Тест на видеокарта Gigabyte Radeon HD5850

19
Добави коментар
dolche
dolche

Тест на видеокарта Gigabyte Radeon HD5850
В раздел: Ревюта от Григор Стоичков (GrigorBG) на 6.11.2009, 12,602 показвания

Преди по-малко от месец пуснахме първото ревю на новите видеокарти на AMD/ATi. Тогава сравнихме три от общо четири модела (5870,5770,5750). Липсващия Radeon HD5850, въпреки че вече се продаваше по магазините все още беше под NDA (Non-disclosure agreement), защото официалната премиера на картата трябваше да е към края на октомври. Като цяло излизането на новите Radeon-и на ATi изглеждаше прекрасно отвън, но отзад – в “кухнята”, имаше доста пропуски, но това вече споменахме в предишната статия. Що се отнася до Radeon 5850 – тъй като картата не е нещо ново, няма какво супер ново да се каже за нея и за архитектурата. Особено на фона на донякъде закъснелите тестове, ревю на тази карта просто донякъде си губи смисъла, затова реших не да правя изцяло ново ревю за една “нова-стара” карта на пазара, а да разгледам модел на определена марка и да го съпоставя с резултатите от предишния тест.

Докато се чудех коя марка (напук на криза, всички карти от 5000 серията се разпродават като топли банички) да тествам, в Argus пристигна семпъла на Gigabyte. Реално, ако някой по трасето (трасето на AMD/ATi) не беше разсинхронизирал тотално премиерите на картите, семпъла и ревюто на Gigabyte Radeon HD5850 щеше да излезе точно в датата на официалната премиера.

За марката Gigabyte каквото и да кажа няма да е ново. Реално в момента Gigabyte е една от трите най-големи компании в бранша. Като искам да направя уточнение, че не визирам пазарни дялове и финансови резултати (не ги знам, а и докато някой не ми подари акции на Gigabyte няма да се интересувам много) а това, че останаха само три големи компании произвеждащи почти всичко в момента. Въпреки че ревюто е за Gigabyte трябва да спомена имената на другите две (макар че вече сигурно сте се досетили) – ASUS и MSI. Последните години бяха доста преломни в бранша и доста стари компании изчезнаха, други се сляха или бяха изкупени. Последните години правят доста стойностни продукти и почти винаги са на челните места при сравнения и ревюта. Преди дейността на Gigabyte беше фокусирана основно върху производството на дънни платки и видеокарти, сега компанията на практика произвежда почти всичко свързано с компютри и доста различни компоненти.

И така… на Radeon HD5850 се пада задачата да се бори в един от най-тежките сегменти – видеокартите 350-500лв или казано иначе 2-ри ешалон, в който силите са по-изравнени, цените по-близки, конкуренцията по-голяма. Предполагам всички помните как последните години винаги сегмента до 500лв беше най-интересен и оспорван.

Започвам с разликите между HD5870 и HD5850:

Вижда се как ‘баткото” е напомпан с повече stream процесори, по-високи честоти – нормално. Но гледайки таблицата ми прави впечатление че разликите са 18-22% в полза на HD5870, а разликата в цената в момента е около 30%… някак си поне на хартия липсва линейността.

Ето и няколко снимки на Gigabyte Radeon HD5850:

Охлаждането е референтното на AMD/ATi с добавени фирмени стикери. Въпреки че съм доволен от охлаждането (ATi си взеха поука от охлаждането на предишните си модели) предпочитам отделните фирми да ползват различни охлаждания.

Една от най-харесваните екстри на новото поколение е богатството на изходи и естествено възможността да се поддържат до 3 монитора.

Картата е по-къса от HD5870 и може би затова няма задния крепеж. Така оголена платка няма да имам сърце да друсам в кутия 🙂

Здраво закрепеното охлаждане е малко изнервящо, ако трябва да го махате… прекалено много винтове 🙂

Надявам се да след като свърши кризата с паметите да се появят и версии с по-бърза памет.

Както казах – ATi са се справили по-добре с новото си охлаждане.

Да преминем към тестовете – нали все пак това е целта 🙂

Всички страници от статията:

Page 2Page 3Page 4Page 5

Етикети: Gigabyte, gigabyte radeon hd5850, ревю, тест