За пръв път в историята: американската междузвездна мисия Ню Хърайзънс засне чуждо небе!

1
119
Добави коментар
redbul80
redbul80

Най-близката до нас звезда Проксима Кентавър, заснета от Земята и от борда на „Ню Хърайзънс“. Photo credit : NASA

14 юни 2020 г. 10:30 ч.

Светослав Александров. Важно постижение в космонавтиката! За пръв път в историята на човечеството космическа мисия с работеща камера се намира толкова далече, че когато снима небето, то е различно от това, което се вижда от Земята! 

Става въпрос за мисията на НАСА „Ню Хърайзънс“, която през 2015 г. посети Плутон, през 2019 г. се сближи с първия обект отвъд орбитата на Плутон на име Арокот, а през 2020 г. се намира почти на 7 милиарда километра от Земята. Подобно на историческите „Пайъниър 10“, „Пайъниър 11“, „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“, „Ню Хърайзънс“ се очертава да е следващата междузвездна роботизирана експедиция. 

Звездата Вълк 359, заснета от Земята и от борда на „Ню Хърайзънс“. Photo credit : NASA

„Справедливо е да кажем, че „Ню Хърайзънс“ наблюдава чуждо небе, различно от това, което виждаме от Земята“, съобщава ръководителят на мисията Алан Стърн. „И това ни позволява да направим нещо, което никога не е постигано преди – да погледнем към най-близките звезди, видимо отместени от техните позиции спрямо наблюдаваното от Земята“. 

На 22-ри и 23-ти април тази година „Ню Хърайзънс“ насочи телескопичната си камера към най-близките до нас звезди – Проксима Кентавър и Вълк 359. Ясно се вижда как те са на различно място. Учените от дълги години използват т.нар. паралакс (термин, характеризиращ изместването на местоположението на даден обект вследствие на наблюдението му от две различни точки), за да измерят разстоянието до звездите. Това може да се направи дори от Земята, докато тя се движи около Слънцето, но само с много прецизна техника. Дори и най-близките до нас звезди са стотици хиляди пъти по-далече от диаметъра на орбитата на Земята. 

„Не е възможно човешкото око да забележи тези отмествания“, казва Стърн.

Но тъй като „Ню Хърайзънс“ е вече толкова далече от Земята, когато снима небето с телескопичната си камера, снимките са много по-различни в сравнение с фотографиите, получени от наземните телескопи.

Напомням на читателите, че автоматичната междупланетна станция „Ню Хърайзънс“ бе изстреляна през 2006-та година. За своите 16 години работа тя е една от най-успешните научно-изследователски мисии в историята на космонавтиката.

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/