Фолклендските острови – отново ябълка на раздора

8
Добави коментар
dpeshev
dpeshev

Британски части на Фолклендските острови през 1982 г. Снимка: бнави

Дипломатическият спор за Фолклендските острови между Великобритания и Аржентина, които през 1982 г. влязоха във война заради архипелага, се задълбочи, след като Аржентина обяви, че ще отнесе към ООН протеста си срещу плановете за проучване на петролните залежи на архипелага от британски компании, пише вестник “Таймс”. Аржентинският външен министър Хорхе Таяна ще пътува днес за Ню Йорк, за да разговаря с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Буенос Айрес възнамерява също да предложи Общото събрание на световната организация да приеме резолюция, осъждаща Великобритания за това, че е позволила на британски компании да извършват сондажи в района на Фолклендските острови в нарушение на наложения от Аржентина контрол на корабоплаването, отбелязва изданието.

Лондон настоява, че проучванията на петролните залежи на архипелага не са в нарушение на международното право. Министри обаче признават в частни разговори, че Лондон от месеци се готви за дипломатическа конфронтация с Буенос Айрес, посочва вестникът. Макар двете страни отхвърлят възможността за нов военен конфликт, източник от британското правителство, цитиран от “Таймс”, твърди, че е осигурена подводница, която да подкрепи рутинното военно присъствие на Фолклендските острови, но тя още не е във водите на архипелага. А военновъздушната отбрана на островите беше дискретно подсилена в края на миналата година с четири изтребителя “Тайфун”.

Аржентина получи единодушната подкрепа на група от 32 държави от Латинска Америка и Карибите, които на форум в Мексико приеха декларация в подкрепа на “легитимните права” на Буенос Айрес в спора с Лондон за суверенитета върху Фолклендските острови, пише вестник “Телеграф”. Венецуелският президент Уго Чавес използва повода, за да изтъкне революционните си възгледи, като заяви, че “това море и тази земя принадлежат на Аржентина и Латинска Америка”, отбелязва изданието. ООН призовава Аржентина и Великобритания да уредят спора си чрез преговори. Световната организация обаче не може да повлияе кой знае колко без подкрепата на Съвета за сигурност, където Лондон разполага с право на вето, посочва вестник “Гардиън”.

Конфронтацията заради проучванията на нефтените находища на Фолклендските острови доведе до сериозно обтягане на отношенията между двете страни. Според анализатори Буенос Айрес е отбелязал дипломатическа победа, като е спечелил регионална подкрепа за своята позиция, но по думите им тази подкрепа няма практическа стойност, изтъква изданието. САЩ се отказаха да подкрепят Великобритания в дипломатическия й спор с Аржентина за Фолклендски острови, пише британският в. “Таймс”, изтъквайки, че позицията на правителството на демократите на Барак Обама се различава диаметрално от тази на републиканското правителство на Роналд Рейгън преди близо 30 години. През 1982 г. Рейгън подкрепи кабинета на Маргарет Тачър по време на британско-аржентинската война, избухнала заради опита на Буенос Айрес да завземе със сила островите.

Въпреки близкия съюз на Великобритания със САЩ правителството на Обама е решено да не се въвлича в спора. То отказа също да подкрепи британските искания петролните сондажи близо до островите да бъдат утвърдени от международното право, изтъквайки, че полемиката е чисто двустранен въпрос, отбелязва “Таймс”. Днешната американска администрация обяснява позицията си с нежеланието да разваля отношенията си с латиноамериканските страни, които единодушно подкрепиха Аржентина при неотдавнашното изостряне на териториалния спор. Причина за новото напрежение между Буенос Айрес и Лондон станаха опитите на британски компании да започнат сондажи за проучване на петролните залежи в шелфа на Фолклендските острови. Отчитаме не само сегашното положение, но и историческата ситуация, така че нашата позиция ще остане неутрална, заяви за “Таймс” представител на американския Държавен департамент. САЩ признават де факто управлението на Обединеното кралство над островите, но не заемат позиция по претенциите на двете страни за суверенитета над тях, казва още представителя.

Подкрепата на президента Рейгън за Великобритания по време на войната от 1982 г. предизвика широко недоволство в Латинска Америка, казва за “Таймс” анализаторът от института “Брукингс” и бивш вицепрезидент на Коста Рика Кевин Касас-Самора. Правителството на Обама се стреми да намери компромисно решение, тъй като е наясно, че подкрепата за британската позиция отново ще се възприеме враждебно в района, подчертава той.

Според “Таймс” британските дипломати във Вашингтон казват, че засега такава позиция на САЩ ги устройва, но Лондон ще погледне негативно на евентуална подкрепа на Вашингтон за идеята за британско-аржентински преговори по суверенитета на островите. Великобритания не възнамерява да обсъжда въпроса за суверенитета над Фолклендските острови, които Аржентина нарича Малвински, отбелязва “Дейли телеграф”. Становището на Лондон е, че островите трябва да останат британско владение, понеже такова е желанието на населението, което по произход е британско. Британската дипломация обаче е готова да преговаря с Аржентина за съвместен добив на петрол, тъй като разработката на находищата в шелфа е невъзможна без аржентинска помощ.

Президентката на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер заяви, че страната й не възнамерява да започва война с Великобритания за островите и да им налага морска блокада, допълва “Дейли телеграф”.

По БТА