Отбелязваме 18 години от разрушаването на Буран, при което загиват 8 души

1
159
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: разрушените останки от „Енергия“ и „Буран“. Фото: Роскосмос 

12 май 2020 г. 20:20 ч.

Светослав Александров. Когато говорим за трагедиите на космическите совалки, повечето хора се сещат за катастрофите на „Чалънджър“ и „Колумбия“, съответно през 1986-та и 2003-та година, при които загиват общо 14 астронавти. Инцидентът, при който е разрушена съветската совалка „Буран“, когато загиват 8 работника, е като че ли забравен от историята, но по мое мнение е много по-тъжен – той е плод на колапса на СССР, недоимъка на пари и нехайството към съветското космическо наследство. 

Всичко това се случва на 12-ти май 2002-ра година. Изминало е повече от десетилетие след разпадането на СССР, а през 1993-та финансирането на проекта по космическата ракета „Енергия“ и совалката „Буран“ е спряно завинаги. Не са останали пари дори за приключването на програмата и обезопасяването на зарязания хардуер. Построените ракети и полетни модели на совалки ръждясват. През зимата на 2002-ра година валят много снегове, последвани от обилни дъждове през пролетта – повече, отколкото е типично за сухия климат на космодрума Байконур. Отдавна неремонтираният покрив на Хангар 112-ти, където се намира единствената летяла совалка „Буран“, както и един от макетите на ракетата „Енергия“, не издържа на влагата. Общо осем работника намират смъртта си. 

В историята на космонавтиката има много прекратени проекти – било поради липса на политически интерес, било заради недостиг на средства. Американските совалки ги няма, пилотираният проект „Аполо“, изпратил хора на Луната, е също в историята. Но голяма част от остатъчния хардуер е съхранен и изпратен към музеите. Днес всички космически експерти са на мнение, че създаването на космическа совалка и на ракетата „Енергия“ е един от най-големите успехи на съветската космическа програма, макар и да идва през последните години от съществуването на СССР и да не успява да процъфти. В този ред на мисли тъжният край на „Буран“, зарязан на произвола на съдбата, е същинска трагедия. 

За повече информация: уебсайтът за Буран-Енергия и Туитър акаунтът на Катя Павлушченко

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/