УСПЕХ: Ракета Фолкън 9 на СпейсЕкс изведе в космоса 60 спътника Старлинк!

1
184
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване на „Фолкън 9“. Photo credit : SpaceX

6 октомври 2020 г. 16:00 ч.

Светослав Александров. След продължителни отлагания, които сполетяха последните два насрочени полета на СпейсЕкс, компанията на Илон Мъск се завърна в играта! При това го направи по блестящ начин – днес ракетата „Фолкън 9“ не просто изведе 60 спътника от серията „Старлинк“ в целевата им орбита, но също така първата степен се завърна безпроблемно върху плаваща океанска платформа, а една от половините на обтекателите бе прихваната във въздуха посредством специалния кораб с мрежа „Ms. Tree“. 

Това бе петият опит на СпейсЕкс да изстреля ракетата в космоса. Първоначално стартът бе насрочен за 17-ти септември, но полетът бе отложен заради лошо време в океана, което попречи на роботизирания кораб да върне първата степен. Компанията на Мъск насрочи нова дата: 27-ми септември, но тогава възникна конфликт между „Фолкън 9“ и ракетата на Юнайтед Лонч Алайънс „Делта 4 Хеви“. И полетът отново бе изместен за 28-ми септември.

По всичко изглеждаше, че този ден щеше да е щастлив за компанията, но 31 секунди преди старта обратното броене бе прекратено заради лошо време. Неприятен малшанс и ново отлагане, но СпейсЕкс се надяваха най-лошото да е в историята.

Де да беше така. На 1-ви октомври всичко изглеждаше да е изрядно в метеорологично отношение, а ракетата-носител бе в пълна изправност. Часовникът тиктакаше до 18-тата секунда, когато изскочи проблем с наземен датчик. Поредното отлагане бе факт. 

На 2-ри октомври дойде ред на СпейсЕкс да изстреля друга ракета „Фолкън 9“ с GPS спътник. Тогава обратното броене бе прекъснато две секунди преди старта заради проблем с турбопомпите на единия от двигателите „Мерлин“. Този път Илон Мъск наистина се ядоса. Последните месеци предприемачът прекарва времето си в Тексас, където, съвместно с избран екип от СпейсЕкс, създава най-новите ракети „Супер Хеви“ и пилотираните космически кораби „Старшип“ за бъдещи мисии до Марс. Но безкрайните отлагания го принудиха да напусне Тексас и да се отправи към Флорида, откъдето се изстрелват ракетите „Фолкън 9“, за да може лично да инспектира какво се случва. 

Дали пристигането на големия шеф след работниците е факторът, довел до желания резултат, това може би никога няма да го научим със сиурност, но е факт, че след още едно отлагане вчера поради лошо време, днес „Фолкън 9“ излетя и се се справи прекрасно. Може дори да кажем, че днешният полет бе един от най-гладките в историята на СпейсЕкс.

Девет минути след старта първата степен на ракетата се приземи точно в центъра на кораба „Просто прочети инструкциите“ – нацелването беше блестящо. А след достигането на орбита стана ясно, че „Ms. Tree“ е прихванал във въздуха един от обтекателите на ракетата. Другият обтекател падна във водата и ще бъде изваден по-късно. 

Днешната мисия бе 17-та за СпейсЕкс през 2020 година. И досега компанията е топ лидер в ракетните изстрелвания, надминаваща отделни държави. Единствено Китай имат също толкова полети, колкото на всички превозвачи в САЩ (общо 29 за всяка от двете държави). Но СпейсЕкс самостоятелно надминават полетите на всички руски ракети (общо 10 за годината), на Европа (общо 4) и на Япония (общо 3). 

Конкретно за ракетата, летяла днес, днешният полет бе трети за първата степен. Това бе същата първа степен, която на 30-ти май изведе в космоса астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли, а по-късно през юли изпрати в орбита спътник на Южна Корея! До този момент СпейсЕкс са провели общо 61 кацания на първи степени.

Действащите спътници от интернет групировката „Старлинк“ са вече 800. Толкова са и необходими, за да започне предоставянето на услугата. СпейсЕкс има разрешение да изстреля 12 000 сателита, но Мъск крои амбициозни планове някой ден броят им да нарасне до 30 000. Не знаем дали тази цел ще бъде изпълнена, но така или иначе СпейсЕкс е най-големият спътников оператор в цял свят с най-много изкуствени спътници.

Понастоящем Старлинк е в етап на затворен бета тест, като работниците на СпейсЕкс тестват скоростите на качване и сваляне. По предварителна информация резултатите са обнадеждаващи.

Междувременно изстрелванията на СпейсЕкс ще зачестят. Все още очакваме полета на GPS спътника, който трябваше да е факт на 2-ри октомври и бе прекратен на 2-рата секунда, а на 31-ви октомври ще бъде изстрелян следващият пилотиран кораб „Крю Драгън“ с четирима астронавти на борда. Ако всичко мине наред, след тяхното излитане постоянният екипаж на Международната космическа станция ще стане седемчленен. 

Запис от днешния полет – Youtube link

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/