Източници: на модула Наука са възникнали сериозни проблеми непосредствено след изстрелването

1
124
Добави коментар
redbul80
redbul80

Европейската роботизирана ръка към МЛМ „Наука“. Фото: РКК Енергия

21 юли 2021 г. 22:30 ч.

Светослав Александров. Скоро след днешното изстрелване на модула „Наука“, Роскосмос оповести официално в социалните мрежи, че всичко на борда е изправно и че антените и слънчевите панели са се разгърнали без отклонения. 

Неофициални източници обаче разкриват, че положението е по-различно. 

Участници във форума НАСА Спейсфлайт, Новости-космонавтики, както и администраторът на уебсайта RussianSpaceWeb, ни информират, че става въпрос за няколко проблема. Не може да се потвърди успешното разгръщане на антената „2АСФ1-М-ВКА №1“, част от системата за автоматично сближаване „Курс-А“, както и на надирния порт за скачване. Нещо повече – инфрачервените датчици, както и някои от двигателите за контрол на ориентацията, проявяват отклонения и са временно деактивирани. Сигурно си спомняте, че на сайта КОСМОС БГ писах за забавянето в старта на МЛМ „Наука“ поради забравена термоизолация върху въпросните датчици. 

Анатолий Зак, админът на RussianSpaceWeb, коментира в Туитър, че гореспоменатата антена задължително трябва да е изправна, за да може „Наука“ да се скачи с МКС.

Признак ли е всичко това, че бъдещето на „Наука“ може да е застрашено? Според блогъри в социалните мрежи (източник) все още не бива да се притесняваме. Три от петте модула на орбиталната станция „Мир“ са проявявали сериозни проблеми след изстрелванията си, но във всеки един от случаите е било намирано решение. „Квант 1“ не е успял да се скачи от първия път, а след втория се е наложила спешна извънбордова дейност поради твърда стиковка. „Квант 2“ не е сполучил да си разгърне един от слънчевите батерии и подобно на „Квант 2“ не успял да се скачи от първия път заради проблем с компютъра. „Природа“ загубил половината мощност заради проблем с електрическите системи. 

Така че се надяваме, че каквото и да се случва, руските специалисти ще решат трудностите и този път. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/