Видове градински инструменти#

1
146
Добави коментар
aganbox
aganbox

Видове градински инструменти

Поддръжката на градина или дворно пространство изисква постоянство, дисциплина и не на последно място – необходимото оборудване. Наличието на по-голям арсенал от градински инструменти е предпоставка за по-качествена и пълноценна работа. Така че този въпрос не трябва да се подценява от всеки, който възнамерява да се занимава сериозно с редовното обгрижване и облагородяване на външното пространство около дома или офиса.

Каква функция изпълнява уредът и каква енергия използва?

Можем да разделим градинските инструменти на различни категории, използвайки определени показатели като функция или източник, от който черпи енергия за работа. Някои приспособления са създадени за рязане (трион, градинска (лозарска) ножица, бичкия), други за разкопаване (лопата, мотика), трети за чистене и подравняване (вила, гребло, грапа, метла). Градинските инструменти използват и различен вид сила, като биват механични, електрически и акумулаторни.

Така например една стандартна градинска ножица по същността си е уред, който разчита изцяло на физическата си сила. Да, но има и по-нови модели на принципа на акумулаторното зареждане, при които работата на ръката се улеснява от допълнително действие на уреда. При такъв инструмент обикновено електромоторът не стартира веднага, а се отчита моментът, в който на човек вече се налага да използва повече сила и едва тогава сработва моторът, който черпи енергия от батерията.

Имат ли шанс ръчните инструменти срещу електрическите?

Действително, в поддръжката на градината чисто механичните уреди все повече отстъпват на тези, които използват ток (било то от преносната мрежа или от батерия). При косачката това е напълно обяснимо и нормално, тъй като електрическият или акумулаторният вариант е далеч по-ефективен и удобен от този, който разчита само на силата на работещия. Но има и дейности, при които е по-удачно използването именно на ръчни уреди. С една грапа от типа ветрило например почистването от листа, клони и отпадъци се извършва по-прецизно, отколкото машинно, да не говорим, че електрически уред може да се задръсти или блокира, ако в него заседнат по-големи предмети.

Облекчаването на физическото усилие може да се постигне и с механични способи, а не само с добавяне на електрически заряд. В това отношение можем да посочим комбинирания трион с ножица на Belotta, при който ролковата система с въже намалява до 4 пъти усилието за срез. Освен това този инструмент има и телескопична дръжка, дълга повече от 2 метра, което позволява достигането до високи и трудно достъпни части на дървото или на живия плет.

Марката има значение

Дори и при една обикновена лопата или мотика, съвсем не е маловажно кой е производителят. Продуктите на доказана марка като Bellota имат не само по-добър дизайн, но са конструирани и сглобени така, че да бъдат по-удобни за боравене от страна на работещия. Отново се налага използването на физическа сила, но дизайнът и ергономичността на градинския инструмент позволява да се вложи по-малко енергия от страна на работещия, без това да намалява ефективността – напротив, нерядко е и по-висока.

А удобството на ръчния инструмент пред електрическия се състои в това, че е лесно преносим и по-лек. Именно затова изцяло или преимуществено механичните уреди продължават да имат своя роля в поддръжката на градината и двора.