Защо често усещам мравучкане по главата?

15
Добави коментар
rusokoska
rusokoska

Проф. Иван Миланов, невролог, изпълнителен директор на университетската болница по неврология и психиатрия “Св. Наум”. Той отговаря на въпроса на Манолова от Сопот.

Мравучканията на посоченото място най-често са свързани с напрежение на мускулите около главата (тензионно главоболие), което води до поява на различни усещания – стягане, мравучкане, главоболие и други.

Причина е стресът или депресия.

Тензионното главоболие се дължи на съкращение на перикраниалните мускули и повишена болкова чувствителност на централната нервна система. Главоболието се класифицира като епизодично, когато се появява до 15 дни месечно, и хронично, когато е през повече от 15 дни от месеца. Дълготрайното мускулно напрежение води до исхемия на мускула поради компресия на малките кръвоносни съдове и по-нататъшно засилване на главоболието поради образуване на метаболити, активиращи болковите рецептори и засилващи болката. В резултат на дълготрайната контракция (свиване, съкращаване) на мускул може да възникнат и увреждания в лигаментите, сухожилията и мускулните влакна.

Главоболието може да не е свързано с ясна причина или да бъде предизвикано от стрес, тревожност, депресия, мускулно пренапрежение и преумора, работа в нефизиологична поза или злоупотреба с аналгетици.

Най-често започва около 20-годишна възраст. В началото на заболяването най-често главоболието е епизодично и свързано със стрес. Дори очакването на неприятни събития или наличието на много задачи, които трябва да се изпълнят през деня, могат да предизвикат главоболие.

Продължителността на всеки пристъп от епизодично главоболие е много различна (средно 12 часа) за разлика от мигренния пристъп. Характерна е също локализацията на болката в различни мускули при всеки пристъп, както и различната интензивност на неприятното усещане. Болката, обхващаща фронталната (челна) и окципиталната (тилна) област като шапка, е най-типична. Понякога се разпространява и към раменете. Ремисиите (временно намаляване или изчезване на симптомите) между отделните пристъпи могат да бъдат дълготрайни за разлика от мигренозното главоболие. По-късно неприятното усещане се появява независимо от някакви психологични фактори и се превръща в хронично.

Ако пристъпите са под 10 за месеца, се прилага лечение само на пристъпите. При по-голям брой кризи се прибягва до профилактична терапия, която има за цел да намали честотата и силата на пристъпите.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти