Как да изберем интериорни врати?

1
157
Добави коментар
solid55
solid55

Ръководство за купуване на интериорни врати  

Това ръководство ще ви покаже как да правите информиран избор при покупката на  интериорни врати, като ви помогне да разберете различните видове врати, които се предлагат на пазара.

Тъй като вратите са важна част в интериора на дома, те заслужават особено внимание, когато дойде време за обновяване. Правилният избор на врати предполага, че ще издържат дълго при ежедневна употреба, ще осигуряват добра шумо и топлоизолация между помещенията и ще добавят характер и стил към цялостния интериорен дизайн на дома. Следващата информация ще ви помогне да купите интериорни врати, подходящи за вашия дом.

Интериорните врати се предлагат в много различни стилове и конфигурации и са изработени от различни материали. Типът на вратите, който сте избрали за вашия дом, може драстично да повлияе на интериора, контрола на шума и цялостното визуално впечатление.

Казвате, че вече имате врати, но те просто не работят, нали? Вратите, които не се затварят или заключват правилно или са провиснали и не пасват в отвора създават проблеми и неудобство. За щастие има много видове врати, с които можете да замените старите.

 

Видове интериорни врати според вида на конструкцията:

Интериорните врати се предлагат в два основни типа: безфалцови и фалцови.

Безфалцови интериорни врати

Безфалцовите врати имат прави кантове на крилото, влизат с цялата си дебелина в отвора на касата и се закрепват към нея с лагерни панти тип „пеперуда“ или вкопани скрити панти. 

Безфалцовите врати най-често се изработват с два типа конструкция:

Най-разпространените на българския пазар врати имат рамка от иглолистна дървесина, пълнеж от картонена пчелна пита и две лицеви плоскости от МДФ.

Другият вариант за изпълнение на конструкцията е този, при който хартиената пчелна пита е заменена от пълнеж от тръбесто ПДЧ. Този тип пълнеж заздравява конструкцията и я прави по устойчива на измятания. Наличието на кухини в структурата на тръбестото ПДЧ подобрява шумо и топлоизолационните показатели на вратите. С този тип конструкция са всички врати от серията ArtLine на Солид 55. Те се изработват по индивидуален размер и се предлагат със стилно оформен заоблен профил на касата.

Повърхностно плоскостите от МДФ могат да бъдат боядисани с цветни полиуретанови бои в цвят по RAL, фолирани с богато разнообразие на дървесни декори или с естествен дървесен фурнир в натуралния му цвят или обработен с различни цветове байц. Богатото разнообразие от възможни цветове и покрития дава възможност за вписване на вратите във всеки интериор.

  Фалцови интериорни врати

Фалцовите интериорни врати са със стъпаловиден профил на канта на крилото, влизат с една част от дебелината си в рамката на касата, а с другата стъпват върху нея и се закрепват с винтови панти от две или три части навити в крилото и касата.

Фалцовите врати S line предлагани от Солид 55 имат вътрешна рамка от иглолистна дървесина, заобикаляща пълнеж от минерална вата и две лицеви плоскости от МДФ. Кантирането е с профили от прахово боядисан екструдиран алуминий с фалц, който ляга върху гумен уплътнител в носещата каса на вратата. Някои модели се предлагат и с автоматичен падащ праг, който при затваряне на вратата изолира отвора между вратата и пода. При този тип профил и конструкция на вратите шумо и топлоизолацията е в пъти по-добра от тази при безфалцовите. Носещата каса също е профил от прахово боядисан екструдиран алуминий и се допълва от декоративна каса, обхващаща цялата дебелина на стената. За повърхностната обработка на лицевите плоскости, декоративната каса и первази на тези врати също има различни възможности като материал и цвят – фолиране, боядисване и фурнироване. Тези врати също се изработват по индивидуален размер.

      Таблени интериорни врати

В специализирани цехове и работилници в ограничени количества се произвеждат и таблени врати, включващи рамка от хоризонтални и вертикални детайли, които рамкират плоски или релефни дървени елементи (табли) или в някои случаи стъкла и стъклопакети. Този метод на производство се използва най-често при врати от масивна дървесина, тъй като това изпълнение намалява до минимум ефектите от склонността на дървесината да се свива, изкривява и набъбва с промените във влажността.

