5 причини да не разчиташ на обявите за работа

2
157
Добави коментар
NTC
NTC

Обявите за работа в интернет обикновено са първото нещо, към което прибягваме, щом започнем да мислим за смяна на работодателя си. Понякога разглеждаме сайтовете за работа даже и без повод – ей така, „профилактично“. Това е много лесно и удобно, но за съжаление не винаги дава желания резултат.

Нещо повече, намирането на работа чрез сайтове от типа на Jobs.bg става все по-трудно. Сигурно ти е позната ситуацията, в която отговаряш на десетки обяви от сайтовете за работа, а обратна връзка почти няма. Познавам много хора, които имат нужните качества и професионализъм, и въпреки изпитват същите трудности – пращат многобройни кандидатури, а рядко получават покана за интервю.

Това само показва, че причините да не намираш работа не са непременно в липсата на някакви качества, защото дори не си имал шанса да се срещнеш с работодател. Не бързай обаче да виниш работодателите и техните HR-слежители, защото и за тях не е лесно да отделят нужните хора и време за преглеждане и оценяване на стотици (буквално) кандидатури за всяка една длъжност.

Истинската причина за проблема е по-скоро в това, че благодарение на онлайн платформите кандидатстването става много лесно, а това допринася за създаването на огромна конкуренция между търсещите работа.

 

Защо търсенето на работа чрез обяви е слабо ефективно

Сайтовете с обяви се наложиха като преобладаващо ползван инструмент за търсене на работа, просто защото чрез тях е най-лесно – много обяви на едно място, вградени филтри и търсачки, кандидатстване с един клик и много други удобства и функционалности.

Само че, точно леснотата и удобството водят до ниската ефективност на този метод, защото колкото повече хора кандидатстват по един и същи брой обяви, толкова по-малък процент от тях се класират за интервю. Освен това, обработката на голям брой кандидатури се превръща в сериозен проблем за работодателите, което пък е предпоставка за повече грешки. Получава се така, че

лесното кандидатстване води до трудно намиране на работа.

Когато икономиката върви добре, търсенето на кадри се увеличава и този ефект се притъпява, но при забавяне или спад на икономиката, проблемът се изостря.

 

Как да преодолееш проблема и да стигнеш до интервю

Добрата новина е, че можеш обърнеш този проблем в своя полза. Ако всички кандидатстват чрез сайтовете за работа, защо не направиш обратното?

Хората и преди са си намирали работа, просто интернет ни разглези и ни накара да изоставим класическите методи за търсене на работа. Така че, ако днес използваш тези стари, изпитани методи, ще имаш големи шансове за успех, защото конкуренцията ти е практически нулева.

Ти си заинтересованият от това да си намериш хубава работа, затова не оставяй сайтовете за работа, бюрата по труда или трудовите посредници да решават бъдещето ти. Вземи нещата в свои ръце и вложи повече старание, инициативност и изобретателност. Така ще откриеш много по-добри възможности.

Прочети още: 6 начина за търсене на работа извън обявите

И така, нека разгледаме по-подробно основните причини, поради които все по-трудно се намира работа чрез сайтовете с обяви:

 

#1. Всички търсят в сайтовете за работа

Ако кандидатстваш само по обяви, правиш точно това, което правят и всички останали. Всеки, който е недоволен от работата си, отива в „Джобса“, на Zaplata.bg или друг подобен сайт, избира няколко обяви, натиска бутона „кандидатствай“ и … чака.

И именно защото е толкова лесно, по обявите масово кандидатстват дори и хората, които имат работа. Според някои изследвания, 75% от работещите преглеждат редовно обявите в сайтовете за работа. 67% от започващите нова работа, още на втората седмица започват се „оглеждат” за друга.

Това означава, че ти се състезаваш не само с онези, които нямат работа в момента, а с 3/4 от всички работещи. Затова за някои позиции кандидатстват по 500-600 души и повече, което дотлкова намалява шансовете, че на моменти кандидатстването чрез сайтовете за работа започва да прилича на хазартна игра.

При толкова много кандидатури, напълно възможно е твоята изобщо да не бъде забелязана. А дори и да я забележат, при такъв голям брой кандидати е голяма и вероятността да има такива, които са по-квалифицирани от теб. Не забравяй, че на този етап HR-служителите сравняват само документи. Възможно е колкото и да си добър в работата си, винаги може нечия кандидатура да изглежда по-добре на хартия.

 

#2. Само част от свободните позиции се обявяват

Обявите за работа съдържат една малка част от реалните работни места. Работодателите не пускат обява за всяка позиция. Според авторитетното проучване на CareerXroads от 2013 г., работодателите в САЩ са намерили едва 18% от наетите през предходната година чрез обяви в сайтове за работа.

Значително повече, над 24% от наетите през същата година, работодателите са намерили чрез лична препоръка от други свои служители. Разгледай резултатите от това проучване и ще се убедиш, че публикуването на обяви не е нито единственият, нито най-предпочитаният от работодателите начин да намерят служители.

