Осем новини, които можеха да обърнат президентските избори в САЩ

1
147
Добави коментар
Novetika
Novetika

Проучване от 24 ноември 2020 г. на Media Research Center (MRC) разкри, че липсата на адекватно медийно отразяване и цензурата в големите социални мрежи може да са наклонили везните в полза на демократа Джо Байдън.

В проучването участват 1750 гласували за Байдън от щатите Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Северна Каролина, Пенсилвания и Уисконсин. Питат ги дали са чували за осем значими новини, които не са широко отразени от медиите. Огромното мнозинство, 82%, не са чували за най-малко една от новините, а 5% не знаят за нито една от тях.

Около 17% от анкетираните признават, че е нямало да подкрепят демократическата двойка Байдън-Харис, ако са знаели за новините, изброени в проучването.

MRC изчисляват, че знанието за тези новини можеше да промени изборните резултати във всички от шестте оспорвани щати – Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Пенсилвания и Уисконсин – и щеше да доведе до спад в електоралните гласове на Байдън от 311 на 227.

Скрити скандали

Огромно влияние върху репутацията на Байдън е щяло да окаже обвинението в сексуален тормоз от неговата служителка Тара Рийд. Това се случва през 90-те години на 20-и век, когато демократът е сенатор.

Над една трета от запитаните не знаят за този скандал. Ако са знаели, 8.9% от тях са щели да променят вота си или за Тръмп, или е нямало да гласуват. Само тази новина е можело да обърне изборния резултат в спорните щати, давайки на републиканеца Тръмп 311 електорални гласа.

Най-значим е обаче финансовият скандал около сина на Байдън, Хънтър, за който не знаят 45% от анкетираните.

През октомври беше разкрито, че макар Хънтър Байдън да няма опит в енергетиката, е получил по 50 000 щатски долара (82 000 лева) месечно за консултиране на украинска енергийна компания, докато баща му отговаря за политиката на източноевропейската държава.

Фирма начело с Хънтър Байдън се е сдобила с инвестиция на стойност 1.5 милиона щатски долара (2,4 милиона лева) от банка, свързана с китайската комунистическа партия.

На 17 ноември, изпълнителният директор на Twitter, Джак Дорси, призна пред правната комисия на Сената на САЩ, че деактивирането на акаунта на New York Post заради огласяване връзките на Хънтър Байдън с украински и китайски държавни служители, е било грешка.

Според анкетата на MRC, 9.4% са щели да изоставят кандидата на Демократическата партия, ако са знаели за тези разкрития.

Камала Харис най-ляв сенатор

Трета новина, слабо отразена от медиите, е че партньорката на Байдън, кандидат за вицепрезидент и сенатор на щата Калифорния, е с най-леви убеждения от всички членове на Сената, според класация на GovTrack.

25.3% от запитаните не са знаели за това, а 4.1% са щели да променят своя вот, ако това им е било известно преди изборите на 3 ноември. Според MRC, изходът в Аризона, Джорджия, Невада, Пенсилвания и Уисконсин щеше да е в полза на Тръмп, и щеше да му осигури общо 295 електорални гласа.

Рекорден икономически растеж

Месечните доклади на Бюрото по трудова статистика на САЩ за последните пет месеца разкриват положителни новини за американската икономика. Но и те не са достигнали до 39.4% от избирателите на Байдън. Те не са знаели например, че за периода от 5 юни до 2 октомври са създадени рекордните над 11 милиона работни места. Ако са знаели тези факти, 5.4% от запитаните са щели да променят своя вот.

На 29 октомври, администрацията на Тръмп обяви рекорден икономически растеж от 33.1% за третото тримесечие, със 7.4% повече от предишното.

Но 49% от симпатизантите на Демократическата партия признават, че не са чували за това грандиозно постижение, а 5.6% биха сменили вота си, ако знаеха.

Мирни споразумения и енергийна независимост

Същият ефект се наблюдава при новините за постигнатите мирни споразумения с Израел и няколко близкоизточни държави. Тези пробиви станаха и причина Тръмп да бъде номиниран трети път за Нобеловата награда за мир.

Въпреки това 43.5% от запитаните не са чували за тези постижения.

По същия начин 50.5% от тях не са информирани за още един успех на Тръмп: постигането на енергийна независимост на САЩ. По негово нареждане се разширяват сондажи в Арктика и през 2018 г. страната става износител на нефт за първи път от 70 години насам. Ако са знаели за това, 5.8% от анкетираните са щели да гласуват другояче.

Справяне с коронавируса

През последните месеци, масмедиите широко тръбяха, че отношението на Тръмп към коронавируса ще му струва втория мандат.

Но те пропуснаха да огласят наредената от кандидата на Републиканската партия операция Warp Speed, която още преди изборите беше готова да достави 300 милиона дози ваксина до януари 2021 г. и има общ бюджет от 10 милиарда щатски долара (16.6 милиарда лева).

През юли, операцията финансира с 1.95 милиарда щатски долара (3.2 милиарда лева) компанията Pfizer, чиято експерименталната ваксина дава над 90% гаранция за предотвратяване на заразяване с коронавирус.

A през май, програмата обяви подкрепа от 1.2 милиарда щатски долара (1.9 милиарда лева) за компанията AstraZeneca, която разработва анти COVID-19 ваксина в сътрудничество с Оксфордския университет.

Въпреки това 36.1% от гласувалите за Байдън не са знаели за операция Warp Speed и ролята на държавната администрация в борбата с вируса. Ако са знаели, 5.3% от тях са щели да изоставят кандидата на Демократическата партия.