ПЪРВА СНИМКА: Арабската мисия Ал-Амал фотографира Марс след успешното си пристигане!

1
148
Добави коментар
redbul80
redbul80

Първата снимка на „Ал-Амал“, заснета след пристигането на 9-ти февруари. Photo credit : UAESA/MBRSC/LASP/EMM-EXI

14 февруари 2021 г. 12:40 ч.

Светослав Александров. Мисията на ОАЕ „Ал-Амал“, която във вторник пристигна успешно в орбита около Червената планета, изпрати оттам своята първа снимка. 

Напомням на читателите, че на 9-ти февруари автоматичната междупланетна станция беше вмъкната в първична околомарсианска орбита с параметри 1 000 на 49 380 километра. Впоследствие орбитата ще бъде коригирана до параметри 22 000 на 43 000 километра. 

Това изглежда твърде голямо разстояние – повечето марсиански мисии се стремят или да кацнат на повърхността, или да работят във възможно най-ниската околомарсианска орбита, за да снимат терена с големи подробности. Но построената в Колорадо, САЩ, и собственост на ОАЕ роботизирана експедиция „Ал-Амал“ има за основна задача да изучава атмосферата на Марс и по-точно нейните горни слоеве. Автоматичната междупланетна станция ще разследва механизмите, по които водородът и кислородът напускат планетата и отлитат в космическото пространство и така ще стане ясно защо в далечното си минало Марс е изгубил своята вода. Знае се, че в миналото Червената планета е била топла и покрита с океани, докато днес е студена пустиня.

От своята далечна орбита „Ал-Амал“ може да заснема глобални снимки на Марс, което малко други мисии го умеят. Горното изображение беше получено от основната камера EXI (Emirates Exploration Imager) при височина 24 700 километра. Напомням, че камерата е създадена от емиратски и американски инженери в Колорадския университет. Способна е да заснема снимки в ултравиолетовия и видимия диапазон на електромагнитния спектър.

„Ал-Амал“ притежава още два научни инструмента:

EMIRS (Emirates Mars InfraRed Spectrometer) – този инфрачервен спектрометър е конструиран в Аризонския университет, САЩ. Той ще изучава температурните характеристики на Марс, както и ледовете, водните пари и праховите вихрушки на планетата.

EMUS (Emirates Mars Ultraviolet Spectrometer) – ултравиолетов спектрометър, отново създаден в Колорадския университет от емиратски и американски инженери. Той ще изучава горните атмосферни слоеве на Червената планета.

За повече информация: Туитър акаунта на „Ал-Амал“

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/