Държавната търговия с органи в Китай: кръвни проби и пластинирани тела (видео)

2
178
Добави коментар
Novetika
Novetika

През последните над 20 години, китайската комунистическа партия (ККП) насилствено иззема органи от неудобни за властта граждани, в процеса на което те умират.

Целта – освен физическо елиминиране – е извличане на огромни печалби от продажба на органите, като суровина или с цел присаждане на заможни пациенти, нуждаещи се от трансплантация. Това е бизнес, който експерти оценяват на 1 милиард щ.д. (1.65 милиарда лв.) годишно.

Освен свидетелски показания, доказателство, че това се случва в Китай, са кръвните проби, вземани от задържани членове на преследвани духовни и етнически групи, както и бизнесът с човешки тела.

Става въпрос за нова индустрия с десетки фабрики в Китай, където човешки трупове са обработвани по метода „пластиниране“, изобретен и патентован през 70-те години на 20-и век от немския лекар Гюнтер фон Хагенс.

Методът включва премахване на телесните течности и заменянето им с мек полимер или пластмаса. Така получените „нови“ човешки тела се продават на големи университети и компании-организатори на пътуващи изложби, които привличат десетки милиони посетители по цял свят, включително България, и носят стотици милиони долари печалба.

Но чии са телата в тези изложби? Откъде идват? Според критици и преследвани групи, е много вероятно те да принадлежат на т.нар. затворници на съвестта, т.е. политически и религиозни дисиденти.

Кръвни проби от уйгури и Фалун Гонг

През август 2020 г. полицаи нахлуват в дома на 70-годишна последователка на духовния метод Фалун Гонг от Шанхай и насилствено вземат кръвна проба от ръката ѝ, твърдейки, че това е „държавно изискване“.

Подобни случки са чести през предходните месеци: от десетки последователи на Фалун Гонг в Китай са взети кръвни проби. Някои са посетени от полицията, други отведени в полицейски участъци, където им вземат кръв без обяснение.

Кръвни проби са взети насилствено от над 10 последователи в район Пудун на Шанхай, в провинциите Шандун, Дзилин, Ляонин и Хънан, автономния район Вътрешна Монголия и в градовете Пекин и Тиендзин.

В края на юли 2020 г., органите на реда в град Гаоми, провинция Шандун, арестуват 46 последователи на Фалун Гонг в операция с 400 полицаи. На всички задържани са взети кръвни проби.

Фалун Гонг, още известен с името Фалун Дафа, е древен метод за усъвършенстване на духа и тялото, подобен на йога и цигун. Преследван е от 1999 г. насам от ККП, заради огромната си популярност, достигнала 6-8% от китайското население в края на 90-те години на 20-и век.

През 2019 г. уйгурският хирург Енвер Тоти свидетелства пред базиран в Лондон Трибунал за насилственото отнемане на органи от затворници на съвестта в Китай, че през 2016 г. ККП е започнала да прави безплатни медицински прегледи на всички уйгури, без обяснение за причините.

Според него, целта е била създаване на национална база данни с цел търговия с органи. ККП също провеждала масови ДНК тестове в региона, под надслов „подобряване живота на уйгурите“. По данни на китайски медии, са били събрани над 1.7 милиона проби.

Уйгурите са мюсюлманско малцинство, населяващо северозападната китайска провинция Синдзян. Над 1 милион уйгури са държани в лагери за интерниране.

Освен от Фалун Гонг и уйгури, медицински прегледи и кръвни проби са правени на тибетци и членове на преследвани християнски групи. Любопитното е, че други затворници не получават такова третиране. Това се казва в доклада „Кървава реколта/Клането“ (2016 г.).

Един от авторите на доклада, американският журналист Итън Гутман, интервюира над 50 последователи на Фалун Гонг, на много от които принудително са правени кръвни тестове и необичайни прегледи.

Например през април 2014 г. в провинциите Гуейджоу, Ляонин, Хунан, Хубей и Пекин, полицията влиза в домовете им и насилствено взема кръвни проби и слюнчен секрет. Полицаите твърдят, че следват заповеди „отгоре“. Полицията прави кръвни тестове и на 16 последователи в областта Дандун, провинция Ляонин.

