Как може да сме сигурни, че Щатите наистина са кацнали успешно на Марс?

1
117
Добави коментар
redbul80
redbul80

7 март 2021 г. 18:40 ч. На 18-ти февруари американският марсоход „Пърсъвиърънс“ кацна на повърхността на Червената планета. Както често се случва след триумф на космонавтиката на Щатите, така и този път лаици и „гаражни гении“ оспориха автентичността на постижението. Разбира се, ако някой е решил предварително да си вярва в това, което му е угодно, той не може да бъде убеден. Фанатизмът не може да се пребори с факти. Има обаче и такива хора, които не са навътре в космонавтиката и не са имали време да проучат въпроса за себе си. Тази публикация е за тези читатели, чието съзнание не е затворено за фактите. И така, как да сме сигурни, че НАСА наистина е кацнала на Марс? 

Отговорът е лесен – необходимо е потвърждение от други страни. 

Малцина знаят, че за получаване на радиосигналите от междупланетните мисии са необходими мощни антени. Те не са разположени единствено в САЩ. Например на уебсайта https://eyes.nasa.gov/dsn/dsn.html можете да научите, че такива антени са локализирани в Испания и Австралия. Те редовно участват в радиокомуникациите с „Пърсъвиърънс“. 

Но не са само тези антени. След разпадането на СССР руснаците близо четвърт век нямаха собствени междупланетни мисии. Едва през 2016 година Русия изпрати съвместно с Европейската космическа агенция (ЕКА) към орбитата на Марс роботизираната станция „ЕкзоМарс – Трейс Газ Орбитър“. Това означаваше, че руснаците трябваше да си възстановят способностите за междупланетни комуникации. За тази цел 64-метровият радиотелескоп, позициониран в Калязин (на 200 км. северно от Москва), беше преобразуван, за да поддържа комуникациите с „ЕкзоМарс“. 

А „ЕкзоМарс“ от своя страна се използва редовно като релейна станция между „Пърсъвиърънс“ и Земята. Така част от научните данни от марсохода се получават от руската база в Калязин. За последен път това се случи днес, на 7-ми март (източник). 

И за финал нека не забравяме, че руско-европейската мисия е сполучила да заснеме от орбита успешно кацналия на марсианската повърхност „Пърсъвиърънс“. Така че т.нар. русофили нямат основание да не вярват. 

-Светослав Александров

Прочетете и статията на този линк: Ето как СССР успява да потвърди автентичността на пилотираните лунни мисии „Аполо“

Огромната 64-метрова чиния на радиотелескопа в Калязин, Русия, е преобразувана за връзка с междупланетни мисии. Photo credit : ESA