Стъклени интериорни врати

Добра алтернатива в някои специфични случаи са стъклените интериорни врати. Те са отлично решение за офиси, административни сгради, заведения за хранене и магазини. В случай, когато не може да се осигури предпазване на вратата от директни пръски вода са подходящи и за бани чрез матиране на стъклото.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Размери на вратите

Стандартните интериорни врати са с дебелина около 40 мм, широчини 700, 800, 900 мм и височини от 2000 до 2100 мм. Можете да поръчате по-високи врати, но ако го направите, бъдете готови да платите допълнително.

Стандартните ширини на интериорните врати варират от 700 мм (използва се за сервизни помещения и малки бани) до 900-1000 мм. Врата, широка над 900 мм, е необходима за осигуряване на достъпност на хора с намалена подвижност. Ако планирате нови врати, имайте предвид, че много мебели са твърде големи, за да преминат през врати, широки под 800 мм.

Вратите се окомплектоват с панти, брава и дръжки (обков).

Когато поръчвате интериорни врати, трябва да съобразите дебелината на зида и размера на отвора, в който ще се монтира вратата. Ако заменяте стари интериорни врати, които все още не са демонтирани се консултирайте със специалист за определяне на точния размер на отвора.

Видове интериорни врати според начина им на отваряне:

 Независимо от вида на вратите, касите са изградени относително еднакво, с изключение на джобните врати (вижте по-долу). Касата се състои от носещи елементи: страници, таванка, двустранни декоративни елементи: первази, както и праг (евентуално).  Сглобките между елементите се осъществява по няколко начина: с крепежни елементи, със специални канали и с лепене. Прикрепването към стената се осъществява с крепежни елемети и монтажна пяна или само с монтажна пяна. При плъзгащите врати касата има чисто декоративна функция, тъй като носенето се осъществява от механизма.

Врати на панти

Вратите на панти са най-масови. Конвенционалните врати на панти могат да бъдат с дясна или лява посока на отваряне. Врата, която се отваря към вас и има панти вдясно, е дясна. Вратата, окачена на противоположната страна, е лява.Врати на панти са прикрепени с две или три панти към техните носещи каси.

Сгъваеми врати тип Хармоника

Сгъваемите врати често се използват за преграждане на широко пространство, където обичайната врата на панти би била неудобна или невъзможна за монтаж. Също така са приложими в много тесни помещения, където монтажа на обикновена врата на панти е практически невъзможен. Монтирани в сгънати двойки, сгъваемите врати комбинират действията както на плъзгащите, така и на вратите на панти, се монтират на специални задвижващи механизми.

Плъзгащи врати

Плъзгащите врати, се използват с цел спестяване на място в малки помещения. Те са леки и са окачени на плъзгачи посредством ролки. Плъзгащата релса може да се монтира покрай стената или в специален джоб в стената. При монтаж покрай стената трябва да се има предвид, че за отварянето на вратата е необходимо покрай стената да имате достатъчно място.

Врати тип Плевня

Интериорните врати тип „плевня“ или „хамбар“ са вид декоративни врати, които се плъзгат с помощта на ролки по релса монтирана челно върху стената. Възможно е релсата и ролките да бъдат скрити зад крилото, да бъдат скрити с допълнителен декоративен детайл – бленда или целенасочено да бъдат оставени видими. Вида на механизма и начина на изпълнение на вратата определят приложението на плъзгащите врати в много стилове – от винтидж до съвременен.

Джобни врати

Джобните врати са друг вид плъзгащи, при който вратата се движи по релса, която е разположена в предварително изградена „предстенка“ или „джоб“, в стената. За да се изпълни добре такава врата е задължително при изграждането на „джоба“ да се знае със сигурност вида на механизма, размерите и конструкцията на крилото. Този тип врати са подходящи за монтаж на позиции, в които те ще стоят в по-голямата част от времето отворени и с вграждането им в стената се избягва необходимостта от съобразяването им с другите елементи на интериора.