Какво трябва да знаем при покупка на имот в Гърция 2022

1
137
Добави коментар
soula909
soula909

Как да купим имот в Гърция?

Ако сте решили да купувате имот в Гърция е добре да сте направили детайлно проучване относно процеса, необходимите документи, таксите на всички институции по веригата и риска за да вземете информирано решение. Когато съберете цялата информация и я асимилирате тогава ще сте готови да купите Вашия нов имот (ваканционен или постоянен) в слънчева Гърция.

Погледнете: В сайта на гръцката данъчна служба има публикувана информация относно купуването на имоти. Как се случва, какво следва, как се облага с данъци и т.н

Нека видим кои са 7-те основни разходи при закупуването на имот в Гърция

1. Адвокатски хонорар – около 1%

След 2014 г. присъствието на адвокат при изготвянето на сделката не е задължително. Но както и в България ние препоръчваме купувача да възложи на свой адвокат детайлното проучване на имота преди да го купи за да е сигурен че по него няма тежести, възбрани, запори, ипотеки, искове от трети страни или държавата или каквито и да е други проблеми. Адвокатът ще провери законността на имота в имотния регистър за период от 20 години назад и ще декларира пред нотариуса ако той е чист.

Тарифата за адвокатски такси варира между 0,01% и 1 %. За обстойна юридическа проверка предвидете около 400 евро.

2. Нотариални такси – около 1,2%

Нотариалните разходи се поемат от страната на купувача и възлизат на сумата, изчислена и задължително посочена от нотариуса на последната страница в нотариалния акт.

3. Държавна такса за вписване в Службата по вписвания – 0,475%

Покупко-продажбата на имот се счита за завършена и напълно законна едва след като имотът бъде регистриран в имотния регистър.

4. Данъци

Данъкът върху прехвърлянето който купувачът плаща на данъчната служба при покупката на имот, е 3% върху обективната стойност или върху стойността, посочена в договора. От 2019 този данък се плаща електронно като се подава молба в местната данъчна служба от продавача и купувача.

5. Брокерска комисионна

В Гърция като обичайна за брокерска комисионна се приема такса от 2% от купувача и 2% от продавача от цената посочена в договора. Ако решите да купите или наемете имот чрез брокер, ще трябва да подпишете договор с него, в който се посочва таксата за посредничество и се дава пълната информация. От опита който имаме по имотни сделки около 20% от брокерите работещи на имотния пазар вършат съвестно работата. Останалите 80% се занимават с формирането на обявата и качването и по специализирани сайтове за продажба на имоти както и по сайтове за обяви и дотам. Те не се занимават с нищо друго, нито носят абсолютно никаква отговорност по сделката.

Вижте: В сайта на асоциацията на гръцките брокери на недвижими имоти може да прочетете често задавани въпроси (на английски).

Вие трябва да проучите всичко и да поемете риска, а на тях да им платите 2% от сумата заради това че са публикували една обява за продажба на имот.

Сумарно общите разходи при покупка на имот в Гърция възлизат около 10% (+ -) от договорената продажна цена.

6. Разходи за гръцки преводач и превод и легализация на документи

На всяка сделка при нотариус задължително условие е ако купувачът не владее гръцки език да се яви с преводач. Устния превод по време на нотариалното изповядване е по договорка между страните и варира в зависимост от отделеното време.  Колкото повече се забавя една сделка и има необходимост от уточнение, преводачът работи. Цената на писмен превод на документи е около 10-15 евро на страница. Личните данни на преводача се вписват в нотариалния акт, като той се заклева че ще превежда правилно и дословно текста и също така носи наказателна отговорност съгласно гръцкото законодателство. На нотариалния акт за собственост заедно със подписите на страните и нотариуса стои и подписа на гръцкия преводач.

Потърсете местна агенция за гръцки преводи която ще се ангажира със всички преводи и документи по сделката.

7. Агенция по геодезия, картография и кадастър

Ще трябва да извадите удостоверение от кадастралния регистър и скица на имота + удостоверение от строителен инженер който констатира че няма нередности имота (или, ако има, какви са уговорките за да бъдат отстранени). Глобите в Гърция от страна на държавата са големи и не е редно да ги пренебрегнете мислейки че “в България е така” и понякога номера може да мине. По-добре за вас е да сте напълно законни при всички взаимодействия с гръцката държава.

Имайте в предвид че ДДС в Гърция е 24% и се добавя навсякъде където има издадена фактура.

Вижте и каква статистическа информация предоставя Bank of Greece относно гръцкия имотен пазар (на английски).

Кои документи са необходими при изповядване на имотна сделка в Гърция за българи?

Лична карта или международен паспорт.
Гръцки данъчен номер АФМ.
Банкова сметка в гръцка банка

Какви са годишните разходи за поддръжка на имот в Гърция?

В Гърция има годишен данък (ЕНФИЯ) който варира в зависимост от местонахождението на имота. Във всеки град, или село в Гърция цените са различни, но ако искаме да имаме наум една приблизителна цена като ориентир това е 4% на квадратен метър застроена площ. Примерно ако искате да купите една къща с РЗП 100 кв.м, годишният и данък ще е около 400 евро. Тук трябва да добавите разходите за ток, вода, газ, общински такси, такса телевизия.

Закупуването на имот е важно финансово решение за всеки. Ако се подготвите навреме, като изчислите всички разходи и разноски по покупката на имот, ще избегнете нежелани изненади. Определете бюджета си, въоръжете се с търпение и започнете да търсите в сайтовете за имоти оферти които отговарят на критериите ви.

Може да потърсите реални оферти и на следните гръцки сайтове xe.gr, spiti24.gr, spitogatos.gr за да се ориентирате в цени.

Какво бихте посъветвали българските купувачи преди да купят имот в Гърция?

Нашият съвет за всеки който иска да придобие имот в Гърция, е да потърси консултация с професионалисти преди да изповяда сделката. Това ще му спести много главоболия и допълнителните разходи. Добрият местен адвокат е задължителен при защита на вашите интереси. Няма нищо страшно при всяка покупка на имот, където и да е по света стига да имате правилния екип от хора.