РЕКОРД: Американският двигател Раптор задмина съветския РД-701 по налягане в основната горивна камера!

1
109
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимката и графиката, публикувани вчера от Илон Мъск. Credits : Elon Musk/SpaceX

18 август 2020 г. 12:00 ч.

Светослав Александров. През 80-те години на миналия век инженерите на СССР създават великолепния двигател „РД-701“, за който се твърди, че е могъл да достига до налягане от 290-300 бара в главната горивна камера – абсолютен рекорд в ракетостроенето. Днес този рекорд е официално счупен от американската компания СпейсЕкс. Илон Мъск публикува снимка и графика, на която се вижда, че по време на последния  си тест, новият двигател „Раптор“ е надхвърлил налягане от 330 бара без да експлодира, с което е задминал съветското технологично чудо. 

Предишният рекордьор – съветският двигател „РД-701“. Photo credit : USSR Space Program

За съжаление въпреки поставения преди 30 години тогавашен рекорд, двигателят „РД-701“ си е останал само на експериментално равнище и никога не се е използвал на действаща ракета. За разлика от него, СпейсЕкс планира да използва „Раптор“ на ракетите „Суперхеви“ и корабите „Старшип“. Напомням на читателите, че преди около две седмици последният прототип на „Старшип“ излетя успешно, издигна се на височина 150 метра и се върна обратно на Земята. През следващите дни, седмици и месеци СпейсЕкс планира още полети на височина 150 метра, полет на височина 20 километра и орбитална мисия. Илон Мъск смята, че първата космическа мисия може да е факт още в края на годината.

Счупването на рекорда е важно постижение за СпейсЕкс, но блогърът Ерик Ралф от сайта Тесларати ни напомня, че налягането в основната горивна камера е само един от важните параметри. По-важни са продължителността, за която двигателят може да работи, времевият лимит, при който двигателят може да остане запален при високо налягане, както и възможностите за възвръщаемост. Към настоящия момент остава неясно дали е имало случай, в който „Раптор“ е работил в продължение на над 90 секунди.

И все пак Мъск и неговите екипи се трудят по т.нар. итеративен подход. Те все още са в началото на разработката на „Раптор“ и „Старшип“. Двигателят, който тези дни е бил подложен на тестове, е от ранна итерация. Със съзряването на конструкцията очакваме да дойде моментът, в който „Раптор“ ще е в състояние да стои запален в продължение на 5-10 минути.

За повече информация: Тесларати

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/