Нов успех: Пърсъвиърънс извлече за пръв път кислород от атмосферата на Марс!

1
120
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на повърхността на Марс, заснета от „Пърсъвиърънс“ вчера, на 21 април. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

22 април 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Марсоходът на НАСА „Пърсъвиърънс“ постигна нов исторически успех! За пръв път на Марс беше преобразуван част от негодния за дишане въгледвуокисен въздух в кислород. Това е сериозна крачка напред към усвояването на планетата не само чрез роботи, но и посредством пилотирани експедиции! 

Постижението беше направено посредством прибора MOXIE (съкращение от Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment). 

По време на първото включване на инструмента бяха получени 5 грама кислород – толкова, колкото е нужно на един астронавт за 10-минутен престой на повърхността на Червената планета. 

Напомням на читателите, че атмосферата на Марс се състои от 96% въглероден двуокис. Една молекула въглероден двуокис притежава един въглероден атом и два кислородни атома. Посредством електролиза MOXIE разделя кислородните атоми от молекулите, като в хода на реакцията се освобождава страничен продукт – въглероден окис. Процесът изисква висока температура от 800oC, поради което приборът е построен от термоустойчиви материали.

„Това е критична първа стъпка при преобразуването на въглеродния двуокис в кислород на Марс“, съобщава Джим Райтер от екипа на мисията към НАСА. „MOXIE все още предстои да свърши много работа, но резултатите от тази технологична демонстрация са обещаващи, докато напредваме към целта да видим някой ден хора на Марс. Кислородът не е просто това, което дишаме. Ракетното гориво зависи от кислорода, а бъдещите изследователи на Червената планета ще зависят от произвеждането на гориво на място, за да могат да се приберат у дома“. 

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/