НАСА и СпейсЕкс се готвят за завръщането на кораба Крю Драгън с двама астронавти на 2-ри август

1
217
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космическият кораб „Крю Драгън“ (вдясно), прикачен към МКС. Фотографията е заснета по време на една от космическите разходки на Боб Бенкен и Крис Кесиди. Photo credit : NASA 

1 август 2020 г. 12:05 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания СпейсЕкс и държавната агенция НАСА се готвят за историческото първо завръщане на пилотирания космически кораб „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. Кацането е насрочено за 2-ри август, но дали ще се осъществи в срок зависи от метеорологичните условия. Ураганът Исая застрашава Източна Флорида, което означава, че няма как „Крю Драгън“ да се приводни в Атлантическия океан близо до източния бряг на щата. Поради тази причина завръщането вероятно ще се проведе в Мексиканския залив. 

По предварителна информация разделянето на кораба от Международната космическа станция ще се случи през нощта на 2-ри август в около 02:30 часа българско време, след което „Крю Драгън“ ще започне няколкочасов свободен полет. След последна проверка на прогнозата за времето корабът ще запали двигателите си за навлизане в атмосферата в 20:50 ч. българско време. Приводняването се очаква в около 21:42 ч. 

Разбира се, ако метеорологичните условия са неблагоприятни, разделянето от станцията или кацането могат да бъдат отложени. Но веднъж щом „Крю Драгън“ е в свободен полет, приводняването неизбежно ще се случи максимум до три дни – за толкова време ще стигнат запасите на кораба. 

Това ще е първото завръщане на американски пилотиран кораб във вода след повече от четири десетилетия. Последният кораб на САЩ, който се приводни, бе „Аполо“ от съвместната съветско-американска експедиция „Аполо-Союз“, чиято 45-годишнина отпразнувахме през месец юли. 

И ако „Крю Драгън“ със своите сензорни екрани, удобни кресла и лъскав интериор изглежда като истински кораб от 21-ви век, извън всякакво съмнение е, че приводняването се усеща твърде ретро. 

Първоначално Илон Мъск предвиждаше „Крю Драгън“ да се завръща чрез спирачни ракетни двигатели. През 2014-та година предприемачът показваше анимации как корабът се прибира по този начин, отбелязвайки: „Ето така трябва да каца един космически кораб на 21-ви век“. „Крю Драгън“ се очертаваше да бъде истински междупланетен кораб и да може да се приземява не само върху наземни повърхности, но и върху повърхностите на астероидите, Марс и Луната. Даже се планираше в периода между 2018-2020 г. към Марс да бъдат изпратени няколко товарни кораба „Ред Драгън“. 

Отпадането на ретроракетното кацане е едно от големите разочарования и неизпълнени обещания на Мъск. Към средата на 2017-та предприемачът оповести, че „Крю Драгън“ ще се завръща само чрез приводняване и корабът няма да се използва за мисии до Луната и Марс.

„Имаше времена, когато си мислих, че подходът на „Драгън“ за кацане на Марс, при който имаме базисен топлинен щит и странично монтирани двигатели, е най-добрият“, каза тогава Мъск. „Сега аз съм напълно убеден, че това не е правилният начин и че има далеч по-добър подход“.

В Туитър предприемачът конкретизира: „Разбира се, че планираме да провеждаме ретроракетни кацания на Марс, но с много по-голям кораб“. 

Забавно съвпадение е, че този по-голям кораб е вече в процес на разработка и докато утре НАСА се готви за завръщането на астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли, в същия този ден СпейсЕкс планира да проведе първия 150-метров експериментален полет на по-големия кораб, който вече носи названието „Старшип“. 

Дебютът на „Старшип“ ще е безпилотен, а безспорно утре по-голямо притеснение ще е налице относно прибирането на Хърли и Бенкен, защото, когато са заложени човешки животи, нещата стоят по по-различен начин, ако възникне някакъв сериозен проблем. 

Специалистите на СпейсЕкс са натрупали голям опит в прибирането на капсули „Драгън“ на Земята след товарни мисии до МКС. Никога досега не е имало критична авария по време на приводняването. И въпреки това товарните кораби „Драгън“ са различни – те са симетрични, докато наличието на странично-монтирани двигатели към „Крю Драгън“ (които евентуално биха се използвали в случай на авария при изстрелването) придава асиметрия. „Крю Драгън“ се е завръщал на Земята след космическа мисия – но само веднъж, през 2019 година, по време на първия му безпилотен полет.

Също така за разлика от товарните кораби „Драгън“, които използват три парашута по време на спускането, „Крю Драгън“ е оборудван с четири. СпейсЕкс срещна доста трудности при създаването на тази четирикомпонентна парашутна система, но в крайна сметка бяха проведени близо 100 успешни атмосферни полета.

Тъй че очакванията са утре да няма проблеми при завръщането на Бенкен и Хърли. 

Ако всичко мине безпроблемно, НАСА ще даде ход на подробен 6-седмичен обзор за сертификацията на „Крю Драгън“ за редовни мисии към МКС (настоящият полет все още се приема за демонстрационен). Първата такава оперативна експедиция е насрочена предварително за есента, вероятно в края на септември, когато в космоса на борда на „Крю Драгън“ ще полетят американските астронавти Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър и Шанон Уокър, както и японецът Соичи Ногучи. 

Процедурите по разкачването от МКС и приводняването ще бъдат излъчвани на живо по НАСА ТВ

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/