TEDxBG 2010

4
Добави коментар
Dimitar63
Dimitar63

 
Изказването на Ива Бонева (изпълнителен директор на “Център за приобщаващо образование”), на конференцията TED , провела се на 9 януари.
 

 
10 неща, които могат да помогнат:

Започнете да говорите за това, станете посланик на идеята. „Домовете” трябва да се затворят и точка. В тях няма сираци (само 125 деца от всички тях са сираци, другите си имат поне един родител) – ако техните родители не могат да се грижат за тях, със сигурност някой друг би го направил с подходящата подкрепа от страна на държавата.

 

Родителите, които отглеждат сами своите деца с увреждания. В нашата страна засега това е ежедневен подвиг, особено ако детето ходи на детска градина или училище. Има много активни родителски асоциации, които биха оценили вашия принос (под всякаква форма), например асоциация Св. Мина от гр. Добрич, [email protected] или Национален алианс „Усмихни се с мен” – родители и приятели на деца с увреждания, [email protected], „Бъдеще за децата с увреждания” – Казанлък ([email protected] ), сдружение “Първи юни” – Бяла Слатина ([email protected]) и много други.

Осиновяване. Решението да имаш дете е много лично. Национален форум осиновяване www.osinoviavane.com предоставя полезна информация – законовите процедури, литература и контакти. Във всяка община има Отдел за закрила на детето, който отговаря за проучването на кандидат осиновителите и чиито данни за контакт могат да бъдат взети от http://www.stopech.sacp.government.bg/?sid=child_bg&pid=3-0000000007.

 

Приемната грижа. Не е необходимо точно Вие да ставате приемен родител. Може да познавате някой, който би станал или да подкрепите семейства и хора, които отглеждат приемни деца. Областния център по приемна грижа в Стара Загора има сайт www.priemime.bg, както и гореща телефонна линия 042/681479 на която може да получите всякаква информация за приемната грижа в България, за възможностите за помощ и да зададете всички въпроси, които биха ви заинтересували. Другият телефон е 042/600 567.

Може да помогнете с времето и уменията си на конкретно място (например да преподавате английски, да четете приказки…). Колегите от Национална мрежа за децата, www.nmd.bg, ще ви свържат с други организации, групи хора или държавни институции, които имат конкретни инициативи с деца из цялата страна. За контакти: Мария Брестничка, тел: 02/988 82 07, мобилен: 0879 609 793, [email protected].

 
Ето няколко съществуващи възможности:
Да подкрепите професионално обучение и подготовка за независим живот на деца, напускащи домове в София, помогнете на сдружение „Прегърни ме” (Милена Нейова- [email protected]), ул. Тунджа 20, ателие за плетиво, шев, рисуване и тъкане да продължи работата си, като наеме вече обучени младежи от домове на работа. Месечната сума, която е нужна сега, е 2000 лв.
Организацията ‘Подай ръка’ се старае да събира информация за различни инициативи, подпомагащи деца от домове да развият потенциала си и да станат пълноценни личности. Информация за тези инициативи можете на намерите тук: http://reachout.bg/?cid=36 или като се свържете на [email protected] с Ирина Попова, която координира дейността в България.
Да подкрепите талантливи младежи, напуснали домове и живеещи в защитено жилище в София, свържете се с Росица Букова, председател на Движение на българските майки, [email protected].
 

Образование, заедно с другите деца – в обща класна стая. Очевидно нещото, в което аз вярвам. За да имат реален шанс за добър живот като възрастни децата трябва да успеят да получат качествено или поне някакво образование. Всички деца от домовете имат нужда от допълнителна подкрепа за да учат с връстниците си – защото лишаването им от родители води до емоционални, психически и когнитивни нарушения. Трябва да има екип от специалисти, който да направи индивидуална оценка на образователните потребности и силни страни на всяко едно дете, като изготви индивидуален план за учене и развитие. Бихме искали да можем да си позволим подобен екип за всяко дете, за което се появи възможност. Необходимите специалисти са психолог, логопед, детски психиатър, педагог, рехабилитатор, педиатър и други. Този екип също така би обучавал при нужда местните специалисти (и/или учители) за да могат те да работят пълноценно с детето по изпълнение на индивидуалния план. Ако сте такъв специалист, познавате такъв или искате да подкрепите специалисти, които да се видят с децата може да се свържете с Маргарита Аспарухова от Център за приобщаващо образование, [email protected], тел. 870 20 63, 0897 842 703.

Мораториум на настаняването на малки деца от 0 до 3 години в домовете. Престоят на деца в институции на тази възраст е най-пагубен за тяхното развитие. Какво ще става с децата, след като не могат да бъдат настанени повече по домовете? Ще трябва да им се намери семейство и то бързо. В много страни мораториумите са спомогнали за закриването на голям брой институции. Може да напишете писмо до министъра на труда и социалната политика ([email protected])  и министъра на здравеопазването ([email protected]), може и просто да говорите за това – така ще се събере критична маса от хора, които искат такава забрана.

 

Въпроси за социалните работници. Ако в специализираните домове за деца има 7262 деца и 6 884 човека персонал, работещ в институциите, то защо социалните работници, служители в отделите за закрила на детето са 750 човека за цялата страна? Това са хората които отговарят за закрилата на всички деца в страната. Кога те ще станат повече, по-добре платени, по-добре защитени и по-добре обучени? Агенцията за социално подпомагане е техния работодател, [email protected], а Държавната агенция за закрила на детето отговаря за закрила правата на децата, [email protected].

Деца престъпници? Например на 8 години? Деца от 8 години все още се настаняват в социално-педагогически интернати и възпитателни училища интернати. Няколко институции отговарят – Министерство на правосъдието (www.justice.government.bg),  Министерството на образованието, младежта и науката (www.minedu.government.bg, Министерството на труда и социалната политика (www.mlsp.government.bg), Държавната агенция за закрила на детето (www.sacp.government.bg). Може да им пишете: спешно трябва да се отмени  Закона за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни и да се създаде нов Закон за младежкото правосъдие. Спешно трябва да бъдат закрити тези поправителни интернати. Ако темата ви заинтересува, може да видите следния доклад http://sapibg.org/uploads/Izsledvane%20MOT_Iva%20Pushkarova_11.2009.pdf

Подкрепата на държавата и дарителите трябва да бъде насочена към родителите и семействата, а не домовете. Не е нещо за правене, по-скоро за говорене. Често за родителите, изоставили децата си в домовете, това е стратегия за оцеляване, която те използват като изход в безнадеждна ситуация. Колкото и ужасно да звучи, домът облекчава товара на родителите за издръжката на семейството, като така се увеличава шанса за оцеляване на братята и сестрите на детето, които са останали у дома.