Това е съвсем логично, тъй като този метод е свързан с повече работа по подбора и с повече несигурност, отколкото останалите методи, които не са малко:

• повишаване на собствени служители • привличане на доказани професионалисти (т.нар. headhunting) • споменатите вече препоръки от служители • поддържане на собствена база данни от кандидати • участие в кариерни форуми • не на последно място: търсене на кадри чрез LinkedIn

Всички тези методи на фирмите за търсене на служители без обяви в сайтовете за работа, формират т.нар. „скрит пазар” на работни места. Според споменатото проучване, той е над 5 пъти по-голям от „явния пазар”. Това означава, че извън сайтовете за работа 5 пъти повече работни места!

Аз, например, съм намерил работа чрез обява само веднъж през живота си. След това смених още пет работодателя без да дори да поглеждам сайтовете за работа. Познавам много хора с подобна кариерна история. Когато човек изгради добра репутация и взаимоотношения в сферата, в която работи, не е трудно да намира работа чрез професионалните си контакти. Даже понякога работата сама го намира.

Прочети още: Как да намериш работа с връзки

 

#3. Обявите за работа съдържат повече изисквания

Когато кандидатстваш по обява за работа, трябва да отговаряш на изискванията в нея, колкото и да са ненужни или формални. Ако не покриваш дори едно от изискванията, за HR-служителят ще е по-лесно да те отхвърли, отколкото да обяснява защо те е допуснал.

Ти може да считаш, че си много подходящ за длъжността, а изискванията да ти се струват тъпи или нереалистични, но работодателите сами решават какво да правят и ти не можеш да промениш това.

Понякога хората, извършващи подбора проявяват гъвкавост и може да те поканят въпреки някое разминаване с изискванията. Това обаче не е нещо, на което можеш да разчиташ, по-скоро то е изключение, а не правило.

Обикновено, в по-големите организации служителите просто спазват процедурите и е напълно възможно да те отхвърлят по съвсем формална причина. Понякога предварителният подбор на CV-тата се извършва от компютър, чрез ATS – тогава пък шансовете за компромис с изискванията са още по-малки.

Съвсем различно е положението, когато кандидатстваш по своя собствена инициатива.

Когато няма обява, няма и излишни формалности

В такъв случай, достатъчно е само да убедиш работодателя, че си подходящ за позицията, която искаш.

 

#4. Обявите обикновено водят до HR отдел или агенция

Когато кандидатстваш по обяви за работа, най-често ще бъдеш оценяван първо от служители на отдел „Човешки ресурси” или на агенция за подбор на кадри и само ако те те одобрят, ще стигнеш до човека, който ще ти бъде пряк началник. Ако HR-служителите отхвърлят кандидатурата ти, тя изобщо няма да стигне до този човек. 

Няма нищо лошо в работата на HR-служителите, но на в случая тя намалява твоите шансове, защото нямаш възможността да говориш с човека, който взема решенията и нямаш шанса да го убедиш, че си подходящ за съответната длъжност. Ако кандидатстваш по своя инициатива обаче, можеш да се свържеш с този човек и да преговаряш направо с него. Ако той те хареса, одобрението на HR-отдела (ако има такъв) ще бъде само формалност.

 

#5. Кандидатстването в сайт за работа не показва мотивация

Да отговаряш на обявите е „реактивен” подход. Така не можеш да покажеш, че си „инициативен”, „проактивен”, „високо мотивиран”, „ориентиран към резултатите” и т.н. Дори да напишеш всички тези клишета в CV-то си, те ще си останат само думи, неподкрепени от един по-активен подход.

Когато работодателят разглежда купчината CV-та и мотивационни писма на бюрото си, той трудно може да прецени кой от кандидатите наистина желае работата и кой просто натиска бутона „кандидатствай” на всяка срещната обява.

Обаче ако сам почукаш на вратата му, без той да те е търсил или канил, това ще покаже твоята инициативност и проактивност, без дори да ги използваш подобни думички в CV-то си. Така би могъл да използваш предимството на фактите пред думите.

Самият факт, че си решил да кандидатстваш без да те канят и си положил усилия да се добереш до имейл адреса на съответния началник, или направо си отишъл на крака в офиса му, говори за мотивация, достойна за уважение.

 

Търси работа, а не позиция

Мнозинството от хората всъщност търсят не работа, а позиция. Работа може да се намери по много начини, а обявите са само един, от тях и то най-лесният.  Ще имаш много по-добри шансове за успех, ако направиш обратното на мнозинството: игнорирай обявите за позиции и потърсии къде има работа за вършене.

Работодателите се нуждаят от хора, които да вършат работата, така че лесно ще те наемат. След това, остава да се уверят, че вършиш работа добре, и тогава без проблем ще ти дадат и „позиция“.

Затова, не чакай работодателят да те открие измежду десетките, изпратили CV-та, а иди ти да го откриеш. Ако знаеш каква работа търсиш, не е трудно да откриеш кои работодатели могат да предложат такава, така че остава само да отидеш и да ги попиташ.

Вместо да се състезаваш с другите, подходи креативно и отиди на писта, на която няма „други“. Бъди инициативен на практика, а не на хартия и си помогни сам. Активизирай контактите си, „стегни“ LinkedIn профила си, начертай си стратегия, предприеми тези четири стъпки за намиране на работа и бъди активната страна в процеса.

Снимка: Rik Lomas, CC