Салата с лимец, печени кореноплоди и кейл

1
128
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Дойде и този момент от есента, в който най-често приготвяните салати от мен са богати и засищащи, дотолкова че биха могли да се включат и като основно ястие. Или на мен поне са ми достатъчни за вечеря, особено ако денят ми е преминал в дегустации от изготвяне на различни десерти.

В такива салати обикновено добавям сварени зърнени, печени зеленчуци и сурови зеленолистни. Понякога ги обогатявам с ядки и сушени плодове, друг път добавям от пресните в този сезон – ябълки, круши, грозде, нар. Дресингът също е богат и плътен, като заменям класическия винегрет със смеси от тахани или майонеза и с повече сгряващи подправки като джинджифил, канела или карамфил. Какво съдържа поредната ми версия на такава салата и какво ново има в дресинга за нея, чети надолу!

Наистина обичам подобни салати, не само защото са различни и всеки път в тях мога да включа всичко, което есента ми дава, но и защото носят много вкусове и предразполагат към надграждането им. Ако през пролетта наблягам основно на марули и репички, а през лятото на домати и краставици, като обичайното овкусяване за тях е от зехтин и лимонов сок, то в този период от годината наблягам на различни видове зърна, есенните зеленчуци и плодове, както и по-богато и плътно овкусяване.

В архива на блога ще намериш много такива примери, ето и някои от тях, които продължавам да приготвям:

Салата от спелта и печени зеленчуци
Салата от печен карфиол, нахут с пушен пипер и таханов дресинг
Топла есенна салата с кейл
Салата от броколи и топъл дресинг с бекон
Салата с кускус, печена тиква с лук и червени боровинки
Салата от зелена леща и червено цвекло с джинджифилов дресинг
Салата от тиква със зелена леща и козе сирене
Салата с печена земна ябълка

Най-новата ми салата подобна на горните включва сварени зърна от лимец, печени пащърнак и морков, сварени кестени и суров кейл. Сладкият ядков вкус от лимеца и кестените се смесват прекрасно със земния от кореноплодите и леко острия от суровия кейл. За свежест добавям зърна нар.

Дресингът е различен от всичко, което съм споделяла досега и включва мисо. Ако не си запознат с мисо, това е паста от ферментирали соеви зърна и като всички ферментирали храни носи петия вкус умами. Обикновено се свързва с приготвянето на супа мисо, но всъщност с нея може да се овкуси всичко и да се използва по различен начин – от мариноване на месо, през добавяне в бързо приготвени ястия в тиган, до съставна част на дресинг за различни салати. Основно има два вида паста мисо – светла и тъмна. Светлата има по-лек вкус и затова използвам нея за тази салата.

Дресингът се състои още от сусамов тахан, чесън, малко мед и прясно изстискан портокалов и лимонов сок. За целите на тази салата в дресинга може да се добави и настърган джинджифил. Той носи приятен затоплящ вкус и свеж аромат и прекрасно допълва зеленчуците тук.

Салатата е постна, така че е подходяща и за всички, които решават да изкарат коледните пости. Ако не точно този вариант, то поне надявам се да бъде идея за приготвяне на нещо сходно със собствено виждане. Това всъщност е валидно за всички, затова ако не приготвиш дословно тази рецепта, чувствай пълна свобода да импровизираш в този стил. Ще се радвам да разбера резултатите и да открия заедно с теб нови комбинации и идеи.

Салата с лимец, печени кореноплоди и кейл

За 4 порции.

За салатата:

150 г зърно лимец
1 голям пащърнак
2 средно големи моркова
1 супена лъжица зехтин
сол и прясно смлян черен пипер
4-5 листа кейл
150 г сварени и почистени кестени (от около 200-250 г сурови кестени)
оронени зърна от ½ нар

За дресинга:

50 г сусамов тахан
1 супена лъжица светла паста мисо
1 скилидка чесън, пресована
прясно изцеден сок от половин портокал
прясно изцеден сок от половин лимон + допълнително ако има нужда
1 чаена лъжица мед
сол

Подготовка на продуктите за салатата

Лимецът се измива и накисва от предния ден в студена вода. На следващия ден се измива отново и се слага в тенджера. Залива се с вода и се слага да се вари на умерен котлон за 25-30 минути или докато омекне и зърната се разпукат. Прецежда се и се оставя да се охлади. Трябва да се получи около 350 г сварен лимец.

Междувременно пащърнакът и морковите се обелват и нарязват на парчета с дебелина 3-4 мм. Слагат се в тава върху хартия за печене, поръсват се със зехтина, сол и черен пипер. Разбъркват се хубаво и се слагат на средно ниво в предварително нагрята фурна на 200ºC. Пекат се около 30 минути или докато омекнат и краищата им започнат да променят леко цвета си. Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят.

Листата кейл се измиват и подсушават. От всяко листо се отстранява централната жилка, като листото се скъсва от нея. По-големите листа се накъсват на по-малки. За да е по-крехък, листата кейл се масажират леко между пръстите. Оставят се настрана.

Приготвяне на дресинга

За дресинга всички продукти се смесват и разбъркват хубаво с телена бъркалка. Опитва се и ако има нужда се добавя още лимонов сок. Дресингът може да се приготви предварително и да се съхрани в буркан в хладилник до 1 седмица.

Приготвяне на салатата

В голяма купа се смесват сварените зърна лимец, изпечените кореноплоди, листата кейл, сварените кестени и половината от зърната нар. Заливат се с дресинга и се разбъркват хубаво. Поръсват се с останалите зърна нар.

Още рецепти с кейл
Други рецепти за салати

Сподели публикацията: