Основни характеристики на течната хидроизолация за плоски покриви

1
187
Добави коментар
fire19
fire19

Строителство /

23.11.2021

Много е вероятно, когато видите даден плосък покрив, да забележите, че той всъщност е гладък, с една безшевна повърхност, която създава един цялостен успокояващ вид. Това се дължи на хидроизолационните покрития, които са най-характерни за плоските покриви и се прилагат според конкретни ситуации и конструктивни особености.

Основни характеристики на течната изолация за покриви

Течните хидроизолационни продукти се правят от най-различни смеси, като целта е лесното им нанасяне върху големи равни повърхности, успешното запечатване на празнини между покривни листове или малки дупки около капандури, комини и други покривни аксесоари.

Течните настилки за хидроизолация могат да бъдат акрилни, битумни, каучукови, полиуретанови, мазани циментови разтвори; всички те имат своите характеристики, които се предписват за изпълнение според дадената ситуация. Тя може да е свързана освен с конструктивните особености на сградата (каква е покривната основа напримери), но и с климатичните условия, средата, дали покривът ще поема трафик и т.н.

Продуктите за водоустойчивост върху плоски покриви вече са изключително модерни системи, които имат за цел осигуряването на настилка с отлични изолационни свойства, хидро, UV, противохлъзгане, протовозапалимост и др. Те също така са идеални за авариен ремонт на плосък покрив или обща поддръжка, защото могат да покриват течове или пукнатини на всеки плосък покрив.

 

Друга характерна особеност на този вид хидроизолация е сравнително по-евтиното решение за покриви, създаващо  изключително издръжливо и дълготрайно покритие. С течната консистенция се борави по-лесно и майсторите се справят сравнително бързо с цялата повърхност.

Течната хидроизолация е страхотно гъвкав продукт, който може да се използва както на хоризонтални, така и на вертикални повърхности. Покритието ще достигне всяка пукнатина, независимо колко голяма или малка, и предлага безшевен вид, когато изсъхне (цветът вече зависи от вида продукт). Точно поради тази причина, той е много подходящ за постигане на хомогенна визия върху голямото плоско покривно пространство.

Движението на покрива чрез разширяване, свиване и вибрации няма да повлияе върху целостта на положената течна хидроизолация. Възможността за разтягане до огромен процент, от първоначалната маса на продукта е това голямо предимство.

Изисквания за полагане на течна хидроизолация за покрив

Преди нанасяне на течна изолация на покрив се подготвя основата. Това е едно от първите изисквания за всеки хидроизолационен продукт на течна основа. Пространството се почиства напълно от прах, мръсотия, масла, излющвания на повърхността, лошо залепена или гланцова боя, уплътнители, лакове, соли или всякакви други замърсители.

Всички повредени повърхности трябва да бъдат напълно поправени преди нанасяне. Трябва да се има предвид, че повърхността следва да е напълно суха преди нанасяне на този продукт.

Времето за втвърдяване на течната изолация за покриви също варира според продукта.  Затова преди нанасяне се проверяват метеорологичните условия и се избягва прилагането при екстремни метеорологични условия. Всеки продукт е означен от производителя при каква температурата е годен за нанасяне. Тя почти винаги е в диапазон от 5°C-25°C.

Силно порьозните или ронливи повърхности може да изискват използването на грунд преди нанасяне на течна изолация. Майсторите също така, проверяват и тестват за адхезия върху всяка съществуваща пореста повърхност или субстрат преди нанасяне на покритието.

Мета описание: Течните хидроизолационни покрития са сред най-предпочитаните съвременните решения за плоски покриви. Редица са техните предимства, които се дължат на техните характеристики като продукт.

 

Facebook
Messenger
Twitter
Email
Pinterest