Гутман също документира разказа на медицински работник, който описва как през 1997 г. е бил принуден да вземе кръвни проби от уйгурски затворници по поръчка на група застаряващи, високопоставени служители на ККП, нуждаещи се от органи за присаждане.

Тъй като партийците пътували до столицата на Синдзян, Урумчи, специално за операциите, това може да се разглежда като един от първите случаи на „туризъм за органи“, макар и в границите на Китай. Това същевременно потвърждава, че партията е била неотменно замесена в насилственото отнемане на органи от политически и религиозни затворници от самото начало.

Бизнесът с пластинирани трупове

През 2018 г. български симпатизанти на Фалун Гонг подадоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, в който поискаха незабавно спиране и разследване произхода на телата в изложбата „Човешкото тяло – науката в нас“. Причината: вероятност телата да са на хора, обект на геноцид.

Според родните доброволци за човешки права, излагането на тела на „затворници на съвестта“ в изложба, която претендира, че е с научно-познавателна цел, е неприемливо и е своеобразна подкрепа на осъдения от международната общност репресивен режим в Китай.

През 2017 г. Чехия забрани изложбата с мъртви тела „Човешкото тяло – разкрито и реално“, с промяна в закона за погребенията. Съгласно изменението, всеки организатор на събитие, което включва излагане на мъртви човешки тела, ще трябва да представя документ за писмено съгласие от починалите, че позволяват телата им да бъдат използвани след смъртта.

Подобни закони бяха приети във Франция (2010 г.) и Израел (2012 г.), които също забраниха изложби с човешки тела, заради липса на доказателства за съгласие на починалите, телата им да бъдат използвани след смъртта.

През 2013 г. венецуелският президент Уго Чавес не позволи изложбата да бъде показана в страната. Този вид изложби вече са забранени и в Париж, Дуйсбург, Будапеща и Прага.

През 2013 г. Българската Православна Църква осъди първото гостуване в София на изложбата с мъртви тела „Човешкото тяло – разкрито и реално“. Оттам призоваха българите да не посещават „тази безбожна, нехуманна и опасна за здравето на човешката душа изложба“.

По повод същата изложба, Божидар Димитров, тогава директор на Националния исторически музей, призова: „Прокуратурата трябва да забрани изложбата на мъртви човешки тела в ЦУМ, защото в нея може да има елемент на престъпление срещу човечеството.“

Според Димитров, прокуратурата е трябвало да задържи организаторите на изложбата и да разследва откъде са се появили човешките тела и как са починали хората, на които принадлежат.

През 2012 г. доклад на Световната организация за разследване преследването на Фалун Гонг (WOIPFG) публикува доклад, според който Гу Кайлай – съпруга на низвергнатия китайски политик Бо Силай – е продавала пластинирани трупове. В продължение на 13 години, тя е водила този бизнес с британския бизнесмен Нийл Хейуд, за чието убийство е осъдена на доживотен затвор пак през 2012 г.

В доклада е включен текст на телефонен разговор, в който служител на Управление 6-10 (известно като китайското Гестапо) признава, че Гу е имала две фабрики за трупове в Далиен, продавала цял труп за 1 милион щ.д. (1.65 милиона лв.), а труп без органи за 800 000 щ.д. (1.32 милиона лв.). Също търгувала органи на последователи на Фалун Гонг, тибетци и монголци.

Труповете, предмет на търговията, били набавяни благодарение постовете на съпруга ѝ, Бо Силай: кмет на Далиен, столицата на провинция Ляонин (1993-2000 г.), губернатор на провинция Ляонин (2001-2004 г.), министър на икономиката (2004-2007 г.) и партиен секретар на провинция Чунцин (2007-2012 г.). През 2012 г. Бо е осъден на доживотен затвор за корупция.

В началото на 21-и век, преследването на Фалун Гонг е в разгара си. Хиляди последователи на духовната практика се стичат в Пекин, за да апелират към правителството да спре репресиите. Затворите и трудовите лагери в столицата и околността са препълнени. Това дава идея на Бо как да се издигне в очите на държавния глава Дзян Дзъмин, инициирал преследването и призовал за физическо, финансово и обществено изличаване на Фалун Гонг от Китай.

