Рибата, която се използва за суши, има 283 пъти повече паразити, отколкото през 70-те години

1
83
Добави коментар
setlans
setlans

Рибата, която се използва за суши, има 283 пъти повече паразити, отколкото през 70-те години, сочи ново проучване.

Нигири, сашими, маки и много други видове суши станаха особено популярни през годините, като сега лесно можете да ги откриете в менютата на ресторантите. Но с нарастването на популярността на този вид храна, нарастват и опасенията от Анисакис – паразитен червей, който може да се предаде на хората, които консумират необработена или слабо обработена морска храна.

Изследователи от Университета във Вашингтон докладват за 283-кратно увеличение на броя на паразитите от 1970-те години досега. Това може да има последици за здравето не само на хората, но и на морските бозайници.

Има и други изследвания, които обясняват до какво води поглъщането на въпросният паразитен червей, а именно паразитна инфекция, наречена анисакиаза. Симптомите на тази инфекция включват: внезапна епигастрална болка, гадене, повръщане, диария и уртикария. В доклада се казва, че много остри случаи се диагностицират неправилно и инфекцията става хронична.

Относно новото проучване, авторът Челси Ууд казва:

„Това проучване използва силата на множество други проучвания, за да покаже глобалната картина на промените за период от близо четири десетилетия“.

Много често, инфекцията не се диагностицира, защото се обърква с хранително отравяне.

Повечето професионални готвачи, които работят с морски дарове са обучени да забелязват червея и да го премахват, преди храната да стигне до клиентите, обяснява Ууд. Червеите са дълги до 2 см и лесно могат да се забележат.

Ууд и групата изследователи са разглеждали проведени проучвания относно Анисакис и друг червей, наречен „червей от треска“. Те са се фокусирали върху проучванията, които включват оценки за разпространението на червея в различни моменти от историята, като според тези данни са установили 283-кратно увеличение на Анисакисите.

Рискове при поглъщането на този червей има и при морските бозайници, включително делфини, китове и тюлени. Дори при тях са по-големи, отколкото при хората.

„Един от най-важните изводи от това проучване е, че сега знаем, че съществува този нарастващ риск за здравето на морските бозайници“, казва Ууд. „Не се смята често, че паразитите могат да са причината за намаляването на някои морски бозайници“.

Причината за експоненциалното нарастване на въпросните паразити не е напълно ясна на изследователите, но е възможно пръст в това да има изменението на климата, заедно с други проблеми, като торовете за отглеждане на хранителни вещества, застоялата вода и увеличаването на популациите на определени морски бозайници.

Как да се предпазим от паразита?

Най-сигурният начин е разбира се, като не се консумира сурова риба или други морски дарове.

Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата препоръчва следното за приготвяне на морски дарове:

„Морските дарове трябва да се готвят достатъчно дълго време, до достигане на вътрешна температура от приблизително 63° C.“

Тази температура ще унищожи паразитите, които е възможно да живеят в рибата.

Важно е да се отбележи, че Анисакис може да се открие при всяка сурова риба. Освен в Япония, където се консумира най-много суши, има много случаи на инфекцията в САЩ, Европа, Южна Америка и други части на света, където е популярно яденето на необработена риба. В Европа най-много са случаите е скандинавските държави.

Последвайте ни в социалните ни мрежи:

Сетланс

Източници:

https://www.zmescience.com/science/the-fish-used-for-sushi-has-283-times-more-parasites-than-in-the-1970s/ https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/gcb.15048 https://www.cdc.gov/parasites/anisakiasis/faqs.html https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC358121/pdf/cmr00053-0060.pdf