Крю Драгън отново излетя днес. А Старлайнър кога?!

1
126
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: корабът „Старлайнър“ по време на пътешествието му към Флорида след първата космическа мисия през януари 2020 година. Photo credit : Boeing

23 април 2021 г. 19:30 ч.

Светослав Александров. Днес, на 23-ти април, американската компания СпейсЕкс изстреля успешно хора в космоса. За трети пореден път. Забележително е, че изобщо пиша тези редове днес. Само преди една година се чудехме кога най-накрая САЩ ще прати отново човек в орбита, тъй като бе отминало почти десетилетие след последния полет на космическа совалка. Това се случи трикратно благодарение на Илон Мъск. 

Но какво е положението с конкурентната компания Боинг? Защо корабът „Старлайнър“ не лети? По последна информация стартът на следващия безпилотен (да, безпилотен!) тест, който трябва да демонстрира скачване с Международната космическа станция, не се очаква преди това лято. А хора на борда на „Старлайнър“ надали ще има преди следващата година. 

Какво става? 

Не е тайна, че Боинг преживя няколко трудни години. Първо бяха двата фатални инцидента на самолети „737 MAX“ заради проблемен софтуер през 2018 и 2019-та. След това, в края на 2019-та, по време на дебютното изстрелване на космическия кораб  „Старлайнър“ в безпилотен режим, той не успя да запали двигателите си за скачване с МКС. Отново заради софтуерни бъгове. И пак заради софтуера корабът замалко щеше да се разбие при кацането – инцидент, който не беше съобщен своевременно на обществото. Чак след като разследващата комисия публикува резултатите от аномалията, стана ясно, че „Старлайнър“ е бил на ръба от провал. 

Ето защо НАСА нареди на компанията да оправи софтуера си и да проведе нов безпилотен полет, като този път всичко трябва да е наред и „Старлайнър“ да се скачи с МКС. През по-голямата част от 2020-та специалистите на Боинг коригираха сорс кода на кораба и след това той трябваше да бъде повторно валидиран от агенцията. Смятахме, че „Старлайнър“ ще е готов за безпилотна мисия през март или април тази година. Но това не се случи, тъй като трябваше да бъдат подменени авиониките заради нови повреди по време на наземни тестове.

Днес изглежда, че „Старлайнър“ е най-сетне готов. Според информацията, публикувана на сайта на компанията, корабът е технически изправен да лети през май. Но това няма да се случи, а НАСА и Боинг се стремят да изстрелят безпилотната мисия през август или септември. 

Причината е не кой да е друг, а … Илон Мъск. 

 

Двата адаптера за скачване на частни космически кораби към МКС. Image credit : NASA

След като НАСА пенсионира космическите си совалки, агенцията трябваше да подготви Международната космическа станция за скачването на новите комерсиални кораби. За тази цел към станцията бяха монтирани два адаптера за стиковка – IDA-2 и IDA-3. Това позволява общо два комерсиални кораба да са стиковани едновременно към орбиталния комплекс – пилотиран „Крю Драгън“, пилотиран „Старлайнър“ или товарен „Карго Драгън“. 

През 2020-та година космическата компания на Мъск въведе в експлоатация не само пилотирания си кораб „Крю Драгън“, но и новия товарен „Карго Драгън“. Предприемачът заяви, че оттук насетне целта му е към МКС да има постоянно скачен поне един кораб, било то пилотиран или товарен. 

Имаше известни съмнения дали Мъск ще удържи на думата си, защото винаги има риск полетите да се отложат заради лошо време или технически проблем. Но е факт – днес, на 23-ти април, излетя поредният „Крю Драгън“, преди предишния да се е прибрал на Земята. Ако „Старлайнър“ беше готов за старт през март или първата половина април, място на МКС щеше да има. Но сега вече са налице два „Крю Драгън“ на станцията, следователно двата адаптера ще са заети. 

Единият от корабите „Крю Драгън“ ще се разкачи от МКС и ще се завърне на Земята в края на този месец или в началото на май, но след това СпейсЕкс веднага започва да подготвя за старт следващия „Карго Драгън“. Обърнете внимание – приоритетни са оперативните мисии, а не изпитателните. Корабите „Крю“ и „Карго Драгън“ са въведени в експлоатация, те отдавна са приключили своите изпитания и вече провеждат редовни полети. „Старлайнър“ е все още на тестова фаза. Нека не забравяме, че предстоящият старт на „Карго Драгън“ е много важен – корабът ще извози до МКС нови слънчеви батерии, които ще удължат живота на застаряващата станция. Иронично, батериите са построени от Боинг и единственият начин да се качат горе е посредством кораб „Карго Драгън“ на СпейсЕкс. След пристигането му, астронавтите ще трябва да монтират батериите в хода на няколко космически разходки. 

Така че „Старлайнър“ няма шанс да полети преди 20-ти юли, когато се счита, че „Карго Драгън“ ще бъде разкачен от МКС. Тогава ще се открие едномесечен стартов прозорец, по време на който Боинг ще може да се изяви. Но корпорацията не може да чака дълго – нов „Карго Драгън“ отново ще лети в края на август и дотогава „Старлайнър“ трябва да си е тръгнал. 

Нека да приемем, че „Старлайнър“ изпълни успешно безпилотния си тест през август. Следва въпросът: кога ще има пилотиран тест? При добро стечение на обстоятелствата корабът ще е готов за първия си полет с хора два-три месеца след безпилотната мисия, но може да отнеме повече време, тъй като НАСА трябва да прегледа данните и да потвърди годността му. Има ограничени стартови прозорци за месец ноември, а през декември графикът е натоварен и пак няма да може „Старлайнър“ да се впише в него. Чак през февруари 2022 г. Боинг ще е в състояние да изстреля астронавти. 

Така че не се очертава да станем свидетели на сериозно активизиране по програмата „Старлайнър“ през тази година. Това е жалко, тъй като е добре НАСА да има резервен вариант в случай че възникне проблем с ракетите или корабите на СпейсЕкс. Но пък от друга страна е прекрасно, че Илон Мъск върши работа като за две компании. 

Има защо НАСА да е избрала СпейсЕкс да е единствената фирма, отговаряща за създаването на модул за пилотирани мисии до Луната. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/