Забележителности на Пловдив – може ли стария български град да ви изненада?

1
131
Добави коментар
hlape
hlape

Пловдив е не курортен град в България. И това вероятно е причината да не е най-популярната сред туристите. И напразно. Защото Пловдив е много стар град и има много сгради, които искат обектива. Той е и вторият по големина град в България (след София). Пловдив има много широки улици, маркови магазини и скъпи ресторанти. Но тук е много по-тихо, отколкото в София. От известно време приятелите ни за геокешинг сериозно разглеждат Пловдив като град, в който би било хубаво да живеем в пенсия. Не се влюбих толкова много в Пловдив, но няма да отрека, че има какво да се види в Пловдив.

Забележителностите на Пловдив са описани накратко и кратко в Уикипедия. Толкова просторен, че изглежда като прекомерна скромност:

„Пловдив е голям културен център, с археологически музей (от 1882 г.), природонаучен музей (от 1951 г.), исторически музей (от 1951 г.), музей на българското национално-освободително движение (от 1956 г.), етнографски музей и няколко художествени галерии. Има редица театри “

В Пловдив няма море, но на хоризонта има планини и няколко хълма в самия град. А Пловдив е и градът-побратим на Санкт Петербург. Тук можете да се разходите, можете да разгледате и музеи. Но струва ли си да отделите повече от два дни за Пловдив? .. Нека да разберем.

Къде да отида и какво да видя в Пловдив?

Ще бъда малко по-многословен от Уикипедия. Странно е, че този мегапопулярен ресурс не споменава основната забележителност на Пловдив – хълма, на който стои световноизвестният Альоша. Всички знаят за паметника, но не всеки знае, че Альоша има истински прототип.

Войникът Алексей Скурлатов премина през цялата война на фронтовата линия, воюваше край Ржев, близо до село Крюково, на Курската издутина. Майка му два пъти получава погребения. Но Альоша оцеля и срещна победата в Пловдив. И когато българското правителство реши да издигне паметници на съветски войници-освободители, неговият български приятел предложи на скулпторите снимка на Алексей Скурлатов. И тогава, при откриването на паметника, той написа на пиедестала: „Альоша“. Разказах за тази история достатъчно подробно в LiveJournal (съветвам ви да я прочетете).

Така че паметникът на Альоша в Пловдив е основната забележителност на града. Трябва да се изкачите на хълма пеша, а в жегата не препоръчвам да го правите – ние почти умряхме, докато в четиридесет градусовата жега се изкачихме на върха. На него освен паметника на Альоша е издигната и стела в чест на победите на Александър II и има дървета, засадени от съветски космонавти. И се открива гледка към града.

 

Най-старата църква в Пловдив е църквата “Св. Константин и Елена” (ул. Съборна 24). Построен е през 4 век на мястото на екзекуцията на християнски мъченици в чест на император Константин и майка му Елена. Църквата е била разрушавана няколко пъти и това, което може да се види сега, е резултат от работата на реставраторите през 1832 година. Но и това не го видяхме, защото не го направихме поради горещината. Но можете да потърсите снимката в Google, ако искате.