Арх. Георги Тренчев

4
Добави коментар
triadabg
triadabg

Жоро, ти си архитект, но не се занимаваш активно с проектиране, а с визуализации и анимации. Как всъщност стигна до решението да следваш архитектура – интересна ти беше специалността или някой от родителите ти е в бранша?

Никoй от моите роднини не е в бранша. Всъщност, след като завърших училище, виждах като възможности дърворезба в академията, архитектура или някоя от компютърните специалности в ТУ. Спрях се на архитектурата понеже съчетава почти всичко. Общо взето решението е градено съзнателно или не дълго време и накрая си изникна като естествен завършек, тоест не е било, защото „виж архитект как звучи” или „виж колко са богати архитектите” или „колко са велики”. Не, напротив – архитектурата за мен са няколко къщи на Франк Лойд Райт – химика (смее се). Разбиране за живота и природата. Достатъчно ми беше да погледна тези еднофамилни къщи.
Значи имаме арт + наука + технологии = архитектура. Естествено, с изключение на България. В България няма такова чудо, тук всичко е пари.

Кога разбра, че няма да се занимаваш с проектиране?

Когато схванах, че не съм нахакан сребролюбец. Не съм роден да се ръгам с лакти в тълпата. Трябва ми спокойствие, а това, което върша, ми даде спокойствие. Не е кой знае какво, но си е професия. И не можеш да навредиш на никого.

Кой е по-печелившият бизнес според теб, като отчетеш печалба спрямо нерви и време – архитектурата или визуализирането?

Визуализирането е спокойно, обогатяващо знанията, креативно, градивно, критикуващо (т.е. откриваш грешките на колегите)… А проектирането е стрес. Като пари проектирането е по-платено, естествено, но на мене ми стига малко. През годините, в които стартирах ми беше предостатъчно това, което получавах.

Ти си един от the best в България в сферата си. Как се става толкова добър?

Това малко ще обърка нещата сега. Кой в какво е добър го решават другите, но ако така казват – така да бъде. Аз за себе си знам, че се развивам и си действам – всичко правя възможно най-добре според моите представи. Изпипвам всичко до най-малки детайли, нагаждам се към програмите, с които работя, използвам максимално капацитета им. Защото съм забелязал, че 99% от хората работят по някакви странни начини, използват странни методи, за да постигнат съмнителни резултати (визуализации).

А курсове посещавал ли си или си самоук?

Виж, визуализирането си е визуализиране. То си е заложено в човека, както казах по-горе. Аз съм и художник, и дърворезбар, и готвач, и компютърджия, и музикант… Това всичкото е визуализиране, демек – някакъв вид изобразяване. В моя случай просто изразните средства са CG (computer graphics).

Казваш “дърворезбар” – това ли си учил в училище?

Да, 4 години в техникум. Завърших с 5.96 или нещо такова. Там също правихме „визуализации” – линия, пергел, линеал , рапидографи, боички… Примерно детска стая в перспектива, за да си покажеш идеите за обзавеждане. В случая под „визуализация” се разбира не да си седнал на компютъра, а да си го представяш и да го прехвърлиш на белия лист. С една дума – фантазия.

Това сигурно е допринесло, за да се насочиш към това, с което се занимаваш сега?

Всичко си върви по естествен път и се нарежда, не съм бързал и бутал нищо. Наложи ми се да си направя навремето визуализация за УАСГ и направих. После се позапалих по темата и постепенно…

А какви трудности си срещал при работата си? Освен чисто технологични – в комуникацията с клиентите?

Трудностите идват от инвеститора. Имаме: инвеститор-проектант-аз. Проектантът и аз сме си дупе и гащи във всичко. Но инвестера обикновено само дава зор и обърква всичко. Това е трудността.

Имал си много абсурдни разговори с инвеститори, в това съм сигурен – разкажи за най-фрапиращия случай?

Веднага ми идва наум една реплика: „Ама как ще ти го плащам – то това ми е за конкурс!”. А се сещам и за един колега, който искаше за 2 часа превю. Аз гопитам: „Ако сега е четвъртък – понеделник мога да започна, за кога го искаш готово?” – „Ми за след малко, ако може…”  А той не е виновен – просто инвеститорът отишъл при него да му дудне и да му дава зор. Но аз работя почти само с архитекти и затова рядко има гафове.

Как ти се отразява кризата – намира ли се работа и със същите темпове ли вървят нещата като преди 2-3 години или напротив?

Кризата е поредната измама и за жалост – факт. Измама за онези, които искат да си удесеторят парите и да си ги носят на оня свят… На мен лично – да, силно ми се отразява. В общи линии, ако преди съм взимал 10, сега взимам 0,5. Не като пари, а като коефициент. По времето на бума (2006 втората половина,2007 и 2008 първата половина) се случиха най-големите мизерии. Работа – бол, никoй не си пестеше парите, похабиха се сума ти средства за нищо. И като прибавим, че куцо и сакато се наблъска в бранша, знаеш – всяка година България бълва огромно количество архитекти, стигнахме до положението, че в момента една камара колеги си стоят без работа.

Доскоро беше част от колектива на Genig. Разкажи малко повече за този екип – как решихте да го създадете, колко време бяхте заедно, научихте ли един от друг нови неща?

Genig беше композиция от трима съдружници – Ангел, Ники и аз. Събрахме се около идеята да работим заедно. Името измислихме като част от нашите имена: ГЕльо (прякора на Ангел) + НИки + Георги = Ге НИ Г. И после поехме по наклона… Но с времето един по един се отделихме. Накратко казано.

Сега продължаваш самостоятелна дейност – мислил ли си за някакво друго развитие, в друга посока?

Времето ще покаже. Дългосрочни планове (или поне по-дълги от една седмица) не правя. Всичко друго е хипотетично.

Накрая не мога да не те попитам за хоби. Освен „работа на маса“, което е любимо хоби на всички ни, с какво друго предпочиташ да запълваш свободното време (и изобщо имаш ли такова)?

То работата на маса е друго… А хобита имам много. Току-виж някое прераснало и в професия. Във всеки един момент е възможно това.

Благодаря ти за това интервю, а също и за визуализациите, които ми изпрати.

Тези визуализации, само да уточня, са повечето „инвеститорски” тип. Тоест – правени са за норматив. Някои от тях дори са правени за по-малко от ден (говорим за вдигане на 3D модел + рендер).

В такъв случай, освен скорошен край на кризата, ти пожелавам повече разбрани и търпеливи инвеститори!

 

Визуализациите са собственост  на арх. Георги Тренчев, а проектите принадлежат на техните собственици. Всички права запазени!