Космическият кораб Карго Драгън се готви за първото си завръщане на Земята на 12-ти януари

1
122
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от Международната космическа станция, показващ скачения „Карго Драгън“. Photo credit : NASA TV

10 януари 2021 г. 21:15 ч.

Светослав Александров. Комерсиалната космонавтика се готви за поредния исторически миг – очакваме дебютното завръщане на Земята на новия товарен кораб на СпейсЕкс „Карго Драгън“. За пръв път в историята на САЩ частен космически кораб за транспорт на провизии ще се приводни в непосредствена близост до космическия център Кенеди във Флорида – и това е от огромен плюс за науката. 

Напомням на читателите, че НАСА пенсионира космическите си совалки през 2011-та година. Макар че това доведе до почти десетилетна пауза в пилотираните изстрелвания, САЩ възобнови транспорта на научни експерименти от и до Международната космическа станция максимално бързо. Първият кораб „Драгън“ на СпейсЕкс беше тестван още 2010-та, а през 2012-та изпълни демонстрационна мисия до МКС. Много скоро той се превърна в първия и единствен товарен кораб, който може не само да лети до орбита, но и да връща оттам товари към Земята. Останалите товарни кораби като руския „Прогрес“, японския „Кунотори“ и американския „Сигнус“ просто биват натоварвани с боклуци и изгарят в атмосферата.  За разлика от тях „Драгън“ от самото начало можеше да се завръща в океана посредством парашути. 

Но тази първа версия товарни кораби на СпейсЕкс притежаваше своите ограничения. Ранните „Драгън“-и извършваха приводнявания на запад от Калифорния, в Тихия океан. Понеже не бяха достатъчно прецизни, не се допускаше да кацат в Атлантическия океан в близост до Флорида. Капсулите на „Драгън“ №1 се бавеха с 48 часа, докато бъдат извозени обратно към сушата, а това ограничаваше някои от научните експерименти – тези, които имат нужда от спешна обработка в лабораториите след космическото пътешествие. 

Разбира се, американските совалки бяха незаменими – те се завръщаха директно на писта на космическия център Кенеди, а научните опити се разтоварваха. В този ред на мисли приводняването на „Карго Драгън“ изглежда малко като крачка назад, но е факт, че корабът е прецизен и може да се спусне не много далече от центъра. След това лодка бързо ще извади „Карго Драгън“ от водата. Специален екип ще отвори капсулата и ще вземе критичните научни експерименти, които ще бъдат натоварени спешно на хеликоптер.

„Карго Драгън“, който е базиран на пилотирания „Крю Драгън“, е далеч по-съвършен от „Драгън №1“. Предишният кораб на СпейсЕкс бе добър, но не толкова гъвкав. Когато трябваше да се превози товар към Земята, част от него биваше завързван за стените, докато в центъра бяха натрупвани купища чанти. Но „Карго Драгън“ е нещо ново – той прилича на триетажна къща. Може да се натовари товар в „мазето“, на първия и на втория етаж. Това е най-съвършеният товарен кораб от чисто конструктивна гледна точка.

По предварителна информация корабът ще бъде разкачен от МКС утре, на 11-ти януари, в 16:25 ч. българско време. Около 12 часа по-късно, което се пада късно през нощта на 12-ти януари, „Карго Драгън“ трябва да е на Земята. В случай че метеорологичните условия са неблагоприятни, резервни дати за кацане има на 13-ти и 14-ти януари.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/