20 факти за двете световни войни, които може би не знаете

1
117
Добави коментар
setlans
setlans

Днес ще разгледаме 20 специално подбрани факти за двете световни войни, които може би не знаете. Въпреки че Втората световна война е най-обсъжданата в областта на историята, защото е най-големият конфликт в човешката история, има много любопитни неща, които можем да научим и за Първата световна война.

Двете световни войни взимат живота на над 100 милиона души.

В статията ще използваме съкращенията ВСВ – Втора световна война и ПСВ – Първа световна война.

1. Хиро Онода, който продължи да воюва във Втората световна война, дори след края ѝ

Хиро Онода е японски лейтенант, който разбира за края на Втората световна война едва през 1974 г. – почти 30 години след края ѝ. През това време е оцелявал в горите, не вярвайки на хората, които са му казвали, че войната е приключила.

Той умира през 2014 г. на 91 години, а повече за него можете да научите тук.

2. 4-годишно момче, което е спасено от удавяне, променя света

4-годишно момче е било спасено от удавяне в ледените води на реката в Пасау, Германия, през януари 1894 година. Детето е спасено от друго момче, което по-късно става свещеник. Смята се, че спасеното дете е Адолф Хитлер.

3. Деветият мъж се е спасил

През ВСВ, девет американски летци са успели да избягат от самолетите си, след като са били свалени по време на бомбени нападения срещу Япония. Осем от тях биват заловени. Те са измъчвани, обезглавени, сготвени и изядени от японските офицери. Един от тях обаче се спасява – Джордж Хърбърт Уокър Буш – бъдещият 41-ви президент на САЩ.

4. Градът, който оцеля чрез блъф

Констанц е германски град, намиращ се близо до швейцарската граница. За да не бъде атакуван през ВСВ, градът е трябвало да измисли как да се предпази.

Решението е гениално – целият град е оставил лампите си да светят през нощта, вместо както обичайно да ги спират. Тъй като градът е много близо до швейцарската граница, съюзническите пилоти са помислили, че той е част от Швейцария и действително не са го атакували.

5. Фалшивият Париж

През ПСВ, френското правителство решава да построи фалшив Париж. Той е трябвало да изглежда досущ като истинският, затова е трябвало да се изградят забележителности като Триумфалната арка и булеварда Шанз-Елизе.

Всичко това е трябвало да се направи, за да може да се съхрани „Градът на светлината“. Вижте цялата история на фалшивият Париж в нашата статия.

6. Битката при Сома

Битката при река Сома в Северна Франция се е състояла с идеята да отдалечи немските сили от битката при Вердюн (Франция). Затова Англия и Франция направили опит да си пробият път през германската гранична линия при река Сома.

В крайна сметка се получава така, че Съюзниците дават повече жертви при Сома (над 600 хиляди), отколкото при Вердюн (под 400 хиляди), а германците печелят битката при Вердюн.

7. „Дебелата Берта“

„Дебелата Берта“ е огромно германско оръдие, използвано през ПСВ – само снарядът ѝ тежал 900 кг. Оръдието било предназначено за унищожение на здрави укрепления.

Снарядът се е зареждал за 8 минути, а войниците е трябвало да се отдалечат на 300 метра, за да не пострадат.

8. Коледното примирие

Коледното примирие се случва на Западния фронт по Коледа през 1914 година. Тогава германски и британски войници прекратяват неофициално огъня и прекосяват окопите, за да си разменят сезонни поздрави и разговори.

На места войниците сядали на „една маса“ и разменяли храна и подаръци. Извършвали са се погребения и размяна на пленници, а на няколко пъти са се пеели и коледни песни. Случвало се е да играят и футбол.

9. Битката при Дойран

Битката при Дойран е втората битка от Дойранската епопея. Воюват България и Великобритания. Въпреки че силите са неравни, България отбелязва решителна победа.

Великобритания дава 12 000 жертви, а България 2000, от които 900 умират от болести и рани.

През 1936 г. в Лондон се организира честване за края на войната. От българска страна делегацията се води от ген. Владимир Вазов. Когато слиза от влака на гара Виктория, на перона е подреден блок на английската армия, а командващият церемонията заповядва: „Сведете знамената! Преминава победителят при Дойран!“.

