Сертификатите – защо са важни

13
Добави коментар
loriena
loriena

Сертификатите стават все по-важна част от пътя към кариера. Сертификатът е бонусът към висшето ви образование. Чрез сертификатите можете да докажете знанията, уменията и нивото си в дадена професионална сфера.

Много работодатели, когато наемат нови служители обръщат особено внимание на сертификатите им. Тук правило „Колкото повече, толкова по-добре!“ е абсолютно валидно. В повечето случаи предимство имат тези кандидати за работа, които имат повече сертификати за език или пък за специализация в дадена сфера. Особено в условията на безработица и финансова криза например за фирмите е важно служителите, които наемат, да са професионалисти. Предимство имат тези, които са най-добре подготвени. Никоя фирма не би си позволила да плаща на хора, които не вършат ефективно работата си и нямат необходимите качества. В тези случаи сертификатите се явяват гарант за уменията на притежателите им. В много обяви за работа сертификатите са не само препоръчителни, но и задължителни изисквания, така както дипломата за висше образование е задължителна за дадена дисциплина.

В днешно време е особено трудно човек да преуспее и да направи кариера. „Висше образование + много работа = успех“ е формулата, към която трябва да се придържате, ако се стремите към кариера и добро заплащане. Не винаги обаче тази формула ще ви гарантира невероятни резултати. Затова много хора решават да прибегнат до придобиването на ценни умения чрез изкарването на сертификати. Те са нещо като бонус, можете да ги впишете в автобиографията си, което автоматично ви дава предимство пред другите кандидати за работа. Сертификатите доказват достигането на експертно ниво в дадена сфера. Те са вид професионално признание и индикация за вашата конкурентоспособност. Придобиването на сертификат е важна и необходима крачка към повишаване на квалификацията.

Сертификатите за владеене на език са едно от минималните изисквания, ако искате да имате по-успешна кариера. Ако сте решили да взимате сертификат за език се ориентирайте към тези, които са подходящи за работа и чиято валидност е доживотна.

Недостатъкът на сертификатите е, че доказват само преминаването през някакъв теоретичен материал и придобиването на допълнителни знания, но не гарантира способността на човека да прилага тези знания на практика,  в работна обстановка.

Сертифицирането понякога е доста скъпо удоволствие. Затова пък някои компании са склонни да отделят доста средства за сертифицирането на служителите си. Причината е, че има голяма възвръщаемост на инвестиции.Фирмите получават добре обучени и високо квалифицирани служители, с което се увеличава производителността на компанията и качеството на свършената работа. Служителите пък печелят още едно писмено признание за притежаването на професионални знания и умения, което ще е тяхно предимство при евентуалното търсене на работа за в бъдеще. Хората, които имат сертификати са и значително по-уверени при интервю за работа и са със самочувствие на ценни кадри във фирмата. Сертификатите осигуряват и по-тясна специализация, което се цени от много компании.

Но, ако кандидатът за работа или служителят в дадена фирма, който няма сертификат, покаже по-добри умения, знания и потенциал, в нередки случаи ще има предимство пред тези, които са сертифицирани. Фирмите, които се интересуват не от това какво съдърва CV-то ви, а от практическите умения на служителите си, смятат, че сертификатите по-скоро подхранват самочувствието на хората.

За някои работодатели пък придобиването на сертификати и показването на умения в процес на работа е основание за увеличение на заплатата. Това важи обаче предимно за по-големите, влиятелни и богати компании, които държат на служителите си, стремят се да ги задържат на работните им места и си грижат за тяхната специализация и висок професионализъм.

Сертификат могат да получат не само хора, но и фирми. Тези сертификати гарантират качеството на продукцията на фирмата и печелят на собствениците й добро име. Сертификатите могат да бъдат окачествени и като вид паспорт на компанията.

Едно от предимствата на сертификатите е, че ако искате да започнете работа в даден бранш, а нямате необходимото образование, придобиването на сертификат за желаната от вас професионална квалификация, би ви помогнал особено много. Ако искате да си изкарате сертификат, вариантите да го направите са чрез самоподготовка, дистанционно (например чрез онлайн курсове) или с посещаването на редовни уроци. Когато избирате какъв сертификат да си изкарате обърнете внимание дали фирмата, в която работите или, за която кандидатствате, ще го приеме. Важно е да проучите къде се провеждат уроците и изпита за получаването на сертификат – във вашия град, в друг град в страната ви или в чужбина. След това преценете времето, което можете да отделите за тази цел. Обърнете внимание и за какво ниво е сертификата и преценете кое ниво ви е необходимо на вас. 07.12.2009/Ели Йорданова