На път за Керамоти

11
Добави коментар
parvoleta
parvoleta

 За да приемеш в сърцето си Гърция, непременно трябва  да присъстваш на един  любим  за гърците ритуал-да проследиш  спускащото се над стрехите на къщите огненочервено око на залеза, да притвориш очи и да отпиеш от узото си след един изнурителен ден.  Хубав обичай- да релаксираш, наблюдавайки гаснещия ден, да съзерцаваш последните отблясъци светлина .

            Когато пристигнахме в Александруполис в ранната част на деня, столовете около фара все още бяха обърнати в посока запад, а чистачите тепърва започваха да се суетят около тях.

  През лятото  има сериозен наплив от туристи, тъй като цените са приемливи, а плажът на 1 км от града ,е много хубав.  Една  характерна особеност за строителството тук  е , че къщите са опасани с тераси от всички страни.

              Направи ни впечатление приятно озеленените дворове и нежните пастелни тонове на фасадите на къщите. Освен че обичат да наблюдават залеза, друга характерна особеност на гърците е, че са много спокоен народ. Тук никой не изпада в истерия, че са запушили колата му и не надува клаксона , демонстрирайки натрупаната си негативна енергия. Кротко ще повика собственика на изпречилия се автомобил и без много бързане ще ви освободи пътя. 

Още една особеност-те са дълбоко религиозни. Ако влезеш в църква, ще забележиш, че свещите са оставени без надзор и всеки пуска съответната монета и си взема свещта. Определено никой грък няма да допусне своеволие, да вземе, без да е платил. Те са богобоязливи и респективно честни пред съвестта си. Минавайки край някой храм, колкото и да са забързани, отдалече се кръстят.

Бяхме решили да посетим Керамоти, Тасос и Кавала , затова не се задържахме много в Александруполис- време , колкото зо едно кафе .

               Продължихме по пътя си към Комотини. Може да обърнете особено внимание на това неголямо градче, свързано с нашата история. Тук  ще срещнете много българи, които работят в южната ни съседка. 

Старото име на Комотини е Гюмюрджина и се е намирал в границите на България. Населението е 50% гърци и 50% турци. Наброява 43 000. Градът е разположен в подножието на Родопите, в област Тракия. Ще се сблъскате с типично българска реалност.

Автентична е старата чаршия с тесните улички и сградите са с едновремешна архитектура.

             Тъй като бяхме грабнали фотоапаратите , много време отделихме за снимки. Пристигнахме в Керамоти късно следобед и отседнахме в хотел ,,Афродита ‘’, в близост до плажа, до една прохладна борова гора.

Апартаментчетата бяха прилични, оборудвани с всичко необходимо за семейна почивка, само че , нали си дошъл да релаксираш как да се отдадеш на готвене. Затова посудата ни се сториха напълно излишни, освен кафемашината, която веднага намери своето приложение.

                                Малкото рибарско селище с всеки изминал ден се разраства, но за разлика от нашето крайбрежие, никъде не видяхме застроени плажове. Напротив. Плажната ивица си беше непокътната.

На пристанището непрекъснато ставаше обмен на пътници-до Тасос и обратно.

              Историята на селището започва от времето на траките. Според разказите на Аристотел по онова време делтата на река Места е била ,,дива джунгла, обитавана от лъвове. През 1923г. 60 семейства на бежанци от Източна Тракия след много трудности достигат до нейното крайбрежие. С течение на годините преселници от други райони и близките села са вдъхнали повече живот на това красиво място. През 1928-30 година, Керамоти заедно с близките села Хедевто и Монастираки, са изградили една общност, която по-късно през 1998 година, заедно със селищата Пигес, Агиязма и Нея Кария са формирали общината в днешния й вид.
 

Има уютни малки хотелчета , които дават стаи на приемливи цени.

В таверните предлагат изгодни пакети за вечеря. Все пак , ако си падате по нощния живот, това не е вашето място.  В една таверна на кея ни предложиха вечеря за 8 евро(собственичката беше българка),  включваше  добре познатата ни шопска салата , узо, минерална вода , бира и морски дарове.

Ако не си падаш по морските деликатеси, ти предлагат една много вкусна риба, наричаха я бакалавър. Заведението се напълни само с българи и в наша чест ни пускаха само българска музика. Други развлечения , освен да се поразходиш по кея и да се отбиеш в таверна, просто не видяхме. В Керамоти също се строи много и дори има агенция за недвижими имоти, представлявана от българка. Ако предпочиташ спокойствието, можеш да си купиш парцел или вече построена къща.

Ако пътувате из Гърция през пролетта или лятото, запасете се с препарати срещу комари, тъй като тук екологичните организации защитават въпросните животинки и никой не пръска , за да ги премахне.  Като се прибрахме в България, подозирахме, че  заедно с нас през границата са преминали доста гръцки  комари.