Съвети как да стоим будни

34
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 22. Dec, 2009 от екип на Здраве и Красота в Глава и мозък

Динамичният живот понякога ни принуждава да стоим по-дълго будни.

Няколко съвета как да го направим дава списание BBC Knowledge България:

Продължителна работа:
Да се стои буден в продължение на дни не е препоръчително в никакъв случай, тъй като влияе върху умствената дейност. Но ако работата ви налага да не спите няколко часа по-дълго от обичайното, едно изследване на Джим Хорн от университета в Лафбъро сочи, че най-добър резултат дава комбинацията от кофеин и кратка дрямка 30 минути преди да продължите. Важно е да спазвате дозата и последователността – нужни са ви около 150 мг кофеин, това са, грубо казано, една енергийна напитка или две кафета, които трябва да изпиете предварително. Те ще се усвоят за около 30 мин, така че междувременно спокойно може да поспите 30-40 мин.

Смяна на часовите пояси:
Пренастройването на биологичния часовник, за да се приспособите към смяната на часовите пояси, не е толкова просто. За часови зони на изток от вашата собствена (например, ако пътувате от Европа към Азия) трябва да се постараете да останете будни, докато не стане време за лягане по местните стандарти. Може да го постигнете като приемате кофеин и стоите под ярка светлина. Така на следващия ден няма да имате усещането, че сте се събудили твърде рано. Ако сте в часова зона зад вашата (при пътуване от Европа към САЩ), също е добре да легнете в обичайния за новото място час. Но пълното аклиматизиране при голяма разлика отнема поне седмица.

Дневен сън:
Най-трудно е да приспособите биологичния си часовник към нощна работа. Това се постига за поне 10 пълни нощи. Най-добрият метод е да правите 10-минутни почивки на всеки два часа и да дремнете два пъти за по 15 минути. Много от хората, които работят нощем, не могат да спят през деня. Лекарите не препоръчват взимането на лекарства или пиенето на алкохол, тъй като това не помага за налагането на новия ви режим, а само влошава качеството на съня, когато най-после се унесете. Изключение е мелатонинът – естествен хормон, който регулира цикъла будно състояние/сън. Той се продава като хранителна добавка и хората, които го приемат след нощна смяна, спят по-добре.
Молекулярен модел на хормона мелатонин, който предизвиква съня.

Снимка: sxc.hu

Етикети: безсъние, будност, здраве, съвет, сън