Топ 10: Най-странни бедствия в историята

1
167
Добави коментар
setlans
setlans

В историята са се случвали много ужасни бедствия, водещи до огромен брой смъртни случаи и разрушения.

Но са се случвали също и редица бедствия, които са просто странни. Това е списък на някои от най-странните бедствия в историята.

*Подредбата е на случаен принцип.

1. Големият лондонски смог през 1952 година Снимка: huffpost

Безспорно Лондон е известен с мъглите си. Но през 1952 г. от 5 до 9 декември той потъва в тъмнина вследствие на падналия смог, който и до днес се разглежда като най-лошия случай на замърсяване на въздуха в историята на Обединеното кралство. Тази катастрофа причинява смъртта на над 4 хил. души, както и в следващите месеци на още 8 хил.

На 4 дек. 1952 г. антициклон изцяло обхваща безветрения Лондон, причинявайки температурна инверсия с много студен застоял въздух, притиснат от слой топъл въздух. Заради студа гражданите започват да използват голямо количество евтини въглища за отопление.

По същото време се извършва процес на подмяна на градския електрически транспорт (трамваи) с автобуси с дизелов двигател. Последвалата мъгла, смесена с дим от комини, частици от превозни средства и други замърсители (най-вече серен диоксид) формират постоянен смог, покриващ столицата.

Вследствие на шока, се приемат нови екологични стандарти, насочени към ограничаване използването на вредни горива, въвеждат се и редица закони, като Законът за опазване чистотата на атмосферния въздух в Лондон.

2. Годината без лято Снимка: theparisreview

Тамбора е един от най-големите активни стратовулкани в света и се намира на остров Сумбава, Индонезия. През 1815 година, на далечният индонезийски остров Сумбава става най-мощното вулканично изригване за последните няколко хиляди години.

Оценено на 7-ма степен по скалата за вулканични изригвания, количеството пепел, което изригва Тамбора е можело да покрие държава с размерите на Гърция. Загиват над 70 000 души, от които 12 хиляди от самото изригване.

Гъстата вулканична пепел, заедно с потоците лава и създалото се цунами освен, че унищожават огромна площ селскостопанска земя, но и потапят Югоизточна Азия в тъмнина за цели седмици. Настъпват глобални климатични промени.

Изригването започва на 5 април и завършва на 15 април. Следващата година, 1816, е известна като „годината без лято“, заради ниските температури вследствие от пепелта в атмосферата, която не пропускала слънчевите лъчи. Този студ засегнал също Европа и Северна Америка, където зимата убила хиляди души.

Вулканът изригва и през 1847 г. и 1913 г., но с много по-малка сила.

3. Змийското нашествие в Сен Пиер Снимка: cutterloose

Вулканичната дейност на „голият връх“ извисяващ се над град Сен Пиер, Мартиника, обикновено е толкова маловажна, че никой не взима сериозно слабите изхвърляния на пари и земните трусове през април 1902 година.

От началото на май обаче пепел започва да вали непрекъснато надолу и отвратителната воня на сяра изпълва въздуха. Мястото става необитаемо за животните и 100 копиеглави змии изпълзяват надолу и нападат град Сен Пиер.

Двуметровите змии успяват да убият 50 души и голям брой животни (няма данни за точен брой), преди да бъдат унищожени от големите улични котки в града.

Унищожението тепърва започва. На 5 май, свлачище от вряща кал се разлива в морето, последвано от цунами, което убива стотици, и три дни по-късно, на 8 май, връх Мон Пеле накрая експлодира – той изпраща убийствена лавина от нагорещена до бяло лава право към града.

В рамките на три минути Сен Пиер е напълно унищожен. От своите 30 хиляди души оцеляват само двама.

4. Тунгуският метеорит Снимка: Sott

Тунгуският метеорит е предполагаемо тяло, паднало в района на река Подкаменная Тунгуска на територията на днешния Красноярски край, Русия. Предполага се, че най-вероятно е метеорно тяло или тяло с кометен произход.

