Може ли видът на бельото да повлияе плодовитостта? | Fertilaid.bg

1
270
Добави коментар
kff1
kff1

Може да звучи невероятно, но изборът на бельото на мъжа наистина може да окаже влияние върху показателите на спермограмата. Това установява най-голямото изследване досега по темата, публикувано неотдавна в престижното издание Human Reproduction.

Хорхе Чаваро и колеги от Харвардския университет са помолили 656 мъже да предоставят семенна течност и кръвна проба и да отговорят на въпросник за това какъв тип бельо са носели най-често през предходните три месеца.

Мъжете, които са носели боксерки, се оказват с 25% по-висока концентрация на сперматозоиди, 17% по-висок общ брой сперматозоиди и 33% повече плуващи сперматозоиди в еякулата, в сравнение с мъжете, които са носели други видове бельо.

Това са резултатите след статистическа корекция на много други фактори, които могат да повлияят върху показателите, като разликите във възрастта, индекса на телесна маса и тютюнопушенето, но е невъзможно да се изключи възможността за други объркващи фактори, които не са били взети предвид.

Производството на сперматозоиди (сперматогенеза) е изключително чувствително към температура и изисква температури с няколко градуса по-ниски от температурата в корема. Предходни проучвания показват, че стегнатото бельо може да притисне тестисите по-близо до тялото и да повиши температурата в скротума, казва Чаваро.

Хормонален отговор на организма

Авторите на проучването също измерват нивата на репродуктивните хормони в кръвта на мъжете. Резултатите на са изненадващи – мъжете, които носят тясно бельо, имат по-високи нива на фоликулостимулиращ хормон (FSH). Този хормон се произвежда в хипофизната жлеза и ролята му при мъжа е да стимулира производството на сперматозоиди.

„Бихте очаквали, че ако тестисите изпитват затруднения при производството на сперматозоиди, мозъкът ще произвежда повече FSH и точно това виждаме“, казва Чаваро.

Въпреки че разликите са значителни, мъжете, които носят плътно прилепнало бельо, обикновено все още имат нормален брой сперматозоиди. Това би означавало, че на този етап не е задължително те да имат затруднения при зачеването на деца, казва Чаваро. 

„Мъжете, които могат да се възползват най-много от това, че обръщат внимание на бельото, което носят, са мъже, които вече имат репродуктивни проблеми.“

Добрата новина е, че процесът може да бъде обратим. Производството на сперматозоиди обаче отнема около три месеца от началото до края. Ако мъжът смени бельото си, може да отнеме същото толкова време, за да се подобрят показателите на спермограмата.

Референции:

Tight underwear really is linked to lower sperm counts in men, Newscientists Lidia Mínguez-Alarcón, Jorge E Chavarro et al, Human Reproduction, Volume 33, Issue 9, September 2018, Pages 1749–1756, https://doi.org/10.1093/humrep/dey259