Да направим алпинеум в стъпки

142
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Често в бетонирания град си мислите за свежестта и простора на планината. Един от начините да я усетите вкъщи е да си направите алпинеум или скален кът. Ето какви основни стъпки трябва се да следват.

• Определяте какво ще си създадете – алпинеум или скален кът.
   – Алпинеум – това е кът с алпийски цветя и то от дадена област, в него няма хибриди и напрактика е неприложим в частни градини.
   – Скален кът – най-често срещаният вариант е скалният кът. В него могат да се настанят и хибриди, и равнинни цветя, а и всичко каквото ни дойде наум.

• Желателно, а дори и наложително е то да бъде слънчево, също както е в планината. Мястото трябва да се обмисли сериозно, за да може да се види пълната му красота. Засаждането на дървета наблизо трябва да се обмисли сериозно.

• След като вече сте разбрали с какво сте се хванали ви трябва основния материал – камъни. Камъни могат да се вземат от някоя кариера, срутище, река, планина и др. като може да се съчетае и с някой излет, за да се види природната подредба на скалите. За по-мързеливите се продават камъни (варовик) с ориентировъчна цена 0,2 лв/кг. Колкото повече камъни се вземат, толкова по-добре. Най-малкият размер трябва да е като голям юмрук, а за най-големият няма ограничение, стига отношението размер скален кът – размер камък да не е едно към едно.

• Второто нещо което не е за подценяване е пръстта. С учудване ще видите колко много от нея изчезва измежду камъните, затова се подсигурете с достатъчно голямо количество. Желателно е да не бъде особено глинеста (тежка).

• В главата ви трябва вече да имате някаква представа какво ще представлява вашата малка планина, но бъдете сигурни, че накрая няма да има нищо общо. Тук има два варианта:
   – Алпинеумът да бъде етажиран, като торта.
   – Да бъде с по-естествена разчупена форма с наклони, чупки, стърчащи камъни-зъбери и др. Единственият недостатък е, че при незапълване с растения, почвата се свлича постоянно.

• Сега ще разледаме двата случая:
   – При етажираният вариант, по-едрата група камъни се разполага в някаква затворена фигура, желателно неправилна, защото все пак това е имитация на природата. След като камъните са по места, започва да се насипва пръст до изравняване на цялата тераса. След лекото и притъпкване и повторно посипване, се строи следващ етаж по същата процедура. Реденето нагоре не е задължително да е по формата на основата, дори може да се раздвои и … игра на фантазията. Реденето на камъни се свършва дотам, докъдето стигнат камъните или докъде ще стане невъзможно да се садят растения в най-горната точка;
   – Този вариант е естетичски по-издържан и по-наподобяващ истински планински релеф. При него са нужни по-едри камъни. В зависимост от големината и височината която искаме да постигнем, се насипва пръстта до образуването на хълм. Утъпква се и се копаят дупки в които се поставят камъните на 1/3 до 2/3 над земята. Ако камъните са достатъчно големи, първо се поставят те, а после отгоре им се насипва пръстта.
И в двата случая !!!НЕ!!! е желателно да се използват всякакви слепващи вещества (цимент, вар и др.)

• Ред е да се полее, за да поулегне пръстта. Желателно е да се направи два пъти обилно, за да се види къде са проблемните места с течове на пръст и къде са останали въздушни джобове.

• След като пръстта е поизпръхнала е време да се помисли за растенията. Тъй като в 99% от случаите се прави скален кът, можете да сложите всичко, което ви хареса и естествено подхожда на малката ви планина. Ето !!!МАЛКА!!! част от това, което можете да засадите:

Какво да засадим

Българско име
Латинско име
Височина, см
Декоративност

Тлъстига
Sedum sp.
3-10
Покривност

Пирен
Erica sp.
до 100
Цветове, листа

Каменоломка
Saxifraga sp.
20
Цветове, листа

Добро утро
Tradescantia x andersoniana
30
Цветове, листа

Калдаръмче
Portulaca grandiflora ssp.
15
Цветове

Обедно цвете
Messembryanthemum criniflorum
до 20
Цветове

Равнец
Achillea
до 30
Цветове, листа

Сенецио
Senecio cineraria ssp.
до 40
Листа

Здравец
Geranium sp.
30
Цветове, листа

Дебелец
Sempervivum sp.
10
Цветове, листа

Армерия
Armeria sp.
20
Цветове, листа

Лавандула
Lavandula sp.
30
Цветове, листа

Иглика
Primula sp.
20
Цветове

Власатка
Festuca rubra ssp.
20
Листа

Мащерка
Thymus sp.
10
Листа, аромат

Съсънка
Anemone sp.
30
Цветове

Котенце
Pulsatilla sp.
30
Цветове

Заешко ухо
Stachys byzantina ssp
30
Листа, покривност

Еделвайс
Antennaria dioica ssp.
20
Цветове, листа

Карамфил
Dianthus sp.
до 30
Цветове

Гъшарка
Arabis sp.
20
Цветове

Алисум
Alyssum sp.
20
Цветове

Минзухар
Crocus
15
Цветове

Златиста папрат
Ceterach officinarum
20
Листа

Ботурче
Cyclamen sp.
10
Цветове

Делосперма
Delosperma sp.
10
Цветове

Опунция
Opuntia sp.
до 40
Цветове

Горицвет
Adonis sp.
20
Цветове, аромат

Гипсофила
Gypsophila repens
25
Цветове

Теменужка
Viola sp.
15
Цветове

• След като сте се сдобили с растения е време да ги попрочетете информация за тях като пуснете търсачката на форума или ако няма, да пуснете нова тема. Като сте разбрали що годе какви условия искат растенията е време да пристъпите към садене. Вадите растенията разчупвате туфичката, изкопавате дупчица, ползвате, притискате и така докато не остане пълна саксийка. Внимателно премислете разстоянието на което садите растенията, защото някои има склонноста да превземат останалите. Полейте обилно. При засъхване на горният слой провере на дълбочина един пръст дали се усеща влага и полейте отново, докато забележите видим растеж.

• Тази стъпка не е задължителна, но създава неповторим ефект. След като растенията са се хванали по целият скален кът се разпръсква чакъл или натрошена скала с фракция 1-4 мм с дебелина 2-3 пръста.

• За около месец всички растения ще са се хванали и за година ще разкрият пълната си красота. С всяка изминала година цъфтежа ще става все по-богат и по-пищен. Камъните ще останат полускрити и целият алпинеум ще бъде обхванат с цветове.