УСПЕХ: Американската космическа мисия Джуно посети юпитерианската луна Йо!

1
156
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на луната Йо, заснета по време на нейното посещение от „Джуно“ на 9-ти април. Photo credit : NASA / SwRI / MSSS / Alessandro G. Ceretti © CC BY

15 април 2022 г. 17:05 ч.

Светослав Александров. Пореден успех за междупланетната космонавтика на САЩ! На 9-ти април мисията на НАСА „Джуно“ успя да посети Йо, вулканичната луна на Юпитер, като премина на 106 000 километра над нейната повърхност. Постижението е забележително, тъй като това е първото сближение на космически апарат с Йо след ноември 2002 година, когато автоматичната междупланетна станция на НАСА „Галилео“ за последно прелетя на 50 000 километра от луната. 

Йо е най-вътрешната от четирите Галилееви луни на Юпитер. Това е изумително небесно тяло – учените изчисляват, че на повърхността на луната има над 400 действащи вулкана, което превръща Йо в най-активния в геологично отношение свят в нашата Слънчева система. Преминаващите космически апарати и мощните телескопи като „Хъбъл“ понякога заснемат видими изригвания от сяра и серен диоксид, като вулканичните облаци достигат до 500 километра височина. Заради изхвърления от вуканите материал повърхността на Йо е обагрена в ярки цветове. 

Още една снимка на луната Йо, заснета по време на нейното посещение от „Джуно“ на 9-ти април. Photo credit : NASA / SwRI / MSSS / Svetoslav Alexandrov © CC BY

Този път на снимките от „Джуно“ не се забелязват вулканични изригвания или причинени от тези изригвания промени на повърхността. Снимките са направени от сравнително голямо разстояние, а разделителната им способност е 70 m/pixel. Все пак на тях се виждат част от известните характеристики на Йо, в това число планинските масиви.

През идните месеци и години американската мисия ще проведе още няколко посещения на луната. На 5-ти юли „Джуно“ ще прелети на 86 000 километра от повърхността ѝ, а в края на 2023-та и после в началото на 2024-та година ще се сближи едва на 1 500 километра с нея! И няма да е само Йо … на 29-ти септември очакваме автоматичната междупланетна станция да посети Европа, луна с дебела ледена повърхност и лежащ под нея океан, в който може да има живот. Така че следим с интерес тази роботизирана експедиция! 

За повече информация и снимки: JunoCam

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/