И легендарния рефер Пиер Луиджи Колина замесен в уреждане на мачове | TopZalozi.com

10
Добави коментар
premier
premier

Свидетел направи неочаквани разкрития пред съда в Неапол на процеса за скандала с уреждането на мачове в калчото, съобщава днес вестник „Република“. В отговор на въпроси на прокурора Джузепе Нардучи свидетелят Манфреди Мартино, който е бивш главен секретар на Националната съдийска комисия (КАН), описва тегленето на нагласени жребии с белязани сфери, чрез които са били определяни съдийските наряди за някои мачове. Описаният нагласен жребий е за срещата Милан – Ювентус, играна на 8 май 2005 година в 35-я кръг на първенството в серия А. Юве печели с 0:1 с гол на Трезеге, а главен съдия на мача е Пиер Луиджи Колина, който сега е президент на КАН и отговаря за съдийските наряди в двете професионални лиги на Италия.

„Още тогава имах чувството, че нещо не беше наред при тегленето на съдийския жребий за този мач. По онова време бившите арбитри Пиер Луиджи Паирето и Паоло Бергамо отговаряха за нарядите. Изведнаж Паирето започна силно да кашля и спортният журналист, който беше определен като неутрално лице да тегли жребия, измъкна жълтата сфера от урната,“ разказва свидетелят Мартино. Името на популярния в световния футбол италиански арбитър Колина досега не беше замесвано в скандала и благодарение на репутацията си той е президент на КАН, която е орган на Асоциацията на италианските футболни съдии (АИА).

Скандалът, известен като „Калчополи“, избухна през май 2006 година, когато вестник „Гадзета дело спорт“ помести „изтекла“ информация за подслушани телефонни разговори на футболни ръководители, съдии и състезатели. В центъра на разследването на органите на спортното правосъдие се оказаха четири водещи клуба – Ювентус, Милан, Лацио и Фиорентина. Първоначалното следствие засягаше 19 мача от първенството 2004-2005 година на серия А, от които седем бяха с участието на тогавашния шампион Юве.

Два месеца по-късно федералната спортна прокуратура поиска отнемане на шампионската титла на Ювентус и сваляне на клуба в категория по-ниска от сериите А и Б. За останалите три клуба исканите наказания бяха през следващия сезон на играят в серия Б, като Милан започне шампионата с минус 3 точки, а Лацио и Фиорентина – съответно с минус 15 точки.

Съгласно решението на първа инстанция на спортното правосъдие, на Юве беше отнета шампионската титла за 2005 година и клубът беше изпратен в серия Б, където да стартира с минус 30 точки. Милан остана в серия А с минус 15 точки и забрана да играе в Шампионската лига. Лацио отиде в серия Б с минус 7 стартови точки, заедно с Фиорентина с минус 12 точки.

След обжалване окончателната присъда остави Ювентус в серия Б, но с минус 17 точки и глоба от 120 хиляди евро. Милан получи получи разрешение да играе в квалификациите за Шампионската лига, като заплати глоба от 100 хилади евро и бъде лишен от домакинство за един мач. Лацио и Фиорентина бяха върнати в серия А съответно с минус 11 и минус 19 точки, както и лишаване от домакинство за два и за три мача, и глоба от по 100 хиляди евро.

С това се изчерпа спортното правосъдие, но започна следствието на прокурора от Неапол Джузепе Нардучи. Той обвинява 37 федерални и клубни шефове и футболни съдии, че под ръководството на бившия изпълнителен директор на Ювентус Лучано Моджи са създали организация от мафиотски тип. В хода на процеса прокурорът, известен в Италия със следствията си срещу неаполитанската камора, засили обвинението си, според което подсъдимите са действали не само като „мафиотски купол“, но и като застрашаваща устоите на държавата организация, подобна на тайната масонска ложа П-2 на Личо Джели, която беше обект на съдебни и парламентарни разследвания през 80-те години на миналия век.

sport1