Марс Одисей изучи температурните характеристики на марсианската луна Фобос

1
128
Добави коментар
redbul80
redbul80

Шест инфрачервени изображения на марсианската луна Фобос, заснети от мисията на НАСА „Марс Одисей“ в периода между 2017 и 2020 г.

В долната част са трите нови, за които става въпрос в настоящата публикация. Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU/NAU

9 юни 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Пореден успех за марсианската научна програма на САЩ! Автоматичната междупланетна станция „Марс Одисей“ успя да заснеме три нови инфрачервени изображения на луната Фобос, които ще помогнат в разкриването на тайните на нейния произход и еволюция. 

Инфрачервената камера на „Марс Одисей“ THEMIS (Thermal Emission Imaging System) може да се използва, за да се измерят температурните вариации на повърхността на Фобос. Тези вариации позволяват на учените да установят химичния състав и физическите свойства на луната. По-нататъшните проучвания биха могли да помогнат на изследователите да решат дебата дали 25-километровият естествен спътник е захванат астероид или представлява древно парче от марсианската кора, изхвърлено от повърхността на Червената планета след астероиден сблъсък.

Напомням на читателите, че „Марс Одисей“ е най-старата и все още работеща американска мисия в орбита около Марс. Изстреляна на 7 април 2001 г. посредством ракетата „Делта 2“, тя пристига около Червената планета на 24 октомври същата година и работи до ден днешен. Понеже роботизираната експедиция е изпратена в космоса през 2001 г., тя е кръстена в чест на големия научно-фантастичен писател Артър Кларк и неговия роман „2001: Космическа одисея“.

Роботизираната станция „Марс Одисей“ е предназначена да изучава най-вече повърхността на Марс, но през последните няколко години учените успяват да разработят нов метод, благодарение на който тя може да се обръща, за да насочи камерата си към Фобос.

Първото от трите нови изображения, от 9 декември 2019 г., показва Фобос, когато е във фазата на пълнолуние и по-голяма част от повърхността му е изложена на слънчевите лъчи. Максималните температури са 27 °C. Второто изображение, от 25 февруари тази година, показва Фобос по времето на затъмнение, когато сянката на Марс е напълно закрила повърхността на луната. Така „Марс Одисей“ успява да установи най-ниските измерени до този момент температури на Фобос, достигащи до -123 °C. Третото изображение е от 27 март, точно в момента когато Фобос излиза от затъмнение и повърхността му започва да се нагрява.

Всичките изображения на THEMIS са допълнително обработени и оцветени, за да можете да видите какви са вариациите на температурите. Всички без едно са генерирани посредством съчетание с реални снимки от THEMIS във видимата област. Единственото изключение е изображението, направено по време на затъмнение – то е компютърно-генерирано и показва как би изглеждала луната Фобос, ако не се намираше изцяло в сянка.

През следващите месеци ръководството на „Марс Одисей“ планира да проведе наблюдения на Фобос докато е във фазите на полумесец, за да могат учените да изследват Луната докато тя се върти около оста си.

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/