НАСА оповести кои три компании ще строят пилотирани апарати за кацане на Луната!

1
112
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическият кораб на СпейсЕкс „Старшип“ ще се използва за полети на хора до Луната. Photo credit : Elon Musk/SpaceX

30 април 2020 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. Днес, на 30-ти април, НАСА оповести кои са избраните три частни компании за разработка на пилотирани лунни модули, с помощта на които следващото поколение астронавти ще кацнат на Луната.

Ще се връчат $967 милиона в рамките на 10-месечен базов период на следните фирми:

1. Блу Ориджин – компанията ще разработва спускаем апарат, известен под названието „Integrated Lander Vehicle“. Това е тристепенен лунен модул и той ще лети посредством ракетата на Блу Ориджин „Ню Глен“, както и ракетата „Вулкан“ на Юнайтед Лонч Алайънс.

2. Дайнетикс – компанията ще създаде т.нар. „Dynetics Human Landing System“ – монолитен едностепенен спускаем апарат. Той ще лети посредством ракетата „Вулкан“.

3. СпейсЕкс – компанията работи по „Старшип“ – спускаем апарат, който ще бъде извеждан от ракетата на СпейсЕкс „Супер Хеви“.

„Чрез връчването на тези награди за договор, Америка напредва към последната стъпка, която е необходима за кацането на астронавти на Луната до 2024-та година. Това включва и невероятният момент, когато ще видим първата жена, стъпила на лунната повърхност“, оповести ентусиазирано администраторът на НАСА Джим Брайденстайн. „За пръв път след епохата на „Аполо“ НАСА има директно финансиране за пилотирана система за лунно кацане и сега вече разполагаме с компаниите, които имат договор за работа по програмата Артемис“.

Комерсиалните партньори на НАСА имат срок до февруари 2021-ва година да усъвършенстват концепциите си. През това време американската космическа агенция ще определи кои от фирмите ще извършат първоначалните демонстрационни мисии. Идеята е НАСА да се превърне в клиент, който ще закупува превоз към Луната от частните превозвачи, но това ще стане само след като демонстрационните полети приключат.

Моментът е много знаков – както коментира космическият анализатор Джеф Фауст, частната компания Боинг този път не е сред наградените фирми. Другият знаков момент, разбира се, е изборът на СпейсЕкс. Вероятно с подбора на компанията на Илон Мъск, НАСА този път се подсигурява срещу неудобството СпейсЕкс да победи останалите претенденти с проект, който е извън официалната правителствена програма. Това вече се случи през 2018-та година, когато свръхтежката ракета „Фолкън Хеви“ излетя в космоса, докато ракетата на Боинг „Спейс Лонч Систъм“ и все още основен компонент от програмата „Артемис“ продължава да се бави. Сега СпейсЕкс изглежда да е най-напред, тъй като „Старшип“ е вече в етап на изпитания, но разработката ще продължи поне до известна степен под шапката на НАСА.  

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/