Блу Ориджин, Сиера, Боинг и партньори оповестиха, че започват работа по орбитална станция

1
122
Добави коментар
redbul80
redbul80

Станция „Орбитал Рийф“. Image credit : Orbital Reef

25 октомври 2021 г. 20:30 ч.

Светослав Александров. Частните компании Блу Ориджин и Сиера Спейс оповестиха днес интересен проект на име „Орбитал Рийф“. Това представлява изцяло частна станция, която ще бъде построена в ниска околоземна орбита. 

„Орбитал Рийф“ ще представлява космически „бизнес парк“ със смесена дейност, който ще трябва да доведе до откриването на нови пазари в космоса и да предостави инфраструктурата за поетапното развитие на икономическа активност с все по-големи мащаби. Ще се разчита на възвръщаеми космически технологии, напреднала автоматика, материалознание и логистика, които трябва да смъкнат традиционно високите цени, ограничаващи достъпа до орбита. Станцията ще бъде построена на отворен принцип, като с по-нататъшното развитие ще се добавят модули, скачващи възли и допълнителни съоръжения.

Очаква се „Орбитал Рийф“ да е готова през втората половина на десетилетието.

По проекта работят множество организации. Блу Ориджин ще създаде основните модули и ще осигури възвръщаема ракета „Ню Глен“. Сиера Спейс ще конструира голям обитаем модул, възлов модул и ще предостави совалката си „Дрийм Чейсър“ за превоз на товари и екипажи. Боинг ще построи научен модул и ще извозва пътници посредством кораба си „Старлайнър“. Редуайър Спейс ще създаде установки за разгръщане на апаратура в открития космос и ще участва в провеждането на научни експерименти. Университетът Аризона ще ръководи глобален консорциум от университети за оптимизиране на изследователската дейност.

Ако сте прочели внимателно отговорностите на компаниите, няма как да не ви е направило впечатление, че се предвижда извозването на астронавти да става посредством кораба на Боинг „Старлайнър“ (макар че и „Дрийм Чейсър“ е предвидена, совалката се създава засега в товарен вариант и все още не е започнала работа по пилотирана версия). За СпейсЕкс и „Крю Драгън“ въобще не се и споменава. Това не остава незабелязано от космическите експерти. „Тъй като тази услуга (т.е. на „Старлайнър“) вероятно ще е с 50-100% по-скъпа от „Крю Драгън“, това има интересни последствия в сравнение с това, което Аксиом и Наноракс/Локхийд планират да направят“, пише журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника. Напомням на читателите, че Наноракс съвместно с Локхийд и Аксиом също работят по космически станции.

Но важното е, че частният сектор в САЩ се развива. Тепърва предстои да станем свидетели коя визия ще се наложи и кой от екипите ще успее. 

За повече информация: Orbital Reef

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/