Новите руски ракети Ангара са скъпи и нямат никакъв шанс да конкурират Илон Мъск

1
105
Добави коментар
redbul80
redbul80

Модули за руските ракети „Ангара“. Снимка: Роскосмос

30 юни 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Новото поколение космически ракети „Ангара“, които Русия създава, за да заменят остарелите носители „Протон“ и също така да извеждат в космоса новия пилотиран кораб „Орел“, са твърде скъпи. Експертите са категорични, че няма никакъв шанс те да са конкурентноспособни в новата космическа обстановка, доминирана от фирмата СпейсЕкс на Илон Мъск. Нещо повече – „Ангара“ са даже по-скъпи от „Протон“! 

Вчера, на 29-ти юни, руската информационна агенция РИА Новости съобщи, че от финансовия доклад на предприятието-производител ГКНПЦ „Хруничев“ е станало ясно, че за изготовлението на една ракета „Ангара А5“ са необходими 7 милиарда рубли. Това е с три милиарда повече, отколкото е нужно за производството на ракета „Протон“. Роскосмос обяснява високата цена с факта, че производството на „Ангара“ се координира на две места – в Москва и Омск. Агенцията съобщава, че когато всичките производствени процеси бъдат прехвърлени в Омск, цената ще спадне до 4 милиарда рубли.

Но според член-кореспондент Андрей Ионин от Руската академия за космонавтика „Циолковски“, такова драстично снижаване на себестойността на производството е невъзможно.

„Изказването на Роскосмос е опит да бъдат бомбардирани истинските факти посредством информационен боклук“, съобщава Ионин за Взгляд. „След като на пазара се появи Илон Мъск с цена от $60 милиона за ракетите, които са в същия сегмент, в който са и „Ангара“, няма никакви шансове за „Ангара“ да са успешна конкуренция“.

Ионин подчертава, че ако руснаците не заработват пари на пазара, за неефективната работа на Роскосмос ще трябва да бъде плащано от бюджета.

Иван Моисеев от Института по космическа политика не само се съгласява с Ионин, но смята, че положението е даже още по-тежко. Ракетите „Ангара“ не просто трябва да летят също толкова често, колкото и ракетите на Мъск, но и да са изключително надеждни. Това е така, защото застаряващите „Протон“ извеждат само спътници, докато „Ангара“ ще трябва да е в състояние да лети и в пилотиран вариант, тъй като ще извежда кораба „Орел“.

„Към настоящия момент „Ангара“ е летяла само веднъж, при това без полезен товар. Без провеждането на полетни изпитания изобщо не може да говорим за излизането на пазара“, категоричен е Моисеев. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/