Най-сетне: Първата ракета Спейс Лонч Систъм с кораба Орион бе изведена на стартовата площадка!

1
160
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: придвижването на първата ракета „Спейс Лонч Систъм“ към стартовата площадка. Photo credit : NASA

18 март 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Исторически момент! След дълго чакане програмата на НАСА за завръщане на Луната „Артемис“ достигна до етап, в който може да кажем, че вече не е на ниво PowerPoint презентация. Това се случи късно снощи в 23:47 ч. българско време, когато първата ракета „Спейс Лонч Систъм“ с кораба „Орион“ бе изведена на стартовата площадка за изпитания, а по-нататък – за нейния дебютен полет към Луната! 

Изминали са 3 942 дни, откакто гигантската Сграда за сглобяване на ракети на НАСА се отвори за последен път, за да бъде изведен кораб към стартовата площадка. Това се случи през 2011 година, когато совалката „Атлантис“ се отправи на финалното си пътешествие в космоса. Тогава бъдещето към звездите изглеждаше неясно и песимистично. Програмата „Космическа совалка“ на НАСА приключваше. Космодрумът Кенеди запустя. Хората си тръгваха.

Но днес, 11 години по-късно, в района отново кипи живот – до голяма степен благодарение на частни компании като Астра и СпейсЕкс. Когато Кенеди повторно живна, мнозина смятаха, че това е нова епоха и че старата ера на държавно-контролирани програми е приключила. Все пак снощи при извеждането на „Спейс Лонч Систъм“ мнозина получиха дежавю. 

Ракетата бе изкарана със същия гъсеничен транспортьор, който бе използван за совалките. Самата „Спейс Лонч Систъм“ наподобява совалка – виждате същия оранжев горивен резервоар. Същите странични твърдогоривни ускорители. Даже основните двигатели са същите. Единствената видима разлика е, че космическият кораб „Орион“ вече не е монтиран странично, както бе случаят със совалката – а е отгоре на ракетата. 

И дори и фактът, че новият кораб служи за полети до Луната, а не за безкрайни кръгове около Земята, не променя истината – че програмата „Артемис“ представлява истинският наследник на совалките. Реално поръчението за създаването на ракетите „Спейс Лонч Систъм“ е политическо и основната му задача е далеч по-прозаична – не усвояване на междупланетното пространство, а поддържане на работните места за старите специалисти от космическия сектор на САЩ. 

Оттук идва огромната критика към програмата – защото в сравнение със СпейсЕкс тя не е ефективна и в никакъв случай не е евтина. Наскоро цялостен анализ на проекта от главния инспектор на НАСА установи, че един полет до Луната ще струва $4.1 милиарда. Това надхвърля в пъти сумите, необходими за изстрелванията на ракетите на СпейсЕкс „Фалкън 9“ и „Фалкън Хеви“. Даже една цяла ракета „Фалкън Хеви“ (с двигателите и всичко останало) струва по-малко от единичен двигател на „Спейс Лонч Систъм“. Как може да говорим за колонизация на космоса? Бъдещето, което се очертава, наподобява това на краткосрочните екскурзии на „Аполо“! 

Освен използването на стари совалкови технологии, както и изкуственото и оскъпяващо процеса поддържане на работни места, има още една причина, поради която програмата „Артемис“ търпи критика. Ракетата „Спейс Лонч Систъм“ се строи от Боинг – компания, която през последните години стана известна с неизпълнението на проектите си в срок и качествено. Всички станахме свидетели на фиаското на „Старлайнър“ (следващият полет на този кораб към МКС е насрочен за май и дано сега нещата са наред). Разработката на „Спейс Лонч Систъм“ също се проточи – дебютната мисия бе насрочена за 2016-та година, а ако излети тази година, това ще е с шестгодишно закъснение. 

Малцина са истинските фенове на програмата в нейния настоящ вид, особено на фона на успехите на СпейсЕкс. Но харесва ли ни или не, „Спейс Лонч Систъм“ и „Орион“ представляват първата транспортна система след шестдесетилетно прекъсване, която ще започне курсове към Луната. Както сами виждате, това е реална ракета с реален кораб. Преди 15-20 години бяхме свидетели само на чертежи и презентации. Нищо повече. И на мнозина ни беше омръзнало. Стига вече чертежи и презентации! Слава Богу, този етап приключи. 

Какво следва оттук насетне? Ракетата „Спейс Лонч Систъм“ ще бъде напълнена с гориво за финалното изпитание и ако то премине по план (което в тоя проект никога не е гарантирано) и не се наложи поредният ремонт, дебютният полет може да е факт още през май. 

Стискаме палци! 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/