10. Руското семейство Ликови, което не знаеше за ВСВ

Семейство Ликови, които живеели в Сибир, нямали ни най-малка представа, че е имало Втора световна война. Те живели в дивото, без никакви модерни уреди, в дървена къща и се хранили с каквото намерят. След като били открити от учените, разбрали, че е имало ВСВ, че човек е стъпил на Луната и още невероятни за тях новини.

След като били поканени да се върнат в модерния свят, те отказали и останали да живеят в дивото. Днес само един член на фамилията е все още жив – Агафия Ликова, която продължава да живее там.

11. Хитлер е бил против биологичните оръжия

Това е нещо, което повечето хора не знаят. Хитлер е бил против използването на биологични оръжия – например, такива са били заболяванията коремен тиф и холера.

Вероятно, защото е видял какво причиняват през ПСВ. Но използвали ли са руснаците такива оръжия? Вижте в статията ни.

12. Британците и хлора

През 1914 г., британците правят първата си атака с газ, като изпускат 140 тона хлор, с надеждата, че вятърът ще го издуха към защитните окопи на германците.

Както се досещате това не се случва. Внезапен обрат в течението издухва хлора в техните окопи и ранява около 2000 британски войника.

13. Руската жестокост към животните

През ВСВ, руснаците са обучили и използвали около 40 000 „противотанкови“ кучета. Кучетата са били натоварени с експлозиви и са били обучени да бягат към немските танкове, където да бъдат взривени.

За щастие, много от кучетата са се уплашили и са се връщали в руските окопи, където са убивали собствените си треньори. Освен това, много от животните са бягали към руските танкове и са ги взривявали, защото са били тренирани само на руски танкове.

14. Дървета за шпиониране

През Първата световна война, немските, френските и британските сили са използвали фалшиви, кухи дървета, за да следят движенията на враговете си. Но как са ги правили? Първо са откривали бомбардирани дървета, които са снимали и мерили. След това са изработвали точна реплика на дървото, но от желязо.

Дори кората се е боядисвала така, че да изглежда точно като тази на другото дърво. В дървото е имало стол и перископ, с който са наблюдавали враговете си.

След като е изработено дървото, то бива инсталирано през нощта, под звуците на гърмежите.

15. Има ли желание, има и начин

По време на Първата световна война, съюзническите войници са изстрелвали на случаен принцип хиляди патрони по германските окопи, за да накарат охлаждащата вода на картечниците да заври, за да си направят чай.

16. Холандският кораб, който се дегизира като остров

По време на ВСВ, холандският военен кораб „HNLMS Abraham Crijnssen“ успява да избяга от японците за осем дни, маскиран като остров. Екипажът е покрил палубите с дървета и е боядисал откритите повърхности, така че да изглеждат като скали.

Корабът се е движил само през нощта и се е закотвял близо до брега през деня, като в крайна сметка е успял да избяга в Австралия.

17. Убийство на отровни животни

В началото на Втората световна война, Лондонският зоопарк е убил всички свои отровни животни, в случай, че зоопаркът е бомбардиран и животните избягат.

18. Гънър – Великото куче

По време на ВСВ, в Австралия е имало куче, което е притежавало невероятен слух – толкова точен, че е можело да предупреди персонала на военновъздушните сили за наближаващи японски самолети.

Гънър е успявал да предупреди военните цели 20 минути преди японските самолети да се появят на радара. Кучето също така е можело да различава звуците на съюзническите и вражеските самолети.

19. Горене на книги

По време на ПСВ, американските училища са забранили преподаването на немски език, който тогава е бил вторият най-популярен език, а немските книги са били горени.

20. Кралица Елизабет Втора и ВСВ

Кралицата е единственият жив монарх в света, служил във войната срещу Хитлер. Когато навършва 18 години, тя се присъединява към Женските спомагателно-териториални служби. Там се е научила да кара камиони, но не само това – научила се е да ги поправя.

Бонус 21. Използването на двете атомни бомби е било ненужно

Още когато са подготвяли атомната бомба, която впоследствие е пусната над Хирошима, Япония вече е била готова да се предаде. Генерал Дуайт Айзенхауер казва:

„В този момент Япония търсеше някакъв начин да се предаде с минимални загуби на хора. Не беше нужно да ги удряме с това ужасно нещо“.

Вижте повече в статията ни: „Хирошима – истината за бомбардировките“.