УСПЕХ: Руска ракета Протон-М въведе в орбита модула Наука!

1
143
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Фото: Роскосмос

21 юли 2021 г. 19:55 ч.

Светослав Александров. Днес в 17:58 ч. българско време от Площадка №200 на космодрума Байконур излетя благополучно ракетата-носител „Протон-М“ с многоцелевия изследователски модул „Наука“. Нямаше никакви отклонения от работата на ракетата и броени минути след старта модулът бе въведен в първична околоземна орбита с параметри 199 на 375.5 километра и наклон 51.6 градуса. Но най-трудното за мисията тепърва предстои. 

Става въпрос за сближаването на „Наука“ с Международната космическа станция. Това е процедура, която ще отнеме осем дни и ако всичко мине наред, скачването с руския орбитален сегмент е планирано за 29-ти юли в 16:26 ч. българско време. 

За тази цел горивните системи на модула трябва да сработят перфектно. Напомням на читателите, че замърсяването на резервоарите с метални стърготини беше основната причина полетът на „Наука“ да бъде нееднократно отлаган. Първоначалната дата за старт бе 2007 година, което означава, че днешната мисия е факт след 14-годишни забавяния.

Европейската роботизирана ръка към МЛМ „Наука“. Фото: РКК Енергия

Но ако всичко се случи според плановете и „Наука“ влезе в състава на МКС, ползите на пилотираната космонавтика ще са огромни – в това число и за Европейската космическа агенция (ЕКА). Модулът е оборудван с Европейска роботизирана ръка (ERA), която е 100% производство на европейската космическа индустрия и е основно финансирана от холандското правителство. Ръката е проектирана от консорциум компании под ръководството на Airbus Defense и Space Netherlands, дълга е над 11 метра и ще може да извършва сложни операции, подпомагайки космонавтите на МКС и понякога дори ще е в състояние да ги отменя. 

Със своята обща дължина от 13 метра и диаметър 4.3 метра, „Наука“ се очертава да е най-големият компонент от руския сегмент на МКС. Освен че модулът притежава модерни изследователски лаборатории, той има спалня за един космонавт (което ще позволи увеличаването на руския екипаж с още един човек), тоалетна, система за регенериране на кислород и за рециклиране на урина.

В много отношения обаче „Наука“ е безвъзвратно остарял модул – замислен е през 90-те години като резерва на първия модул на МКС „Заря“. Това означава, че е обоудван с технологии от 90-те, 80-те и даже 70-те години на миналия век. И все пак фактите са си факти – днешното изстрелване на „Наука“ връща Русия във висшата лига на пилотираната космонавтика – т.е. не просто на държава, способна да изстрелва космонавти, но и на компоненти на космически станции. А колкото повече страни са в състояние да го правят, толкова по-добре, защото станциите са неизменна част от усвояването и колонизацията на космоса. 

Преди „Наука“ да се скачи с руския сегмент, космонавтите ще трябва да изхвърлят стария стиковъчен възел „Пирс“ – процедура, планирана за 23-ти юли в 17:17 ч. българско време.

За повече информация относно днешния старт: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/