Три дни преди самото събитие, на 27 юни 1908 г., в Европа, европейска Русия и Западен Сибир се наблюдават необичайни атмосферни явления, като: сребристи облаци, светло небе по време на здрач, слънчево хало, зеленикави и червеникави оттенъци.

Сутринта на 30 юни 1908 г. предполагаемият метеорит се взривява във въздуха. Неговата мощност се оценява на 10-40 мегатона тротилов еквивалент. Взривът става на височина 7-10 км над Земята, като той бива чут на разстояние от 800 км от епицентъра.

В течение на няколко дни над Сибир се наблюдава интензивно светене на небето, а скоро след това и магнитна буря продължила 5 часа. Експлозията унищожава 80 милиона дървета. И до днес не са намерени нито ударен кратер, нито следи от космическо тяло.

Има много версии за случилото се, като се започне от кълбовидна мълния, ядрен взрив, антиматерия, и се стигне до сблъсък на земята с черна дупка и намеса на извънземни.

5. Големият бостънски меласа потоп Снимка: By BPL – Panorama of the Molasses Disaster site, Public Domain, Link

*меласа – тъмен гъст сироп, остатъчен продукт от производството на захар от захарна тръстика или от захарно цвекло.

На 15 януари 1919 г., работниците и жителите на квартала Норт Енд в Бостън, най-вече ирландци и италианци, се наслаждавали на обедното слънце в нетипичният за сезона топъл ден.

Изведнъж, само с нисък тътен на предупреждение, огромен чугунен резервоар на Purity Distilling Company (компания специализирана в производството на етанол чрез дестилация) експлодира и огромна вълна от сурова черна меласа*, висока два етажа, се излива надолу по търговската улица и потича към близката брегова зона.

Нито пешеходците, нито конските фургони биха могли да го надбягат.

Два милиона галона меласа, първоначално предназначена за ром, поглъща десетки хора – 21 мъже, жени и деца умират от удавяне или задушаване, а още 150 биват ранени.

Сгради биват разрушени, а повдигнати влакове се сриват. Тези коне, които не са били напълно погълнати са били хванати в капан, и е трябвало да бъдат застреляни от полицията.

Зяпачи, дошли да видят хаоса успяват да разнесат с обувките си меласата в целия град. В продължение на седмица Бостън е миришел на меласа, а от пристанището изтича кафява смес до лятото.

6. Масовото отравяне в Басра Снимка: holahola

През септември 1971-ва година, пратка от 90 хиляди метрични тона зърна ечемик и пшеница пристига на пристанището на Басра, Южен Ирак.

Американският ечемик и мексиканската пшеница, които са били химически третирани с метил-живак, за да предотвратят гниене, са били напръскани с ярко розово, за да предупредят за своето смъртоносно покритие. Също така е имало и ясни предупреждения отпечатани на чувалите, но само на английски и испански.

Тъй като фермерите вече приключили сезона, те раздавали зърното без пари или на много ниска цена. Повечето хора консумирали храната не знаели, че ядат отрова, а други просто отхвърляли предупрежденията за опасност. 

Много хора са се разболели от парестезия, атаксия и загуба на зрението, подобни симптоми са наблюдавани при болестта Минамата.

Много хора са се разболели от парестезия, атаксия и загуба на зрението, подобни симптоми са наблюдавани при болестта Минамата.

Иракското правителство, смутено от своята престъпна небрежност или поради други причини, потулва историята, докато след две години един американски журналист повдига забравената история с доказателства, че 6,530 болнични случаи на отравяне с живак се дължат на този неприятен инцидент.

Длъжностните лица биха признали за само 459 смъртни случая, но общо смъртните случаи вероятно биха били около 6000, а още 100 хиляди жертви страдат от слепота, глухота и увреждане на мозъка.

7. Катастрофата с „Емпайър Стейт Билдинг” Снимка: radiodiaries

В събота сутринта, на 28 юли 1945 година, подполковник Уилям Франклин Смит Младши се отправя на последната си мисия с лекия бомбардировач B-25 от Бедфорд, Масачузетс към Нюарк, Ню Джърси.

На борда са още вторият пилот и един млад моряк. Подп. Смит получава предупреждение за толкова гъста мъгла, че дори Емпайър стейт билдинг не се вижда, но това не го спира.

