Пилотираният космически кораб Союз МС-17 е на стартовата площадка

1
143
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: пилотираната ракета „Союз-2.1а“ с кораба „Союз МС-17“ е на стартовата площадка. Фото: Роскосмос

12 октомври 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Подготовката за изстрелване на космическата ракета „Союз-2.1а“ с кораба „Союз МС-17“ и трима души на борда е вече в ход, след като вчера, на 11-ти октомври, ракетата бе изведена на стартовата площадка.

Изстрелването е планирано за 14-ти октомври в 08:45 ч. българско време. Скачването с Международната космическа станция ще е в 11:52 ч. на същия ден.

Командирът на кораба е Сергей Рижиков. Това е втори космически полет за него – предишният бе по време на мисията на „Союз МС-02“ в края на 2016 година. Тогава космонавтът прекара в орбита около шест месеца.

Новакът е Сергей Куд-Сверчков. Младият космонавт е роден през 1983 г. в Байконур, тогава част от Казахска ССР. През 2010 година е избран официално за член на отряда на космонавтите към Роскосмос.

Заедно с тях в космоса ще се отправи и американската астронавтка Кейтлийн Рубинс. Тя също е с една предходна мисия зад гърба си, „Союз МС-01“ през 2016 година. 

Най-важният въпрос, който мнозина си задават, е дали това ще е последният път, когато руски космически кораб ще извози астронавт на САЩ до МКС. Към настоящия момент отговор няма, макар че се носят слухове за преговори руски космонавти да летят на борда на „Старлайнър“ или „Крю Драгън“, докато американските астронавти ще продължат да летят на „Союз“-ите. Дали преговорите ще се увенчаят с успех, остава да видим.

Изстрелването на следващия „Крю Драгън“ с четирима души на борда сега е прехвърлено от 31-ви октомври за началото на ноември. Лекото отлагане се налага поради необходимост от наземните техници да извършат диагностика на ракета „Фолкън 9“, която преди броени дни не успя да изведе GPS спътник в орбита заради неочаквана промяна на налягането в турбопомпата на един от двигателите. Този полет не е свързан с предстоящия пилотиран старт, но въпреки това си струва да се направи цялостна проверка на системите за всеки случай. 

За повече информация относно идния полет на „Союз МС-17“: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/