв. (по данни на МЗХГ за 2019 г. годишното производство възлиза на 500 млн.лв.). Тези насаждения дават резултат в рамките на годината, за разлика от трайните насаждения или животновъдството.

Предложенията обаче не бяха обсъждани от правителството, тъй като междувременно Борисов е поискал министър Танева и вицепремиерът Каракачанов да уеднаквят позициите си за исканите промени в земеделския сектор. Миналата седмица кабинетът одобри две от предложенията на Каракачанов – хората от градовете да имат достъп до дворните си места на село, за да отглеждат своите градини с плодове и зеленчуци, както и сезонните работници да имат необезпокояван достъп до полето.

loading…