Приложение на сярата – Stroitelstvo.eu – портал за строителство, новини, инвестиции, архитектура

1
233
Добави коментар
elpakk
elpakk

Днес, уважаеми читатели на Строителство ИЮ ще Ви запознаем със сярата на прах, както и ще Ви представим нейното приложение.

Още в училище се учи, че когато взаимодействат сярната киселина с основи с еплоучават соли, които носят името сулфати.

Някои от най-използваните и известни сулфати са калциев сулфат (гипс), меден сулфат (син камък), железен сулфат (зелен камък) и натриев сулфат (глауберова сол).

Химичното съединение H2SO4

Сярата като лекарство

Когато се комбинира с други вещества сярата намира приложение в козметиката и медицината.

Повечето от Вас, строителите знаят и са надушвали миризмата на сярата. Сярата е химичен елемент, който е природна даденост. Любопитно е да кажем, че се намира и в човешкия организъм – в зъбния емайл, в ноктите, косата, кожата и други.

Миризмата наподобява кибрит.

Благодарение на сярата почвата в земеделието бива подобрявана. Ползва се в торове, в инсектициди, използва се и при производството на кибрити.

По отношение на здравето е любопитно да кажем, че при ниски нива на сяра, може да се получат болки в ставите, костите, зъбите, ноктите да станат по-чупливи.

Можем да обобщим, че сярата е ефективно лекарство, когато се касае за спортни травми, екземи, акне, брадавици и други.

Сярата в строителството

Гипсът – една от популярните съставки съдържа сяра.

Любопитно е да кажем, че гипсът може да бъде два основни типа, а именно – природен и синтетичен.

Гипсът се състои от три основни съставки, а именно: калций, сяра, кислород и вода.

Естествено, плозва се и на много други места.

Химичното съединение CaSO 4 × 1 / 2H20, познато като алабастър – се използва като строителен материал и бива употребявано често в този сектор.

Источник: https://srcaltufevo.ru/bg/soedineniya-sery.html

Сярата в земеделието

В растителния организъм сярата присъства във вид на органични и минерални съединения, като процентът е приблизително 0,2 – 1% суха маса.

Трудно можем да си представим земеделието без сяра.

Няки от земеделските култури, като рапицата, репичките, чесънът, лукът, зелето, броколите и други се нуждаят спешно от сяра.

Намаляването на емисиите намалява този източник на атмосферна сяра, което прави балансираното използване на торове още по-важно в агро културите.

Както сами можете да се уверите, сярата има разнообразно и разнородно приложение, но играе съществена роля в няколко важни отрасъла.

Сярата е сред основните елементи в химическата промишленост.

В промишлени количества сярата се използва за производството на сярна киселина (H2SO4), която е едно от най-важните вещества за химическата промишленост.

Какво още можем да добавим за сярата? Реално можем да кажем, че приложението й е широко, ползва се и в много други сектори.

Любопитно е да споменем, че сярата е елемент номер 16 на периодичната таблица Менделеев, като относителната атомна маса е 32,064.

Много хора ни питат, дали сярата е токсична, и именно това е важно да разясним в тази статия. Като цял сярата има неприятен мирис, понякога дразни лигавиците на носната кухина, при допир, трябва да се внимава, тъй като може да раздразни очите.

На въпросът, дали сярата е токсична ,отговорът е: „ДА, сярата е токсична, но когато е неорганична“. В този случай не се препоръчва за употреба. Не така стоят нещата при органичната сяра.

Обобщение на написаното до този момент

Смятаме, че представихме ценна информация за сярата и мислим, че вече ще имате една идея по-голяма представа за нейното присъствие, както в ежедневието, така и в индустрията.