Ананиев отменя още противоепидемични мерки, въведени заради COVID-19 у нас

3
513
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Заведенията на открито и басейните могат да отворят след близо двумесечна пауза, ще се провеждат и шофьорски курсове, позволени са и индивидуални спортове на открито като тенис, голф, лека атлетика, колоездене

Здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която отпадат още от противоепидемичните мерки, въведени с извънредното положение от 13 март.

Според новите разпоредби търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе-сладкарници ще могат да се посещават от 6 май с известни ограничения:

– Масите да се разположат по начин, който осигурява не по-малко от 2,5 метра разстояние помежду им и не повече от четирима души (или едно семейство) на маса.

– Обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице

– Да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител;

– Да се поставят на видни места диспенсъри с дезинфектант за ползване от посетителите на заведението.

До 5 май изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) трябва да определи и други изисквания за организацията на работа на тези обекти.

Новата заповед на министър Ананиев урежда и възобновяването на шофьорските курсове. Организаторите им обаче се задължават да осигурят спазването на социална дистанция и всички противоепидемични мерки, вкл. носене на защитни маски за лице и дезинфекция на използваните превозни средства и други съоръжения.

След като преди седмица градските паркове и градини бяха отворени за спортуващи поединично, министърът на здравеопазването позволява и индивидуални спортове на открито като тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., като условието отново е да се спазва най-малко 2,5 метра дистанция между хората.

Допускат се и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, но условието е прилежащите към тях търговски обекти и водните атракциони, вкл. за деца, да не работят. Останалите изисквания включват:

– задължителен филтър за посетители на входа с измерване на телесната температура, за да не се допускат хора с повишена температура.

– осигуряване на условия за спазване на 2,5 метра дистанция между чакащите да влязат, като в общите помещения вътре (съблекални и тоалетни) трябва да се създаде организация, така че да не се допуска едновременното струпване на много хора.

– обработката и дезинфекцията на водата в плувния басейн да се извършват по начин, който осигурява поддържането на остатъчен свободен хлор във водата със стойност 0,4-0,5 мг/л;

– тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения да се почистват и дезинфекцират поне ежечасно, а използваните принадлежности (чадъри, шезлонги, столове, гардероби и др.) – след всеки посетител.

– на посетителите да се осигурят диспенсъри с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи.

– персоналът да ползва защитни маски за лице и ръкавици.

– разстоянието между шезлонгите на два чадъра в площите на открито около басейните да бъде най-малко 4 метра. Един чадър трябва да се ползва от не повече от двама души (или членовете на едно семейство), а когато под него се съберат повече от двама членове на семейство, разстоянието става минимум 8 метра.

Към датата на издаването на заповедта, 3 май, потвърдените случаи на COVID-19 у нас са 1618, от които  316 са в болница, а 39 – в интензивни отделения и клиники.

176 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, като са починали две лекарки – от инфекциозното отделение на болницата в Сливен и столичната Спешна помощ. Общият брой на жертвите у нас от началото на пандемията е 73. 

Към 17 ч. в неделя регистрираните заразени според справката, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите:
Благоевград – 51;
Бургас – 47;
Варна – 26;
Велико Търново – 24;
Видин – 133;
Враца – 10;
Габрово – 6;
Добрич – 13;
Кърджали – 13;
Кюстендил – 69;
Ловеч – 2;
Монтана – 18;
Пазарджик – 28;
Перник – 19;
Плевен – 158;
Пловдив –77;
Разград – 1,
Русе – 15;
Силистра – 5;
Сливен – 52;
Смолян – 37;
София – 739;
Стара Загора – 38;
Хасково – 17;
Шумен – 4,
Ямбол – 16.

Източник: Министерство на здравеопазването