Правителствената служба за отчетност отхвърли протестните искания на Блу Ориджин и Дайнетикс спрямо конкурса на НАСА за лунен…

1
115
Добави коментар
redbul80
redbul80

Спускаемият апарат на Блу Ориджин „Блу Муун“. Image credit : Blue Origin

1 август 2021 г. 20:40 ч.

Светослав Александров. Правителствената служба за отчетност на САЩ отхвърли протестните искания на Блу Ориджин и Дайнетикс, които оспориха конкурса на НАСА за избор на компания за строеж на пилотиран лунен модул. НАСА не е нарушила държавния закон, като е решила да се довери само на СпейсЕкс и да връчи на Илон Мъск поръчката за изпълнение. 

Напомням на читателите, че огромното желание на ръководството на американската космическа агенция бе да бъдат избрани минимум две фирми. Това е в тон с доскорошните политики на НАСА – спомнете си, че досега винаги са били селектирани два различни кораба на два доставчика („Крю Драгън“ на СпейсЕкс и „Старлайнър“ на Боинг за пилотирани превози и „Драгън“ на СпейсЕкс и „Сигнус“ на Орбитал за товарни). 

За съжаление този път Конгресмените не осигуриха нужните средства, които да позволят на агенцията да спонсорира две фирми. Така НАСА се принуди да даде всичките $2.9 милиарда на Мъск. 

Основната претенция на Блу Ориджин, фирмата на Джеф Безос, бе, че НАСА е нарушила закона, като е позволила на СпейсЕкс да ревизира проектопредложението си съобразно ограничения бюджет, докато на Блу Ориджин такава възможност не била предоставена. Правителствената служба за отчетност намери тази претенция за неоснователна. 

Протестното искане на Блу Ориджин и Дайнетикс забави с няколко месеца напредъка по лунната програма „Артемис“, тъй като оспорването на процедурата пред държавния регулатор означаваше, че НАСА не бе в състояние да даде своевременно парите на СпейсЕкс до края на разследването. Сега, след като Правителствената служба за отчетност се е произнесла, официалната работа по строежа на специална версия на кораба „Старшип“ за лунни експедиции може да потръгне. 

За повече информация: Правителствена служба за отчетност на САЩ

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/