Husqvarna от векове

6
Добави коментар
martined
martined

Husqvarna от векове

Към настоящия момент Husqvarna Motorcycle е собственост на BMW, която баварският гигант придоби от Cagiva Group неотдавна. В своите корени, обаче, Husqvarna е шведски производител на двуколесни от следните класове: мотокрос, ендуро и супермото. Първите мотоциклети с тази марка, естествено, са извън посочените класове и се появяват още през далечната 1903 година в град Хускварна, Швеция, в новосформиран клон на известната по онова време в оръжейната индустрия компания. Тя носи името Husqvarna и снабдява шведската армия с огнестрелно оръжие от 1689 година. В същото време е измежду най-старите индустриални фирми, които съществуват. Основана е от крал Карл XI  в 17 век – период на технически и промишлен възход за шведската държава. През двата века до зората на мотоциклетното производство Husqvarna е изцяло съсредоточена във военната промишленост. След това, по примера на много други компании, шведите минават през производството на велосипеди преди да пристъпят към моторизираните двуколесни машини, заради които ги познаваме ние, мотофеновете. Много силно звено на Husqvarna са също моторните триони и други подобни инструменти, но, освен че го споменаваме, върху това няма да се спираме повече.

Мотоциклетите Husqvarna

Стана ясно, че първият мотоциклет Husqvarna се появява през 1903 година. Той не се оказва особено популярен, защото е цели три пъти по-скъп от един обикновен велосипед, а не предлага кой знае какво в повече. Мощността му е 1,2 конски сили. Затова през 1907 и 1908 година шведите излизат с нови предложения, които използват по-големи и по-мощни двигатели. Продадени са едва 14 единици от представените през тези две години модели. В краткосрочен план бъдещето на компанията, обвързано с мотоциклетите, не изглежда обещаващо. Тогава, през 1920-та, Husqvarna вкарват в експлоатация свой собствен 550-кубиков агрегат, чиито възможности са многократно по-големи. Той е с V-образна конфигурация, с ъгъл между цилиндрите от 50 градуса, четиритактов режим на работа и наподобява двигателите, правени от Harley-Davidson и Indian. Не случайно остава в производство до 1932 година, като се сглобява в новата фабрика за двигатели на компанията. През 1934-та е произведен и агрегат с капацитет 994 куб. см, но въпреки това шведите остават фокусирани върху вече утвърдената си линия по-малки мотоциклети с обеми от 175 до 250 куб. см. Точно те носят първите сериозни успехи за Husqvarna в новото поприще. Марката става известна, а най-значителните продажби са отчетени в периода между втората половина на двайсетте и първата половина на трийсетте години от миналия век. (на снимката долу Husqvarna Black Mill)

След Втората световна война, през 1946-та, главен директор на Husqvarna става Кале Хейндал. Под негово управление се създават два нови модела, лансирани в началото на петдесетте – това са Black Mill и Red Mill. Те са последвани то Drombagen и Silver Arrow малко по-късно. Произвеждани са от компанията до 1962 година, когато мотоциклетостроенето в Husqvarna е преустановено. Съществуващите дотогава техни модели са все шосейни, участват в редица надпревари, сред които и тази на остров Ман.

Husqvarna Husky Racer запознава Америка с мотокроса през 60-те

Когато скандинавците влизат повторно в двуколесната индустрия през 1965 година, те го правят с принципно променена стратегия – оттам насетне имиджът на Husqvarna е такъв на марка за кросови и ендуро мотоциклети, при това едни от най-добрите в света. Впоследствие и супермотото попада в сферата на шведското влияние. Производителят намира своята ниша и изгражда име, с което всички в оф-роуд средите се съобразяват. До началото на седемдесетте шведската компания вече доминира мотоциклетния оф-роуд, спечелвайки само за десетилетие 14 световни шампионата по мотокрос, във всички класове, и 24 титли от международни ендуро шампионати. Пак Husqvarna запознава Северна Америка с оф-роуд дисциплините в мотоциклетния спорт.

Упадък и нов възход

Постепенно, въпреки състезателните успехи, Husqvarna започва да страда икономически от изострената конкуренция и строгата специализация на своята продукция в оф-роуд направление. Възниква реална опасност марката да изчезне. През 1977 година Electrolux закупуват Husqvarna и цялата мотоциклетна фабрика бива преместена в град Одешог. Катаклизмите продължават ръка за ръка с редовните победи в различни ендуро, мотокрос и супермото надпревари. Така се стига до 1987 година, когато неголямата италиански компания Cagiva купува мотоциклетното подразделение на Husqvarna и то става част от MV Agusta Motor S.p.A. Мотоциклетите с емблемата на бившата шведска марка вече се произвеждат във Варезе, Италия. Обогатява се продуктовата линия на Husqvarna, а всички нейни представители се задвижват от собствени дву- или четиритактови двигатели с работни обеми в границите 125 – 576 куб. см. Все пак, не като изключение, се използват и двигатели Rotax.

SM530RR донася последните състезателни успехи за Husqvarna

Тогава, на свой ред, италианската компания-майка започва да среща финансови затруднения и в резултат, през юли 2007 година, са разделя с Husqvarna, продавайки я за около 93 млн. евро на BMW. Независимо от тази поредна смяна на собствеността върху марката, тя остава базирана във Варезе. Засега BMW Motorrad планира да развива Husqvarna като отделна марка, което е често срещан подход при немските мегаконцерни. Междувременно, последните успехи в мотоциклетизма за съществуващата от над три века компания идват в супермотото. Спечелва я Адриен Шарейр с SM530RR.

Това беше историята на Husqvarna – едно име, съществуващо от векове. (на снимката долу SM630 – един от последните модели на Husqvarna)

 

Галерия