Около час по-късно, хората по улиците на Манхатън чуват усилващия се рев на наближаващ самолет и с ужас виждат как самолетът изскача от облаците, плъзга се между няколко небостъргача и се забива в Емпайър стейт билдинг.

Парчета от самолета и сградата падат като градушка върху разбягалите се хора. Огромна дупка се появява на 78-ят етаж, един от двата двигателя на самолета профучава през седем стени и излиза от другата страна на сградата, а другият се сблъсква с асансьорната шахта, къса кабелите и запраща кабинката право в мазето.

Когато резервоарът за гориво на самолета се взривява, пламъците обхващат шест етажа. Самолетът се удря със скорост 320 км/ч. За щастие, тъй като е събота в сградата работят само няколко офиса и жертвите са 11 души – плюс 3-мата обитатели на самолета.

Интересното е, че сградата не се срутва, а дори повечето офиси отварят и започват да работят още в понеделник.

8. Демонстрацията за реагиране при пожар в Джилингам, Англия Снимка: firemanswedding

Всяка година пожарникарите на Джилингам, в Кент, Англия, изграждат импровизирана „къща“ от дърво и платно за станалата популярна противопожарна демонстрация, по време на годишното Джилингам парк празненство.

Също така, всяка година няколко местни момчета биват избрани от много кандидати да вземат участие в маскарада.

ъщо така, всяка година няколко местни момчета биват избрани от много кандидати да вземат участие в маскарада.

На 11 юли 1929 г., девет момчета на възраст от 10 до 14 години, и шест пожарникари, облечени в костюми, като гости на сватбено тържество, се качват на третия етаж на „къщата“.

Планът е да се запали малък огън с много дим на първия етаж, да се спаси „сватбеното парти“ с въжета и стълби, и след това върху вече наистина горящата къща да се демонстрира използването на противопожарни шлангове.

Поради някаква грешка, първоначално се запалва истинският огън. Зрителите, приемайки, че горящите тела, които виждат са кукли, ръкопляскат и крещят радостно, докато пожарникарите насочвайки водните струи, осъзнават, че това е истинско бедствие.

Всички 15 души вътре в къщата са загинали.

9. Експлозията на Питсбъргския газометър Снимка: temperatureinstrument

Огромен цилиндричен газометър – най-големият в света по това време – намиращ се в сърцето на промишленият център на Питсбърг, Пенсилвания, предизвиква теч.

На сутринта на 14 ноември 1927 година, техник тръгва да търси къде се намира теча, а в ръката си носи лампа с отворен пламък. Около 10 часа, той очевидно намира теча. Резервоарът, съдържащ 5 милиона куб. фута природен газ се разпръсква във въздуха като балон и избухва.

Парчета метал, някои от които с тегло над 100 кг., са били разпръснати на огромни разстояния, а комбинираното въздействие на налягането на въздуха и огъня оставя 2,5 км. опустошение. Двадесет и осем души били убити, а стотици са били ранените.

10. Бягството на слоновете от гората Чандка Снимка: worldwildlife

През пролетта на 1972 година, гората Чандка в Индия вече страдаща от суша, бива ударена и от изгаряща топлинна вълна.

Местните слонове, които обикновено не са проблем, започват да полудяват, заради високите температури и липсата на вода, като се стига до там, че селяните казали на властите, че се страхуват да излизат навън и да обработват фермите си.

До лятото положението се влошило. На 10 юли, стада слонове обезумява и извършва паническо бягство през пет села, оставяйки пълно опустошение и 24 смъртни случая след себе си.

Бонус: 11. Прашното було

В средата на 530-те години, дебело було от прах и пясък покрива Земята и блокира слънчевите лъчи за няколко години. Липсата на слънчева топлина предизвиква глобално застудяване, заедно с дълга зима, която унищожава реколтата, засушава и причинява глад.

На огромният прашен воал се предписва и първото избухване на бубонна чума. Причината и до днес не е ясна. Някои учени предполагат, че булото се дължи на масивно вулканично изригване, докато други вярват, че се дължи на преминаването на Халеевата комета.

Сетланс