Подготвени за лошото време: 3 важни въпроса за вашия акумулатор

1
169
Добави коментар
clashbade
clashbade

Зимните условия настъпват с пълна сила и много скоро някои ще попаднат в неприятна сутрешна ситуация

Да бъдеш подготвен за лошото време – тази мисия има своята необходимост насред зимния сезон! Разбира се, може да бъдете максимално спокойни и да подцените ситуацията със състоянието на вашия акумулатор, но трябва да имате предвид какво точно ще ви застигне, ако го сторите. Съвсем внезапно, някоя сутрин, вие ще сте изправени пред необходимостта да смените незабавно устройството си, защото няма да успеете да стартирате двигателя.

От там следват още няколко неприятни фактора – търсене на отворен по това време магазин, закъснение за работа или за училището на детето, както и непредвидени разходи.  

Как е устроен акумулаторът на колата

Той представлява система от клетки, които складират електроенергия и доставят ток за различните елементи. Простичко обяснение, което дава достатъчно яснота по въпроса. Отделните клетки съответно се състоят от електроди и изолатор, който ги изолира едни от други, и не на последно място – от електролит.   

При настъпването на химическите реакции възниква напрежение, а когато двигателят е в действие, тогава се зарежда и самият акумулатор.

Кога се налага подмяната

С времето водата, която е основна съставна част на електролита, се изпарява до ниво, което се явява дефицит. При старите коли имахме опция доливаме дестилирана вода, но днес това решение почти не намира приложение. Съвременните акумулатори не изискват поддръжка и при повреда най-често се прибягва до тяхната пълна подмяна.

Следете за нужните индикации, за да се ориентирате кога е настъпил моментът.

Ако има някакви повреди по външната кутия, реакцията ви трябва да е незабавна, както и когато устройството спре внезапно да функционира. Усетите ли постепенен спад в работата му, може да опитате да го заредите и евентуално да прецените колко още ще издържи то.

Във всеки случай по-разумно е да се подготвите, защото не се знае кога на практика ще останете на пътя.  

Профилактика и диагностика

Може би вече сте изминали доста километри и имате някакво съмнение, че акумулаторът ви не е в отлична форма? При такъв казус, даже и да липсват други симптоми, периодично посещавайте сервиз, за да проследите състоянието му.

Щадете батерията, като не я оставяте дълго време неизползвана, или да отскачате само на кратки разстояния.

При следващия по-сериозен спад в градусите навън, може да стане така, че да сте принудени да прибегнете до спешно решаване на проблема.     

Не чакайте колата да откаже да запали, разгледайте сега изгодните празнични оферти за качествени акумулатори на https://dikar.bg/vsichki-vidove-akumulatori