Европейските летища на ръба на фалит

1
121
Добави коментар
Novetika
Novetika

Европейските летища са изправени пред неизбежен колапс, ако пандемията от коронавирус продължи да бушува в туристическата индустрия.

„Близо 193 летища ще бъдат изправени пред несъстоятелност в следващите месеци, ако пътникопотокът не започне да се възстановява до края на годината“.

Това предупреди европейският клон на Международния съвет на летищатата (Airports Council International, ACI) на 27 октомври 2020 г.

ACI е единственият глобален търговски представител на летищните власти по света.

Зимният сезон е в ход. Търсенето на пътувания е по-слабо в сравление с лятото и изгледите за възстановяване на летищната дейност са мрачни.

Към средата на октомври пътникопотокът е намалял със 75 процента спрямо същия период на миналата година, посочва европейската ACI.

Това е спад от 80 процента спад за летищата в Европейския съюз, Европейската икономическа зона, Швейцария и Великобритания: „ясна траектория надолу“.

Регионалните летища

Най-уязвими са регионалните летища. Те разчитат на много ограничен полетен трафик, за да поддържат операции. Ако дори една авиокомпания спре да лети до регионално летище, това може да е пагубно за него.

Например EasyJet вече затвори базите си в Станстед, Саутенд и Нюкасъл във Великобритания.

„Трябваше да вземем трудното решение да затворим три бази в Обединеното кралство заради пандемията и карантинните мерки“, заяви изпълнителният директор Йоан Лундгрен пред медията Cambridgeshire.

Местните летища са спасителен пояс и прозорец към света за жителите на околността. Когато авиокомпании спрат да летят до регионални летища, тези жители са поставени в трудна ситуация, тъй като им се налага да изминат значителни разстояния до най-близкото голямо летище.

Големите летища

Големите европейски летища и хъбове също не са имунизирани от надвисналата финансова опасност, казват от европейския ACI.

Експлоатационните им разходи са вече сведени до минимум. Ръководствата им прибягнаха до вземане на финансова помощ от местните правителства, за да осигурят някакво ниво на операции.

Финансовата подкрепа обаче не е без последствия. Тя води до завишено задлъжняване на летищата.

„Това внезапно увеличение на дълга с 16 милиарда евро (31,2 милиарда лева) за 20-те най-големи европейски летища се равнява на близо 60 процента от приходите им за една нормална година“, пояснява европейският ACI.

Кризата води и до загуба на висококвалифициран летищен персонал, който е трудно възстановим. Това допълнително увеличава трудностите, които летищата изпитват.

Какво е решението?

От януари 2020 г. до сега, изгубените пътници 1,29 милиарда, изчислява европейският ACI.

Въпреки това, безопасността продължава да бъде основна грижа на авиолиниите, казва Оливие Янковец, генерален директор на ACI Европа, в изявлението от 27 октомври.

„От решаващо значение е да намалим риска от разпространение на вируса. Тестването на пътниците е много по-добър метод от поставянето под карантина.“

Летищата вече правят първи стъпки в тази посока. Например лондонското Хийтроу предлага за пристигащи тестване за COVID-19 24 часа в денонощието. Отрицателен тест освобождава пътниците от 14-дневна карантина.

Все пак, генералният директор на европейския ACI бие тревога.

„Цифрите рисуват драматично мрачна картина. Осем месеца след началото на кризата, европейските летища работят на загуба, за да останат отворени. Държавният натиск под формата на карантина все повече доближава летищата в Европа до ръба.“