По време на кариерата си в Ляонин, Бо инвестира 1 милиард юана (266 милиона лв.) за строителство, разширение и ремонт на превъзпитателни институции в цялата провинция. Сред тях са затворите в Далиен, Нангуанлин, Дзинджоу и Уафандиен, трудовият лагер в Джоушуейдзи и центърът за задържане в Яодзя.

Придобилият лоша слава заради изключително жестоките мъчения, лагер „Масандзя“ в град Шънян, е също разширен от Бо и става най-голямото затворническо съоръжение в Китай.

С тези обновени институции, Бо успява да поеме огромния брой арестанти от Фалун Гонг, особено такива, които отказват да разкрият самоличността си, за да не изложат на риск своите близки.

Под негово ръководство, Ляонин става провинцията с най-жестоки гонения срещу Фалун Гонг.

През 2012 г. медията Southern Metropolis Daily съобщава, че Китай има няколко десетки производители, занимаващи се с пластинация на човешки тела.

През 2008 г. компанията Premiere Exhibitions (организатор на „Тела: изложбата“) публикува изявление, по искане на главния прокурор на щата Ню Йорк:

„Тази изложба показва цели човешки трупове, както и телесни части, органи, зародиши и ембриони, които произхождат от трупове на китайски граждани. Premiere Exhibitions разчита единствено на представителствата на своите китайски партньори и не може самостоятелно да удостовери, че телата не принадлежат на лица, екзекутирани в китайски затвори.“

Шокиращ експонат в изложбата е млада майка и нероденото ѝ бебе. Според китайското законодателство, бременните жени не могат да бъдат осъдени на смърт. Тогава кой е дарил останките на бременната си съпруга? Въобще на кого принадлежат тези тела?

Относно източника на труповете, китайският партньор на Premiere Exhibitions, Суей Хундзин, заявява: „Телата са от аутопсии в университета. Всички са без медицинско досие.“ Суей е управител на фирмата Dalian Hongfeng Biology Ltd. и декан на Катедрата по анатомия в Медицинския университет в Далиен.

Суей казва още: „Никое от пластинираните тела, които предлагаме, не е на хора със смъртна присъда“, „Нито едно от пластинирани тела не е дарено“ и „Телата са на непотърсени, починали в болница хора.“

Според китайските закони, трупове, непотърсени месец след смъртта, могат да бъдат използвани от университетите. Телата, използвани в изложбите с човешки тела, са пластинирани в рамките на два дни след смъртта. По тази причина труповете, използвани от Суей, не може да са на непотърсени починали.

Суей признава пред подставено лице в телефонен разговор, че труповете идват от органите за обществена сигурност (полицията) в Далиен.

През 2006 г. New York Times докладва за нов вид бизнес в Китай, с фабрики за консервиране и производство на човешки трупове, които се продават на музейни експозиции. Една от най-големите такива фабрики се намира в Далиен. Именно оттам прочутият с изложбата Body Worlds, д-р Гюнтер фон Хагенс снабдява телата за експозицията, обиколила цял свят и произвела десетки имитации.

Хагенс твърди, че всички тела в неговата изложба са дарени. По думите му, изложбите подпомагат образованието и правят анатомията привлекателно занимание. Но тук става въпроса за крупен бизнес, в който участват редица китайски предприемачи, коментира медията.

През 2003 г. изданието Orient Outlook писа, че освен фирмите, управлявани от фон Хагенс в Далиен, заводи за пластинация има още в Гуанджоу, Шанхай, Нандзин, Циндао и Шенжен, Тай‘ан и на други места, и че Китай е най-големият износител на човешки спесимени в света.

През 1999 г. фон Хагенс открива първия си завод за обработка на човешки трупове в Далиен, провинция Ляонин. Инвестицията на стойност 15 милиона щ.д. (24.8 милиона лв.) е одобрена лично от кмета на града, Бо Силай.

През 1995 г. фон Хагенс започва да организира изложби с мумифицирани тела. Към 2008 г., експозициите му са посетени от 26 милиона души. Между 2004 г. и 2013 г., изложби с тела, доставени от Суей Хундзин, са показани в над 60 града в повече от 20 държави. Посещават ги 35 милиона души.