Павел Джунев: Щастие е да работиш върху това, което обичаш

1
156
Добави коментар
djunev
djunev

Представяме ви интервю с Павел Джунев, който е преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, фотограф, експерт по дигитален маркетинг и администратор на Фейсбук групата „Забелязано в Благоевград“. Въпросите, които му задава журналистът Денис Никифоров, са свързани с работата му, със свобода на словото и с това дали би се кандидатирал за кмет на Благоевград.

Господин Джунев, как успявате да съчетавате дейностите, които вършите? Знаем, че сте преподавател в ЮЗУ, но отделно се занимавате с фотография и дигитален маркетинг? Благодаря за този въпрос. Истината е, че работя това, което харесвам и обожавам, това, което винаги съм искал. Всяка моя минута е заета. Изключително много съм натоварен, но аз сам съм си избрал това нещо. Най-искрено желая всеки от читателите на това интервю да работи това, което обича. Само тогава ще може да се усъвършенства и да дава най-доброто от себе си. По този начин ще може да расте и да се развива с интерес.

Съществува ли тайна за добър кадър? Относно фотографията тайната за добрия кадър е търпението и за да се стигне до определено ниво, се изисква опит! Фотограф не се става от днес за утре. Трябва опит. Днес живеем във времена, в които всеки е „фотограф“. Това е така, защото всеки има мощен смартфон с добра камера и може да улови точния кадър, стига да е на правилното място и в точното време. Истината е, че трудностите идват на по-специфичните събития, например когато се налага да се заснеме специално събитие. Същото важи и за снимането в нощните клубове. За целта се изисква специална апаратура, техника, мощни светкавици, както и умение за боравене с тях, разбира се.

По какъв начин въздействат фотосите на хората? Снимките правят хората щастливи и запазват траен спомен. Щастлив съм, когато виждам мои снимки. Често те се ползват от различни хора и от медии. Истина е, че понякога не се цитират, но това не е толкова страшно. Например Благоевград съм го заснел от почти всеки възможен ъгъл. Вярвам, че дори след 100 години бъдещите поколения ще могат да видят Благоевград и така ще знаят какъв е бил днес. Относно как влияят снимките на хората – моята цел е снимките да доставят удоволствие. Също така те да бъдат споделяни в социалните мрежи от самите лица, които са заснети, и да трупат харесвания, ако позволите така да се изразя.

В коя област на дигиталния маркетинг се развивате? Аз съм управител на агенция за дигитален маркетинг, която е създадена през 2010 година. Агенцията се занимава предимно с SEO оптимизация, или с други думи, екипът на компанията прави така, че даден сайт да излиза по-напред в търсещите машини. Нещо повече, изготвяме уебсайтове, правим редизайн на сайтове, управляваме социални канали, поддържаме сайтове и всякакви сходни.

Какъв е основният проблем при онлайн медиите? Онлайн медиите към днешна дата (през 2020 година) са сериозно застрашени от някои институции. Казвам го с тъга, тъй като съм участвал в протести срещу ограничаване свободата на словото. Борили сме се за свободно изразяване от аудиторията, независимо дали става дума за изразяване на мнение в социалните мрежи, или за публично споделяне на мнения. Днес, за да се създаде електронна медия, трябва да се знаят редица закони, които е необходимо да се спазват, както и да се внимава какво се пише! Резултатът от това съобразяване е налице!

Повече или по-малко свобода на словото съществува в онлайн журналистиката?

Естествено, че по-малко. Особено сега по време на извънредното положение в страната органите на реда интерпретират даден член така, че да сплашат хората. Визирам член 326, за който бе наложено вето от президента на България, г-н Румен Радев. Именно чрез него някои хора се опитаха да проправят вратичка и да сплашват, да нарушават свободата на словото. Дали успешно, или не, това оставяме на Вас да решите! Аз отговора го знам, но ме е страх да го кажа!

Вие освен експерт в тези области сте и администратор на Фейсбук групата „Забелязано в Благоевград“, как комуникирате там с гражданите?

Групата е най-голямата в Благоевград и съм делегирал права на други хора да я управляват. Тя е на три години и през този период успя да обедини благоевградчани и хора от околностите. Основната цел при самото ѝ създаване бе да покаже красотата на Благоевград. Друга цел е да покажем на съгражданите си, че съществува двоен стандарт. Има хора, които смятат, че за тях всичко е позволено, могат да правят каквото си искат в Благоевград, тъй като са деца на видни личности например. Целта на групата бе и да сплоти местното население. Комуникацията с гражданите става много лесна по този начин. Групата е на благоевградчаните, не е моя! Тя е на моите съграждани. Всеки може да споделя и изразява свободно мнението си. Естествено, не толерираме нарушаващите законите на Република България. Налага се да трием мнения, когато става дума за расова дискриминация, за обиди, псувни и други, а те не липсват, особено в напрегнатото ежедневие, в което живеем днес.

Кои са тайните при управление на такъв тип групи? Справедливост. Не живеем в справедливи времена. Пълно е с тарикати в Благоевград. Тайни на успеха – жажда за по-добър живот, но не за мен, а за моите съграждани! Много пъти съм го казвал! Искам всеки, с когото се разминавам по улиците на града, да чувства удовлетвореност от това, което прави. Да бъде щастлив. Знам, че това, което искам, е много, но това е самата истина.

Предстоят местни избори и много благоевградчани биха искали Вие да сте на пост, ще се кандидатирате ли за кмет? Много пъти съм казвал, че бих се кандидатирал само тогава, когато се инициира комитет, който да е съставен от изключително много жители! Бих управлявал само ако много хора реално покажат, че искат ръководител като мен. В противен случай не бих се кандидатирал. Може би ще попиташ колко души трябва да пожелаят аз да съм начело? Отговорът е приблизително 50% от местното население. Е, благодаря за възможността и вярвам в развитието на Вашата медия. Пожелавам Ви да бъдете честни, справедливи, да не се страхувате, а да показвате истината. Успех! Ваш Павел Джунев.

Автор: Денис Никифоров

Харесване на това:

Харесвам Зареждане…